Κοινό Υπόμνημα για τη κατάργηση της βίζας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ Βορείου και Νοτίου Αιγαίου
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ Λέσβου – Χίου – Σάμου - Δωδεκανήσου
Προς: 1) κ. Σταύρο Δήμα Υπουργό Εξωτερικών
2) κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου Αναπληρώτρια Υπουργό Εξωτερικών
3) κ. Παύλο Γερουλάνο Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού
ΚΟΙΝ: Βουλευτές Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου
ΜΜΕ Αιγαίου.
Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,
Ερχόμαστε να θέσουμε ξανά το ζήτημα της βίζας που απαιτείται απ τους τούρκους πολίτες, προκειμένου να επισκέπτονται τα νησιά μας.
Όλα αυτά τα χρόνια με αλλεπάλληλα διαβήματά μας στην Πολιτεία προσπαθούμε να καταδείξουμε πόσο μπορούν να επωφεληθούν (εμπόριο – τουρισμός κλπ) τα παραμεθόρια νησιά μας απ την αμοιβαιότητα των επισκέψεων μεταξύ ελλήνων και τούρκων πολιτών. Πόσο ακόμη έχει να ωφεληθεί η κοινωνία των πολιτών απ την απρόσκοπτη επικοινωνία στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Αμβλύνονται οι αντιθέσεις, προάγεται η αλληλοκατανόηση και μειώνονται η μισαλλοδοξία και οι προκαταλήψεις αιώνων. Η γενόμενη ρύθμιση απ τον Αύγουστο του 2010 για τους κατόχους των λεγόμενων «πράσινων» διαβατηρίων, τούρκων πολιτών, τόνωσε την κίνηση και μείωσε κάπως το ετεροβαρές για την Ελλάδα «τουριστικό ισοζύγιο».
Γνωρίζουμε τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας μας, που απορρέουν κυρίως απ την συνθήκη του Σένγκεν. Γνωρίζουμε επίσης ότι από μόνη της η χώρα μας δεν μπορεί να προχωρήσει σε απάλειψη της υποχρέωσης βίζας στους τούρκους επισκέπτες. Νομίζουμε όμως, ότι σε συνεργασία με τους εταίρους μας, μπορεί η ελληνική Πολιτεία να προβεί σε επί μέρους ρυθμίσεις, για ένα ειδικό καθεστώς, που θα αποκαταστήσει την αμοιβαιότητα των επισκέψεων κάνοντας προσιτά τα νησιά μας στους τούρκους τουρίστες.
Τι προτείνουμε:
--- Την δυνατότητα εισόδου στα παραμεθόρια νησιά τούρκων επισκεπτών, χωρίς βίζα, όταν πραγματοποιούν χωρίς διανυκτέρευση επίσκεψη (Daily trip). Δηλαδή ταξίδι αναψυχής για επικοινωνία με φίλους, γευσιγνωσία και ψώνια, έτσι που να μπορούν να ανταποκριθούν οι γείτονες μας κάθε οικονομικής στάθμης.
--- Την δυνατότητα επισκέψεων επίσης χωρίς βίζα, τούρκων τουριστών, που να πραγματοποιούν έως δύο διανυκτερεύσεις (48ωρο) στα νησιά μας. Σ αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε να τηρηθεί στα σημεία ελέγχου, διαδικασία ανάλογη με αυτήν που εφαρμόζεται ήδη στους επισκέπτες με τα κρουαζιερόπλοια, δηλαδή βάσει καταστάσεων.
Επισημαίνουμε ότι η αποδοχή των προτεινόμενων ρυθμίσεων εξασφαλίζει στην ουσία τις διατάξεις του Σένγκεν, αφού στα λιμάνια και αεροδρόμια των νησιών, ασκείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας σε κάθε επιβάτη ακόμη και στους έλληνες. Κατά συνέπεια ακόμη κι αν ένας τούρκος επισκέπτης έχει πρόθεση για μετανάστευση, θα εντοπίζεται αμέσως απ τις αρχές. Αυτό νομίζουμε θα μπορούσε να αποτελέσει και το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς στις όποιες συζητήσεις γίνουν με τους εταίρους μας για να εγκριθεί η ειδική ρύθμιση μόνο για τα παραμεθόρια νησιά του Αιγαίου.
Ας προβάλλουμε ακόμη ως επιχείρημά μας και τη περίπτωση της Ελβετίας, χώρας που σχετικά πρόσφατα προσχώρησε στη συνθήκη Σένγκεν, αλλά οι πολίτες τους επισκέπτονταν τις όμορες χώρες χωρίς προξενική θεώρηση.
Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,
Είναι η πολλοστή φορά, που επανερχόμαστε στο θέμα της βίζας των τούρκων επισκεπτών στα νησιά μας. Οι προτάσεις μας αυτές τυγχάνουν γενικότερης αποδοχής στην τοπική κοινωνία, όπως πρόσφατα έχει εκφρασθεί με ανάλογα κοινά υπομνήματα. Επιτέλους προτάξετε τον ορθολογισμό και την ανάγκη αμοιβαιότητας των σχέσεων των πολιτών στο Αιγαίο, για να καταστεί αντιληπτή η πρότασή μας και να απαλειφθούν ενδεχομένως οι φόβοι των εταίρων μας στην Ε.Ε. για αύξηση της μετανάστευσης.
Με τιμή
ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ
ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΚΑΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΔΗΣ
ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ
ΛΕΣΒΟΥ ΧΙΟΥ ΣΑΜΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Θρασύβουλος Γεώργιος Γεώργιος Ιωάννης
Καλογρίδης Γεωργούλης Κυριαζής Πάπου