Ανακοινώσεις Φορέων

12/03/2013 - 13:23

32η Γενική Συνέλευση του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. με θέματα τον Τουρισμό και τις Μεταφορές στα νησιά

32η Γενική Συνέλευση του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. με θέματα τον Τουρισμό και τις Μεταφορές στα νησιά

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 32ης Γενικής Συνέλευσης του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν)., που πραγματοποιήθηκαν στην έδρα του Ομίλου στη Χίο σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Χίου, το Σάββατο 9 Μαρτίου 2013, με κύρια θέματα συζήτησης: α) «Μεταφορές στις νησιωτικές περιοχές» και β) «Θεματικός τουρισμός στο νησιά».

 

Στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, πέραν από τους Προέδρους και τα μέλη των Διοικήσεων από τα νησιωτικά Επιμελητήρια μέλη του ΕΟΑΕΝ, συμμετείχαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Βουλευτής Χίου, κ. Κ. Τριαντάφυλλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, κ. Κ. Γανιάρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου και τέως Πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν., κ. Θ. Παπαθεοφάνους, ο Δήμαρχος Χίου και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής & Ανάπτυξης Χίου, κ.κ.: Π. Λαμπρινούδης και Κ. Μούνδρος, ο Πρόεδρος του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ε.Ε. – Insuleur- κ. J. Gual, ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Κέρκυρας κ.Γ.Χονδρογιάννης, ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Ι. Καρκαζής και ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ι. Σπιλάνης, ο οποίος παρουσίασε το νέο στρατηγικό πλαίσιο νησιωτικής ανάπτυξης, που επεξεργάζεται το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και συζήτησε εκτενώς με τους συνέδρους προβλήματα και προτάσεις για την νησιωτική ανάπτυξη.

 

Επίσης συμμετείχαν ο πρωτεργάτης της ίδρυσης του ΕΟΑΕΝ και πρώτος Πρόεδρος του,  κ. Ηλίας Μιχαλάκης, η Περιφερειακή Σύμβουλος Βορ. Αιγαίου, κα Λ. Λύκου,  ο   Πρόεδρος της Ένωσης Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων Χίου, κ. Δ. Κυτριλάκης, ο  Ταμίας του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ε.Ε. – Insuleur ο κ.Μυρσινιάς, ο Πρόεδρος του Δ.Σ  του Ε.Ε.ΣΥ.Μ κ. Μιχάλης Αδαμαντιάδης, το μέλος του Δ.Σ του  Ε.Ε.ΣΥ.Μ κ.Π. Φραντζέσκος, ο εκπρόσωπος του ΕΒΕΘ κ.Σταυρίδης και ο νομικός σύμβουλος του ΕΒΕΑ, κ. Σ. Βαρδαλάς .

 

Τους συνέδρους καλωσόρισαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου, κ. Γεώργιος Γεωργούλης και ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, κ. Θρασύβουλος Καλογρίδης, ο οποίος στο χαιρετισμό του - μεταξύ των άλλων- αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η επιχειρηματική δραστηριότητα στις νησιωτικές περιοχές, παρουσίασε τους στόχους της νέας διοίκησης και κάλεσε τα Επιμελητήρια μέλη να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, να αναβαθμίσουν τον ρόλο του ΕΟΑΕΝ και των νησιωτικών Επιμελητηρίων, να προσελκύσουν νέα επιχειρηματικά κεφάλαια και νέες επενδύσεις στα νησιά, να αναπτυχθεί μεγαλύτερη κοινωνική αλληλεγγύη και εθελοντικές δράσεις μεταξύ των μελών και να στηριχθούν οι νησιωτικές επιχειρήσεις.

 

Μετά χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ε.Ε. – Insuleur- κ. J. Gual και Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μαγιόρκα Ισπανίας οποίος συνεχάρη το νέο Δ.Σ του ΕΟΑΕΝ και ζήτησε την στενή συνεργασία και των δύο δικτύων στη Ελλάδα και στη Ε.Ε.

 

Ακολούθησε η βράβευση του κ. Γεωργίου Κασιμάτη, Προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και επίτιμου  Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, για  την πολυετή σημαντική προσφορά του στις προσπάθειες ανάπτυξης των ελληνικών και ευρωπαϊκών νησιών και στον Επιμελητηριακό θεσμό και στη συνέχεια υπογράφηκε πρωτόκολλο συνεργασίας και συναντίληψης μεταξύ του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και του Ελληνικού Επιμελητηριακού Συνδέσμου Μεταφορών (Ε.Ε.ΣΥ.Μ.). 

 

Στο πρώτο θέμα  «Μεταφορές στις νησιωτικές περιοχές», ο εισηγητής κ. Μιχάλης Αδαμαντιάδης, Πρόεδρος του Ε.Ε.ΣΥ.Μ., παρουσίασε τα προβλήματα των θαλάσσιων εμπορικών και επιβατικών μεταφορών στα νησιά και τις πιθανές λύσεις για την αντιμετώπιση τους. Χαρακτήρισε τον ακτοπλοϊκό κλάδο ως «βόμβα» έτοιμη να εκραγεί, εξ΄ αιτίας της κρίσης και των προβλημάτων στις ακτοπλοϊκές εταιρείες, τις ανεπαρκείς  επιβατικές μεταφορές, το υψηλό μεταφορικό κόστος, την ανυπαρξία εμπορικών κόμβων και  σταθμών, τις ανεπαρκείς υποδομές και την εποχικότητα του μεταφορικού έργου. Ως λύσεις πρότεινε την αναθεώρηση του συστήματος των νησιωτικών συνδέσεων, την αναδιάρθρωση των ακτοπλοϊκών γραμμών, τον διαχωρισμό της επιβατικής και της εμπορευματικής κίνησης, την ανάπτυξη συστημάτων συνδυασμένων μεταφορών στα νησιά, την μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στην τιμή του εισιτηρίου, την κατάργηση των κρατήσεων υπέρ τρίτων και το σημαντικότερο την εφαρμογή του συστήματος «Hub and Spoke» δηλαδή την καθιέρωση βασικών γραμμών «κορμών» και την εν συνεχεία δικτυακή –ακτινική εξυπηρέτηση των λοιπών νησιών από τα κομβικά λιμάνια. Τόνισε ότι ο Ε.Ε.ΣΥ.Μ. προτείνει την άμεση εκπόνηση μελέτης για την εφαρμογή του συστήματος «Hub and Spoke» και για το σκοπό αυτό κάλεσε σε συνεργασία τον Ε.Ο.Α.Ε.Ν., το Σ.Ε.Ε.Ν., το Πανεπιστήμιο Αιγαίου τα νησιωτικά Επιμελητήρια και τις τοπικές αρχές και φορείς.

 

Ο εισηγητής  του δεύτερου θέματος «Θεματικός τουρισμός στα νησιά», κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδος, παρουσίασε τις πρόσθετες  ευκαιρίες  για τα νησιά μας από την ανάπτυξη ειδικών υπηρεσιών θεματικού τουρισμού, όπως ο οικοτουρισμός, ο τουρισμός περιπέτειας, ο αθλητικός, ο θρησκευτικός, ο γαστρονομικός, ο τουρισμός υγείας, κ.λπ., ώστε να διευρυνθεί και διαφοροποιηθεί το τουριστικό μας προϊόν. Πέρα από τα οικονομικά οφέλη ο θεματικός τουρισμός συνδέεται άμεσα με την διατήρηση της τοπικής κουλτούρας, την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, αλλά και με την αποφυγή της χρήσης υπηρεσιών μαζικού τουρισμού, που έχουν ανάγκη τα νησιά μας για να διατηρήσουν και διαφυλάξουν την φυσιογνωμία τους. Για την ανάπτυξη και κάλυψη των τάσεων του θεματικού τουρισμού απαιτείται η στήριξη της πολιτείας, η παροχή σοβαρών κρατικών επενδυτικών κινήτρων και πάνω από όλα επαγγελματική κατάρτιση, αλλαγή νοοτροπίας, πολιτισμικός σχεδιασμός και θεσμικό πλαίσιο εξελιγμένο και σύγχρονο.

Ομόφωνα αποφασίστηκε στο θέμα αυτό τα ακόλουθα:

  1. Υιοθέτηση πρότασης  του Επιμελητηρίου Μαγνησίας για δημιουργία πλατφόρμας για τα λιμάνια κρουαζιέρας της Ελλάδας , αντίστοιχη της Cruise Turkiye αλλά και Ιταλικής πλατφόρμας.
  2. Πρόταση του Προέδρου του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. κ. Θ. Καλογρίδη για το «1o    ΠΛΩΤΟ   ΦΕΣΤΙΒΑΛ   ΑΙΓΑΙΟΥ    <<Πολιτισμός -   γαστρονομία -  τουρισμός 4εποχές>>.

Ακολούθησε η έγκριση των προτεινόμενων από το Διοικητικό Συμβούλιο  τροποποιήσεων ορισμένων διατάξεων του καταστατικού του Ε.Ο.Α.Ε.Ν.,  η έγκριση του οικονομικού απολογισμού 2012 και μετά από σχετική πρόταση του εκπροσώπου του Επιμελητηρίου Έβρου αποφασίστηκε η προσεχής Γενική Συνέλευση να φιλοξενηθεί από το Επιμελητήριο Έβρου.

Επίσης ομόφωνα αποφασίστηκε να προχωρήσει ο ΕΟΑΕΝ σε παρεμβάσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία με σκοπό: α) την εξυπηρέτηση των νησιών στις περιπτώσεις απεργιακών κινητοποιήσεων της Π.Ν.Ο., με την διασφάλιση δρομολόγησης πλοίων με προσωπικό ασφαλείας, β) την επανεκίνηση στα νησιά του προγράμματος φωτοβολταϊκά στις στέγες,  που ουσιαστικά πάγωσε με την αριθμ. 2317/10-08-12 απόφαση του Υφυπουργού Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, γ) την μη κατάργηση στα νησιά των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού, και την ένταξή τους στις οργανωτικές δομές των αιρετών Περιφερειών και γ) την ρύθμιση των οφειλών των νησιωτικών επιχειρήσεων στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τέλος διεξήχθηκαν αρχαιρεσίες για την εκλογή ενός νέου μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, προκειμένου να συμπληρωθεί η κενωθείσα θέση του 9μελούς Δ.Σ. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου εκλέχθηκε ο κ. Μαρκομιχάλης Δημήτριος, ο οποίος είναι και Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και αναπληρωματικός εξελέγη ο κ.Ι. Παναγιωτίδης ο οποίος είναι και Αντιπρόεδρος  του  Επιμελητηρίου Καβάλας. 

Μοιράσου το άρθρο!