Ανακοινώσεις Φορέων

09/11/2011 - 13:23

Ανακοίνωση Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου για την απόφαση ανάθεσης καθαριότητας σε ιδιώτες

            Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες

            Την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011 δώσαμε μια μεγάλη μάχη στο δημοτικό Συμβούλιο απέναντι στις προειλλημμένες αποφάσεις της Δημοτικής αρχής Λέσβου για την έγκριση των μελετών για την παραχώρηση της καθαριότητας σε ιδιώτες.

            Μαζί με, δεκάδες συναδέλφους, τον Πρόεδρο της Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α. Θέμη Μπαλασόπουλο, συνδικαλιστικούς φορείς όπως, το Εργατικό Κέντρο Λέσβου και την ΑΔΕΔΥ, πρωτοβάθμια σωματεία, αλλά και δεκάδες δημότες, μέσα σε κλίμα εκφοβισμού και προσπάθειες διάσπασης της ενότητας των εργαζομένων από την πλευρά της δημοτικής αρχής, απειλών και αναίτιων επιθέσεων προς τους εργαζόμενους, εξηγήσαμε τις θέσεις μας για την διατήρηση του  δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα στην καθαριότητα.

            Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας Θέμης Μπαλασόπουλος, με παρέμβαση του ανέφερε τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, ονομάζοντας τα, που είναι έτοιμα για να μπούνε στον τομέα της καθαριότητας. Σημείωσε ότι ο Δήμος Λέσβου είναι από τους πρώτους Δήμους πανελλαδικά που προχωράει σε ιδιωτικοποίηση, μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου. Διέψευσε τους ισχυρισμούς της δημοτικής αρχής ότι δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις εργαζομένων ορισμένου χρόνου στις ανταποδοτικές υπηρεσίες της καθαριότητας. Τέλος μιλώντας για τις δύο μελέτες σημείωσε ότι είναι κομμένες και ραμμένες για τον ιδιώτη που θα τις αναλάβει, αφού δεν έχουν κανένα επιστημονικό στοιχείο για τον όγκο των σκουπιδιών, δεν τηρούν καμία προδιαγραφή για τον μελλοντικό ανάδοχο, ούτε βάζουν καμία ασφαλιστική δικλείδα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι με την μελέτη που παρουσιάζει η δημοτική αρχή ο ιδιώτης θα πληρώνεται, είτε μαζεύει σκουπίδια είτε όχι. Ακόμα συμπλήρωσε ότι δεν έχει ληφθεί καμία πρόβλεψη για την τήρηση των ευρωπαϊκών οδηγιών περί ανακύκλωσης και μείωσης, για κάθε χρόνο που περνάει, του όγκου των απορριμμάτων. Κάλεσε να αποσυρθεί το θέμα και αφού ενισχυθεί ο τομέας της καθαριότητας με προσωπικό ορισμένου χρόνου για να αντιμετωπιστούν τα άμεσα προβλήματα να ανοίξει ένας πραγματικός και ουσιαστικός διάλογος με τους εργαζόμενους και τους τοπικούς φορείς για το θέμα της καθαριότητας συνολικά.

            Στην κατεύθυνση της διατήρησης του κοινωνικού και δημόσιου χαρακτήρα ήταν και οι παρεμβάσεις του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Στρ. Αντώνα και της Προέδρου της ΑΔΕΔΥ Μ. Κανλή.

            Δυστυχώς παρά τα επιχειρήματα που παρατέθηκαν και τις αναφορές μελών της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης για σοβαρές ελλείψεις των μελετών, η δημοτική αρχή με την στήριξη και της παράταξης του κ. Χατζηκομνηνού (ο οποίος απουσίαζε) ψήφισε τις δύο μελέτες για την ανάθεση της αποκομιδής – μεταφοράς των απορριμμάτων και την καθαριότητα κοινοχρήστων χώρων σε ιδιώτες.

            Είναι θετικό ότι, μετά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις μας, για την τύχη των εργαζομένων της καθαριότητας μετά την ιδιωτικοποίηση, ο Δήμαρχος Λέσβου δήλωσε στο δημοτικό συμβούλιο ότι δεν θα δεχτεί να απολυθεί κανένας, ούτε να μπεί σε εφεδρεία και ότι κανένας εργαζόμενος της καθαριότητας σε Δ.Ε. δεν θα μετακινηθεί, αλλά θα συνεχίσει να προσφέρει εκεί τις υπηρεσίες του. Χαιρετίζουμε την δημόσια δέσμευση του και αναμένουμε την υλοποίηση της.

            Συνάδελφοι, συναδέλφισσες Καταγγέλλουμε την δημοτική αρχή Λέσβου για το γεγονός ότι άνοιξε την πόρτα της ιδιωτικοποίησης, ο δρόμος όμως για την υλοποίηση της είναι ακόμα μακρύς. Θα πρέπει να προηγηθεί σειρά αποφάσεων από την Δημοτική αρχή, όπως και η αύξηση των ανταποδοτικών κατά 10 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες. Το Δ.Σ του Συλλόγου Εργαζομένων σας καλεί  σε αγωνιστική ετοιμότητα και τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση και τις παραπέρα ενέργειες του.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

                                         Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΕΝΕΤΗΣ                               ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΙΟΥ 

Μοιράσου το άρθρο!