Ανακοινώσεις Φορέων

09/12/2011 - 12:27

Aνακοίνωση του Δ.Σ. του Συλλόγου Υπάλληλων για τις περικοπές στον προϋπολογισμό της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου

Ο προϋπολογισμός της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για το 2012 ανέρχεται σε 57,60 εκ. ευρώ τη στιγμή που ο προϋπολογισμός του 2011 μέχρι τις 30-9-11 διαμορφώθηκε στα 79, 19εκ. ευρώ. Από αυτά, 54,80 εκ. ευρώ είναι οι δαπάνες που προβλέπονται για την επιδότηση δρομολογίων στις άγονες γραμμές, οπότε απομένουν συνολικά 2.8 εκ. ευρώ για τη μισθοδοσία, τις λειτουργικές δαπάνες και τις υπόλοιπες δράσεις της ΓΓΑΙ και ΝΠ, τα οποία κατανέμονται ως εξής: δαπάνες μισθοδοσίας 1,88 εκ. (πέρυσι 3,33 εκ.) και λειτουργικές δαπάνες και δράσεις 860.000 (όταν με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς, μόνο οι ελάχιστες λειτουργικές δαπάνες που απαιτούνται είναι 1,83 εκ.).

 

Ψηφίστηκε λοιπόν ένας προϋπολογισμός που ουσιαστικά προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι στη ΓΓΑΙ και ΝΠ θα είναι λιγότεροι ή θα αμείβονται κατά 40% λιγότερο, ότι δεν θα έχουν τα στοιχειώδη να κάνουν τη δουλειά τους και ότι είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να προγραμματιστεί η παραμικρή δραστηριότητα από τη Γενική Γραμματεία ή αν θα μπορέσουν να διεξαχθούν ακόμα και κάποιες ετήσιες καταξιωμένες δραστηριότητες που δίνουν οξυγόνο στα νησιά μας (όπως η Ρεγκάτα του Αιγαίου, η Θεατρική Συνάντηση, η βράβευση αριστούχων μαθητών από τα νησιά κ.ά.).

Λαμβάνουμε διαβεβαιώσεις από τον Γενικό Γραμματέα κ. Χαλκιώτη ότι οι αποδοχές μας εμφανίζονται μειωμένες από «λάθος» και ότι στη συνέχεια αυτό θα διορθωθεί. Πώς όμως να πιστέψουμε (σε μια περίοδο όπου οι μισθοί και το εισόδημά μας λεηλατούνται ανελέητα και προετοιμάζονται μαζικές απολύσεις) ότι το «λάθος» αυτό είναι τυχαίο; Και πώς να συμβιβαστούμε με έναν προϋπολογισμό εγκατάλειψης κάθε έννοιας νησιωτικής πολιτικής, που ακυρώνει την ίδια μας τη δουλειά;

Γνωρίζουμε ότι ετούτες τις μέρες αυτά μπορεί να φαίνονται –ή και να είναι- «ψιλά γράμματα». Κι εμάς τους ίδιους άλλωστε, σαν εργαζόμενους και σαν γονείς, μάς ανησυχούν περισσότερο (αν είναι τα βάλουμε στο «ζύγι») τα σχολεία χωρίς βιβλία και χωρίς θέρμανση, παρά τα δικά μας απερίγραπτα προβλήματα και ελλείψεις. Είναι όμως σωστός τρόπος σκέψης να συγκρίνουμε την εξαθλίωση στον έναν τομέα με την εξαθλίωση στον άλλο; Μήπως πρέπει να βάλουμε τα πράγματα σε άλλο «ζύγι»; Όταν το κράτος κόβει και τα πενιχρά που διέθετε ως τώρα για τη νησιωτική πολιτική, όταν την καθιστά κενό γράμμα, αυτό δείχνει και το μέγεθος των περικοπών που πρόκειται να γίνουν σε κάθε τομέα κοινωνικής πολιτικής, δείχνει το μέγεθος της περιφρόνησης της κυβερνητικής πολιτικής προς τις ανάγκες του λαού και των νησιών.

Εμείς δεν ζητάμε «εξαίρεση», ούτε λέμε ότι τα προβλήματά μας είναι ιδιαίτερα ή χειρότερα από των υπόλοιπων εργαζόμενων στο δημόσιο, στους ΟΤΑ, στον ιδιωτικό τομέα. Λέμε όμως ότι ακριβώς επειδή αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα πρέπει ενιαία να είναι η αντιμετώπιση, να μην μπαίνουμε στις λογικές «κόψε από τους άλλους και όχι από εμένα». Εμείς δηλώνουμε ότι όταν το κράτος περικόπτει τους πενιχρούς πόρους που μέχρι τώρα διέθετε στη νησιωτική πολιτική, θα μας βρίσκει μπροστά του, όπως ακριβώς θα μας βρίσκει μπροστά του όταν περικόπτει τη μόρφωση των παιδιών μας, το δικαίωμά μας στη δωρεάν υγεία, στην ασφάλιση, στη δουλειά. Γι’ αυτό και καλούμε όλους τους εργαζόμενους και φορείς των νησιών να εναντιωθούμε συντονισμένα ΚΑΙ σε αυτή την περικοπή των κονδυλίων για τη νησιωτική πολιτική, γιατί ΚΑΙ αυτή μας πλήττει και συνιστά ένα συμβολικό μέτρο για την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσής μας σαν νησιώτες. Ειδικότερα καλούμε όλους τους φορείς που περίμεναν ή περιμένουν στήριξη από τη ΓΓΑΙ και ΝΠ στη δράση τους να συντονίσουμε τις διαμαρτυρίες μας και να αγωνιστούμε για να ανατραπεί αυτή η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική των περικοπών στα δικαιώματά μας.

Δεν επαιτούμε, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να διεξαχθούν και φέτος όλες οι αναγνωρισμένες δραστηριότητες της ΓΓΑΙ και ΝΠ, να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός της ώστε να αναλάβει νέες δράσεις για την ενίσχυση των νησιών μας μέσα στην κρίση.

ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ ΚΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΤΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ!

 

Για το Δ.Σ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

ΝΙΚΟΣ ΖΑΡΤΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

 

 

ΒΑΣΩ ΠΕΤΡΕΝΙΤΗ

Μοιράσου το άρθρο!