Ανακοινώσεις Φορέων

11/03/2014 - 16:07

Απεργούν οι γιατροί του Ε.Σ.Υ. Λέσβου

 
ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ Τετάρτη 12,  Τετάρτη 19 και Πέμπτη 20 Μαρτίου
 
Συμμετέχουμε στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 11πμ. στα Κεντρικά Λύκεια
 
Με τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Υγείας αναστέλλεται για ένα χρόνο η μονιμοποίηση των επί θητεία γιατρών του ΕΣΥ, που διορίστηκαν σε θέσεις επιμελητών μετά το 2009. Η κυβέρνηση αρνείται την μονιμοποίηση των επιμελητών, που συμπληρώνουν πενταετή θητεία και νομοθετεί την απλή παράταση της θητείας. «Για να μην υπάρξουν αντιδράσεις από την τρόικα, εξαιτίας των μαζικών μονιμοποιήσεων» όπως παραδέχθηκε ο υφυπουργός υγείας κ. Μπέζας.  Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση στοχεύει να δημιουργήσει δεξαμενή επιμελητών Ε.Σ.Υ. υπό απόλυση. Πρακτικά σχεδόν όλοι οι γιατροί στα Νοσοκομεία και Κ.Υ. που είναι κάτω των 50 ετών, τίθενται σε ομηρία και κινδυνεύουν να πάρουν το δρόμο της εξόδου όταν οι κυνηγοί κεφαλών κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ το ζητήσουν, όταν σε κάποιο κύμα απολύσεων θα πρέπει να βγουν τα νούμερα.
 
Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που λείπουν ήδη έξι χιλιάδες ειδικευμένοι γιατροί από το Ε.Σ.Υ., αριθμός που συνεχώς αυξάνεται καθώς υπάρχει μεγάλο κύμα συνταξιοδότησης των παλαιότερων και στις θέσεις που μένουν κενές δεν προσλαμβάνονται νεότεροι. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να κλείνουν ή να συγχωνεύονται κλινικές και ειδικευμένοι γιατροί να αναγκάζονται να μετακινούνται από την Μυτιλήνη στον Αι Στράτη και τη Λήμνο και αντίστροφα, για να καλύψουν τις μεγάλες ελλείψεις.
 
Μαζικές απολύσεις είχαμε πρόσφατα στο χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπου με το κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ εξαναγκάστηκε σε παραίτηση το μεγαλύτερο τμήμα των γιατρών. Σε διαθεσιμότητα τέθηκε το σύνολο των εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ και είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί στην απόλυση μεγάλο τμήμα από αυτούς.
 
Αυτές τις μέρες λήγει το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας για τους εκπαιδευτικούς της τεχνικής εκπαίδευσης και τους σχολικούς φύλακες. Μέρος του έργου που παρείχαν έρχονται να το καλύψουν εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με μισθούς πείνας και χωρίς εργασιακά δικαιώματα, μέσω των περιβόητων ΕΣΠΑ. Τα φιλέτα παραδίδονται στους επιχειρηματίες της ιδιωτικής εκπαίδευσης για να κερδοσκοπήσουν. Το πιο σημαντικό είναι, πως για πρώτη φορά μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι απολύονται, εκατό χρόνια μετά την κατοχύρωση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, έξω από κάθε έννοια νομιμότητας.
 
Για όλους αυτούς τους λόγους καλούμε σε μαζική συμμετοχή στις Απεργίες. Χρειάζεται γενικός απεργιακός ξεσηκωμός για να ανατρέψουμε την πολιτική της κυβέρνησης  της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Δ.Ν.Τ. και του κεφαλαίου. Απαιτούμε:
 
Να μονιμοποιηθούν τώρα όλοι οι γιατροί, που κλείνουν πενταετία στο ΕΣΥ. Προσλήψεις εργαζομένων στην υγεία με αξιοπρεπείς μισθούς και μονιμότητα και γιατρών και πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Όχι στις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
 
Αποσύνδεση και πλήρη αυτονομία του Νοσοκομείου Λήμνου από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Όχι στις αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών και προσωπικού, όχι στις συγχωνεύσεις κλινικών. Καθιέρωση θετικών κινήτρων για την προσέλκυση γιατρών και προσωπικού σε μονάδες απομακρυσμένων περιοχών.
 
ΟΧΙ στο λουκέτο στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ. Κανένα Κέντρο Υγείας ή Πολυϊατρείο του ΕΟΠΥΥ να μην κλείσει και ούτε να υποβαθμιστεί.
 
Δημόσιο, δωρεάν και καθολικό σύστημα υγείας, με ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό. Κατάργηση όλων των απαράδεκτων χαρατσιών στην υγεία. Κατάργηση του πλαφόν συνταγογράφησης ανά γιατρό.
 
Μυτιλήνη, 10 Μαρτίου 2014
ΕΝΩΣΗ   ΙΑΤΡΩΝ    Ε.Σ.Υ.    ΛΕΣΒΟΥ
 

Μοιράσου το άρθρο!