Ανακοινώσεις Φορέων

18/08/2020 - 18:49

Από τη Μόρια προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας: Είμαστε μόνοι!

Επιστολή του Συλλόγου κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και όμορων κοινοτήτων στην εξοχοτάτη ΠτΔ εν όψει της άφιξής της στη Λέσβο και λόγω της φημολογούμενης επίσκεψής της στο ΚΥΤ Μόριας...

O χθεσινός τίτλος του Lesvosnews.net "Κατερίνα Σακελλαροπούλου: θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν είστε μόνοι"  αποτέλεσε την αφορμή για τον τίτλο της ανοιχτής επιστολής των κατοίκων και το βασικό στοιχείο της επιχειρηματολογίας.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ                                            

ΜΟΡΙΑΣ-ΠΑΝΑΓΙΟΥΔΑΣ                                           

ΚΑΙ ΟΜΟΡΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ                                        

 

Εξοχοτάτη Κυρία Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

Σας καλωσορίζουμε στο νησί μας. Η επίσκεψή σας αποτελεί μεγάλη τιμή για εμάς.

Παρακολουθήσαμε την ομιλία σας κατά την τελετή αναγόρευσής σας ως επίτιμη δημότη του δήμου Δυτικής Λέσβου. Ως «φύλακες της πατρίδας που καθημερινά βιώνουμε την επιθετικότητα της άλλης πλευράς» και που «χρειαζόμαστε την αμέριστη στήριξη σας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρατε, θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε για το εξής: εμείς οι κάτοικοι της Μόριας, της Παναγιούδας, του Αφάλωνα και των Παμφίλων, εμείς που αποτελούμε τον πυρήνα των κοινοτήτων που επωμίστηκαν το δυσανάλογο βάρος του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος επί πέντε χρόνια και που συνεχίζουν να το επωμίζονται, είμαστε μόνοι!

 

Είμαστε μόνοι διότι τόσο η Ελληνική Πολιτεία όσο και η ΕΕ αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντί μας, και να μας αντιμετωπίσουν ως ισότιμους πολίτες, με αξιοπρέπεια και ειλικρίνεια.

 

Είμαστε μόνοι διότι μετά από πέντε χρόνια και παρά το ότι οι κοινωνίες μας έχουν τραβήξει τα πάνδεινα, το Ελληνικό Κράτος αρνείται να ικανοποιήσει το πάγιο και χρόνιο αίτημά μας και να προγραμματίσει το κλείσιμο του ΚΥΤ και του παράνομου καταυλισμού της Μόριας που λειτουργούν εντός κατοικημένων περιοχών και καταπατημένων ιδιοκτησιών με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε όλα τα επίπεδα (κοινωνικό, πολιτικό, στρατιωτικό, πολιτισμικό, οικονομικό). Αντιθέτως, ενεργεί επιθετικά και προγραμματίζει την επέκταση και τη συνέχιση του ΚΥΤ και τη νομιμοποίηση του παράνομου καταυλισμού (ή μέρος αυτού), παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο.

Είμαστε μόνοι διότι εξακολουθούμε να διερωτόμαστε:

- Γιατί κάποιοι συνεχίζουν να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς;

- Γιατί αγνοούνται οι αποφάσεις της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Μυτιλήνης;

Θα είμαστε απελπιστικά μόνοι εφόσον τις επόμενες ημέρες, όπως πιθανολογείται, εγκαινιάσετε την εγκατάσταση μιας πρόσθετης μονάδας υγείας εντός του χώρου του παράνομου καταυλισμού, γεγονός που θα συμβάλλει στην παγίωση του ΚΥΤ. Τη δομή αυτή θα τη χορηγήσει η Ολλανδική Κυβέρνηση, ενώ όλα αυτά τα χρόνια την παράνομη επέκταση του καταυλισμού έχει αναλάβει κυρίως μια Ολλανδική ΜΚΟ, την οποία το Ελληνικό Κράτος δεν γνωρίζουμε αν έχει ελέγξει. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι κάποιοι θέλουν να περιορίσουν το πρόβλημα στο Βόρειο Αιγαίο…

Θα συνεχίσουμε να είμαστε μόνοι όσο αποφασίζουν άλλοι για το μέλλον του νησιού μας, όσο δεν επιδεικνύεται σεβασμός στη δημοκρατική διακυβέρνηση και δεν εφαρμόζονται οι νόμοι στις ιδιότυπες «γκρίζες ζώνες» του κράτους μας… ,όσο εμπορευματοποιείται και εργαλειοποιείται η μεταναστευτική κρίση και όσο δεν γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις μας.

Θα συνεχίσουμε να είμαστε μόνοι όσο δεν έχουμε πραγματικούς υποστηρικτές με «αποθέματα αλληλεγγύης και ενσυναίσθησης».

Ο Σύλλογος Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και όμορων Κοινοτήτων

 

Μοιράσου το άρθρο!