Ανακοινώσεις Φορέων

15/11/2011 - 13:26

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΚ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΠΗΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΚ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΠΗΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΤΡΙΤΗ 15 ΝΟΕΜΒΡΗ 2011

Εδώ και χρόνια μία σειρά διεθνείς οργανισμοί, Ε.Ε, ΟΟΣΑ, Δ.Ν.Τ. για το προχώρημα των  αναδιαρθρώσεων, έχουν βάλει στο στόχαστρο τον θεσμό των αναπηρικών συντάξεων, προωθούν μαζικές περικοπές επιδομάτων και άλλων παροχών προς τους ανάπηρους και τους χρόνιους πάσχοντες.

Έχουν διαμορφώσει και ένα εργαλείο, τον «κώδικα εκτίμησης της αναπηρίας» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ), που έχει μετατραπεί στις μέρες μας σε οργανισμό προώθησης των σχεδίων των πολυεθνικών στον χώρο της υγείας και του φαρμάκου.

Σε μια τέτοια κατεύθυνση κινείται χρόνια τώρα και η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ, συνεχίζοντας το έργο που είχε ετοιμάσει η κυβέρνηση της ΝΔ, με την κάρτα αναπηρίας που είχε υιοθετήσει και τότε το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Oι Κυβερνήσεις για να διευκολυνθεί το έργο τους σήκωναν και σηκώνουν κουρνιαχτό περί των «ανάπηρων μαϊμού» επιβοηθούμενες από τα Μ.Μ.Ε. Tο φαινόμενο «των ανάπηρων μαϊμού» έχει αναπαραχθεί στους κήπους των ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που τόσα χρόνια μας κυβερνούν και που είχε σαν στόχο την χειραγώγηση των περιθωριοποιημένων ομάδων για τις εκλογικές τους ανάγκες.

Αφού για χρόνια είχαμε τις μαζικές επανεξετάσεις, τον διασυρμό και την ταλαιπωρία των πραγματικά αναπήρων, τις τεράστιες καθυστερήσεις στις διάφορες επιτροπές, τις μαζικές ενστάσεις, ιδιαίτερα από τους διευθυντές του ΙΚΑ, κατ’ εντολή της πολιτικής ηγεσίας, ενάντια σε αποφάσεις υγειονομικών επιτροπών που απένειμαν αναπηρική σύνταξη, η Κυβέρνηση εβαλε σε εφαρμογή το νέο «κανονισμό εκτίμησης και διαβάθμισης της αναπηρίας», το λεγόμενο ΚΕΒΑ που στηρίζεται στον κώδικα του Π.Ο.Υ προσαρμοσμένος στα ελληνικά δεδομένα!! Οπως διακήρυξε. Έτσι για να ολοκληρωθεί το έγκλημα, απέναντι στους εργαζόμενους που σακατεύτηκαν στους τόπους δουλειάς, απέναντι στους ανάπηρους που στις περισσότερες των περιπτώσεων πληρώνουν και με την ίδια την αρτιμέλεια τους  την βαρβαρότητα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, την εμπορευματοποίηση του συστήματος υγείας στην χώρα μας.

 Η κάρτα αναπηρίας δεν ήταν ξεκομμένη από τη γενικότερη πολιτική των κυβερνήσεων και των κατευθύνσεων της ΕΕ στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, της περικοπής κρατικών δαπανών, του χτυπήματος των συντάξεων αναπηρίας και πρόωρης συνταξιοδότησης.

Προειδοποιήσαμε τους ανάπηρους να είναι σε εγρήγορση, γιατί η διαδικασία αυτή θα χρησιμοποιηθεί για να μειώσουν αριθμητικά τους δικαιούχους αναπηρικών συντάξεων, επιδομάτων, θεραπειών και όποια άλλη κοινωνική παροχή απορρέει από την ιδιότητά τους ως ανάπηροι.

Η διαδικασία της κάρτας αναπηρίας  χρησιμοποιήθηκε για να μειωθούν στο ελάχιστο και οι αναπηρικές συντάξεις.

Τα περί διευκόλυνσης των αναπήρων που προπαγάνδιζε η κυβέρνηση και καταπολέμησης των ανάπηρων "μαϊμού" ήταν προσχηματικά.

Η διοίκηση του ΠΕΚ θεωρεί ότι σήμερα υπάρχει μια τέτοια αύξηση του παραγόμενου πλούτου, μια τέτοια γιγάντωση των κατακτήσεων της επιστήμης και της τεχνικής, της παιδαγωγικής, της ιατρικής, των κοινωνικών επιστημόνων γενικότερα, που αν ήταν στην υπηρεσία της εξασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζόμενων ανθρώπων, των αναπήρων και των οικογενειών τους, θα είχαν λυθεί πάρα πολλά από τα προβλήματα που τους βασανίζουν.

Πρώτα απ' όλα θα είχαμε πολύ λιγότερους ανάπηρους και ιδιαίτερα των βαρύτερων κατηγοριών. Γιατί οι εργατοϋπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης και της υπαίθρου πληρώνουν - σε μεγάλο βαθμό - με την ίδια τους την αρτιμέλεια τον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα του καπιταλιστικού συστήματος, την παραβίαση κάθε κανόνα υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς, την εμπορευματοποίηση της γης με την καταστροφή του περιβάλλοντος, την αυθαιρεσία στο όνομα των υπερκερδών των μεγαλοεργολάβων στα μεγάλα έργα, την αντιλαϊκότητα του συστήματος υγείας που απουσιάζει ουσιαστικά η πολιτική πρόληψης, η δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π.Φ.Υ.).

Πληρώνουν την αντιλαϊκή πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και σήμερα, της ΝΔ. που την ίδια πολιτική πρεσβεύουν και με ευλάβεια υπηρετούν.

Η έλλειψη δημόσιων κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) και Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (Μ.Α.Φ.), δημόσιων κέντρων αποκατάστασης, είναι μια άλλη πλευρά έκφρασης των παραπάνω προβλημάτων, αφού συμβεί το ατύχημα, ή κάποιο αγγειακό επεισόδιο, με αποτέλεσμα να χάνονται ζωές που θα μπορούσαν να σωθούν, ή να μην γίνεται σωστή αποκατάσταση, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των βαριά αναπήρων.

 Καλούμε τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους να μην έχουν αυταπάτες.

Στα πλαίσια αυτής της ταξικής πολιτικής προς όφελος του κεφαλαίου δεν μπορούν τα προβλήματα τους να λύνονται, οι σύγχρονες ανάγκες τους να καλύπτονται.

Τα προβλήματα θα οξύνονται, θα πολλαπλασιάζονται και η κατάσταση θα χειροτερεύει.

Οι λύσεις των προβλημάτων τους είναι στον αντίποδα της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής. Χρειάζεται σκληρός αγώνας μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα, που πλήττονται απ' αυτή την πολιτική, για να αποσπαστούν κατακτήσεις, έστω προσωρινά, στην προοπτική της οριστικής λύσης.

Για να δοθούν ολοκληρωμένες λύσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους, χρειάζεται αλλαγή των συσχετισμών. Αδυνάτισμα ουσιαστικό των κομμάτων που εφαρμόζουν αντιλαϊκή πολιτική και των στηριγμάτων τους στο συνδικαλιστικό κίνημα της εργατικής τάξης και των αναπήρων.

 Απ’ την 1/9/2011 καταργήθηκαν οι υγειονομικές επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας σε όλη την Ελλάδα. Στη θέση τους δημιουργήθηκε το ΚΕ.Π.Α. (Κέντρο πιστοποίησης Αναπηρίας) στη Μυτιλήνη για την περιφέρεια του Β.Α. Αιγαίου. Το αποτέλεσμα αυτών των αναδιαρθρώσεων είναι τα νησιά Λήμνος, Αι Στρατής, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία να ενταθούν στο ΚΕΠΑ Μυτιλήνης.

 Τουλάχιστον 8.500 Άτομα με Αναπηρία αυτών των νησιών, θα αναγκάζονται πλέον να ταξιδέψουν 3 φορές στη Μυτιλήνη για να πιστοποιήσουν την αναπηρία τους! Αναγκάζουν ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, πενιχρά επιδόματα, πετσοκομμένες συντάξεις, χαμηλά εισοδήματα και ανέργους στις οικογένειές τους, να μπουν σε μιαν απίστευτη ταλαιπωρία με μεγάλα έξοδα.

Άλλωστε είναι φανερό ότι απώτερος σκοπός αυτού του «νέου κανονισμού εκτίμησης του βαθμού αναπηρίας» (όπως μετονόμασε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. την κάρτα λειτουργικότητας, ή αναπηρίας), στόχο έχει, τις μαζικές περικοπές αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων.

Το ΚΕ.Π.Α. υπάγεται στο ΙΚΑ. Ένα ΙΚΑ που συρρικνώνεται συνεχώς (απ’ τα 127 παραρτήματα θα μείνουν σε λειτουργία μόνο τα 54), που λειτουργεί με ελλείψεις σε προσωπικό και σε ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό. Παράλληλα, η διοίκηση του ΙΚΑ πετσοκόβει κατά 50% τα τεχνικά βοηθήματα για τους ανάπηρους, ενώ εκατοντάδες φάρμακα ευρείας χρήσης εξαιρούνται πλέον απ’ τη λίστα αποζημίωσης των ασφαλιστικών ταμείων. Έτσι οι ασφαλισμένοι πληρώνουν το 100% της τιμής! Έχουμε ακόμα λοιπόν αυταπάτες ότι σαν Άτομα με Αναπηρία μπορούμε να τύχουμε ευνοϊκότερης μεταχείρισης; ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ!

 Θα παρουσιάζεται το εξής: Ένας ανάπηρος όταν καταθέτει για επανεξέταση τα χαρτιά του, θα μένει πάνω από 6 μήνες χωρίς σύνταξη, πέρα από το ότι με τα νέα κριτήρια, ένα μεγάλο ποσοστό δεν θα ξαναπάρει σύνταξη, επίδομα και όποια άλλη παροχή, διευκόλυνση, ή κατάκτηση, είχε μέχρι σήμερα.

  Είναι δε τόσο αδίστακτοι, που επιχειρούν περικοπές και για τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο. Σταματώντας να  παρέχει η Πολιτεία βιβλιάριο ασθενείας για τις μεταγγίσεις και τα φάρμακά τους, εφόσον είναι πάνω από 26 χρονών, άνεργοι και δεν έχουν ταμείο ασφάλισης, οδηγεί ουσιαστικά τους πάσχοντες και ιδιαίτερα τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που δεν έχουν άλλους πόρους, να ξεκοπούν από τις τελευταίες σύγχρονες κατακτήσεις των επιστημόνων-ερευνητών, που είναι απαραίτητες για την υγεία τους και έτσι τους καταδικάζει σε μαρασμό.

  Συνάδελφοι-ες, θα μείνουμε απαθείς στο έγκλημα που διαπράττεται; Όχι, θα μπούμε μπροστά, πριν είναι πολύ αργά. Άλλη λύση δεν υπάρχει, παρά μόνο η οργανωμένη αντίδραση για να παλέψουμε αυτή την πολιτική.

  Παίρνουμε την πρωτοβουλία να σας καλέσουμε, ώστε να οργανώσουμε την αντίδραση μας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να βάζει σε κίνδυνο την ζωή των συνανθρώπων μας, των παιδιών μας.

 Σ’ ένα σύστημα όπου η υγεία του λαού λογίζεται σαν «ΚΟΣΤΟΣ», τα Άτομα με Αναπηρία είναι καταδικασμένα μαζί με όλο το λαό. Δε μιλάμε για μικροζημιές. Ούτε για κακή διαχείριση. Μιλάμε για λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων. Λεηλασία που είχε και έχει πολιτικό παρονομαστή. Ολόκληρες δεκαετίες τα αποθεματικά των ταμείων παραδίνονται, απ’ τις κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, βορά στις ορέξεις των μεγαλοεπιχειρηματιών, ενώ παράλληλα τους απαλλάσσουν συστηματικά απ’ την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, στο όνομα της δημιουργίας «επενδυτικών κινήτρων». Λες και ο λαός δεν πλήρωνε και δεν πληρώνει πανάκριβα για υγεία που θα έπρεπε να έχει και δεν την έχει! Στις αρχές του 21ου αιώνα, με δεδομένη την αλματώδη επιστημονική – τεχνολογική πρόοδο, προβλήματα σαν κι αυτό της υγείας δε θα έπρεπε καν να υφίστανται. Αντ’ αυτού, μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω.

 Δεν είναι ανίκανοι. ΕΙΝΑΙ ΤΑΓΜΕΝΟΙ. Τα 26 δις που είναι η αξία των ομολόγων που κατέχουν σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία, αμέσως μετά το «κούρεμα», μειώνονται σε 13 δις! Από την άλλη, προσθέτονται ξανά στους Έλληνες τραπεζίτες κεφάλαια ύψους 35 δις, στα ήδη δοθέντα 108 δις που οι κυβερνήσεις έχουν προσφέρει απ’ το 2008 μέχρι σήμερα.

  Δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια! Αποφασισμένοι, συσπειρωμένοι, συνεχίζουμε την πάλη.

Όχι μόνοι. Με το σωματείο μας, πλάι στους εργαζόμενους που συγκρούονται με αυτή την πολιτική, πλάι στα συνδικάτα.

Οι οποίες παροχές και κατακτήσεις των ατόμων με χρόνια προβλήματα υγείας και των αναπήρων ανίκανων για εργασία είναι αδιαπραγμάτευτα και το κράτος έχει την υποχρέωση να τα παρέχει απλόχερα στους αναξιοπαθούντες συναδέλφους ,συνανθρώπους μας

 Παλεύουμε και συλλογικά αρνούμαστε να πληρώσουμε τους κεφαλικούς φόρους και τα χαράτσια.

 Αρνούμαστε τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, τις μειώσεις και τα κοψίματα μισθών, επιδομάτων και συντάξεων για μας και τις οικογένειές μας.

Απλούστευση των διαδικασιών επανεξέτασης για συνέχιση της αναπηρικής σύνταξης

Λειτουργία πρωτοβάθμιων επιτροπών σε όλα τα νησιά του ΒΑ Ανατολικού Αιγαίου

Να συνέχιση να παρέχεται η σύνταξη έως ότου γένη η επανεξέταση

Επίδομα 1120 ευρώ για τους ανίκανους προς εργασία και ανεργους650 ευρώ σύνταξη η επίδομα για τους εργαζόμενους ανάπηρους

Ενοποίηση όλων των  επιδομάτων αναπηρίας σε ένα μετατροπή σε κοινωνική  σύνταξη και επέκταση σε ομάδες που σήμερα δεν παίρνουν

Δωρεάν παροχή όλων των απαραιτήτων θεραπειών, φαρμάκων αναλώσιμων υγειονομικών υλικών, με πλήρη επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό

Να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, στο χώρο πρόνοιας, άμεση η συγκαλυμμένη μέσω των λεγόμενων φιλανθρωπικών οργανώσεων, των μ.κ.ο, η των Δήμων

 

Μοιράσου το άρθρο!