Ανακοινώσεις Φορέων

05/01/2012 - 14:55

Εργατικό Κέντρο: ΕΟΠΥΥ σημαίνει δραστικές περικοπές στην υγεία

yle="text-align:justify;">
Η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ βάζει σε εφαρμογή τον ΕΟΠΥΥ (Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας), που δημιουργήθηκε με σκοπό να αποτελέσει το φορέα υλοποίησης της πολιτικής των περικοπών για όλους τους άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους από την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά, τους συνταξιούχους. Η κυβέρνηση λέει ψέματα ότι τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα είναι ζητήματα προσαρμογής στη λειτουργία του νέου θεσμού.

Αντίθετα, όσο ο ΕΟΠΥΥ ενισχύει τη λειτουργία του, τόσο περισσότερο οι ασθενείς, οι χρόνιοι πάσχοντες θα έρχονται αντιμέτωποι με τις δραστικές περικοπές στην παροχή υπηρεσιών Υγείας, εργαστηριακών και ιατρικών εξετάσεων, φαρμάκων, υγειονομικού υλικού, επιδομάτων κ.λπ., με αύξηση της συμμετοχής τους στις πληρωμές γι' αυτές τις υπηρεσίες είτε στο εμπορευματοποιημένο δημόσιο είτε στον άμεσα επιχειρηματικό ιδιωτικό τομέα.

Την ίδια στιγμή οι κυβερνητικοί παράγοντες στο νησί μας είτε λέγονται αιρετοί, Περιφερειάρχης, Αντιπεριφερειάρχης και οι Περιφέρειακοι Σύμβουλοι, είτε λέγονται διορισμένοι κυβερνητικοί τοποτηρητές στο χώρο της Υγείας, εξαγγέλλουν έργα και αναδιατάξεις στο χώρο του Νοσοκομείου της Μυτιλήνης, που είτε έτσι είτε αλλιώς για μια μεγάλη μερίδα του Λαού, έχει γίνει απαγορευτική η πρόσβαση στις ήδη υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και σε μηχανικό εξοπλισμό.

Την ίδια στιγμή που ακόμα και σε στοιχειώδη υλικά παρουσιάζονται ελλείψεις. Γνωρίζουν πολύ καλά όλοι αυτοί οι παράγοντες ότι για τους ανέργους, τους ανασφάλιστους, τους συνάνθρωπους μας με χρόνιες παθήσεις τα οποία νέα έργα και οι οποίες αναδιατάξεις γίνουν σε κλινικές με το ελάχιστο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, είναι «δώρο άδωρο», αφού οι πολιτικές που στηρίζουν, έχουν καταδικάσει σε φυσική εξόντωση, αυτούς που έχουν την ατυχία να αρρωστήσουν.

Δεν πρέπει να παραπλανείτε και να αποπροσανατολίζεται κανένας εργαζόμενος, αυτοαπασχολούμενος ΕΒΕ, αγρότης, άνεργος, συνταξιούχος, που βιώνει σήμερα αυτή τη κατάσταση, ότι μπορεί να δει κάποια βελτίωση στις παροχές υγείας με τα μέτρα που εξαγγέλλονται.

Όλα αυτά είναι προσπάθειες εντυπωσιασμού και παραπλάνησης των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ και αγροτών, των ανέργων και των συνταξιούχων, ώστε να περάσουν και να εδραιώσουν τον ΕΟΠΥΥ, που με κάθε τρόπο στηρίζουν όλοι αυτοί που σήμερα θυμήθηκαν να κάνουν αυτές τις εξαγγελίες.

Καλούμε τους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, αγρότες, ανέργους και συνταξιούχους, να παλέψουν για:

Να διεκδικήσουν πλήρη χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό των δημόσιων μονάδων Υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων, για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να πληρωθούν τα χρωστούμενα σε γιατρούς και φαρμακοποιούς και μέχρι την πλήρη εξόφλησή τους να μην καταβάλλουν ΦΠΑ και φόρο.

Να καταργηθούν για όλους οι εισφορές, οι πληρωμές και οι συμμετοχές για υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας, για φάρμακα.

Να αναπτυχθούν κρατικά Κέντρα Υγείας σε κάθε πόλη και Δήμο που θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες, να μην καταργηθεί καμία κρατική μονάδα Υγείας, καθώς και του ΙΚΑ. Τα Πολυιατρεία του ΙΚΑ να μετατραπούν σε κρατικά Κέντρα Υγείας.

Να γίνουν μαζικές προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα - Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Πολυιατρεία - οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και φαρμακοποιοί με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Με 6ωρο - 5ήμερο - 30ωρο, ένταξη στα ΒΑΕ, μία εφημερία τη βδομάδα και άδεια ανάπαυσης την επόμενη ημέρα. Με μισθό 2.200 ευρώ μεικτά στους πρωτοδιοριζόμενους ειδικευμένους και με προσαύξηση αναλόγως της προϋπηρεσίας των αυτοαπασχολούμενων και κατώτατη σύνταξη 1.760 ευρώ.

Αφορολόγητο εισόδημα 40.000 ευρώ για το ζευγάρι και επιπλέον 5.000 για κάθε παιδί και κατάργηση όλων των χαρατσιών.

Μοιράσου το άρθρο!