Ανακοινώσεις Φορέων

04/11/2011 - 14:11

Εργαζόμενοι ΟΤΑ Λέσβου σε κόντρα με το Δήμαρχο Λέσβου.... και το νησί μας βρώμικο!!!!

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Ν. Λέσβου και το σημερινό του Δ.Σ. από την αρχή είχε ξεκάθαρη θέση απέναντι στις προσπάθειες της σημερινής δημοτικής αρχής και του Δημάρχου κ. Δ. Βουνάτσου για την  ιδιωτικοποίηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του Δήμου Λέσβου.

          Ο κ. Δήμαρχος από την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκε, αν και τίποτα σχετικό δεν έγραφε στο προεκλογικό του πρόγραμμα  και άλλα έλεγε πριν τις εκλογές στους εργαζόμενους, βάλθηκε να εφαρμόσει το πιο σκληρό και αντιλαϊκό πρόγραμμα ξεπουλήματος των πάντων που αφορούν τον κοινωνικό και δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών του Δήμου Λέσβου. Τα παραδείγματα είναι πολλά, από την κατάργηση της τροφοδοσίας στους παιδικούς σταθμούς με τα περιβόητα πια ταπεράκια, στο σταμάτημα του προγράμματος σίτισης αστέγων, στο κλείσιμο ολοκαίνουργιων παιδικών σταθμών με το πρόσχημα της έλλειψης προσωπικού, από τις κινήσεις και προσπάθειες του να κλείσει την ΔΕΥΑΛ και να παραχωρήσει, κατ' εντολή της κυβέρνησης, την ύδρευση και την αποχέτευση της Λέσβου στην ΕΥΔΑΠ Νήσων, μέχρι την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας.

          Λίγες μόλις μέρες μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις και απεργίες του κλάδου μας σε όλη την Ελλάδα και παλλεσβιακά, που οδήγησαν σε απειλές για απολύσεις στην καθαριότητα, έξοδο του στρατού και τελικά πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων στην καθαριότητα ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Βουνάτσος φέρνει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο την εκχώρηση σε ιδιώτες της καθαριότητας στην Λέσβο.

Ο κ. Βουνάτσος όμως, πέρα από τις ξεκάθαρες θέσεις του για ιδιωτικοποίηση των πάντων, στο όνομα ενός  όψιμου άκρατου νεοφιλελευθερισμού, τον οποίο ανακάλυψε από τότε που έγινε Δήμαρχος, προχωράει ένα βήμα παραπέρα προσπαθώντας να διχάσει τους εργαζόμενους και να διασπάσει την συνοχή τους απέναντι στην πολιτική του. Μέσα στην βιασύνη του ανακάλυψε και καινούριο σωματείο “εργαζομένων στην αποκομιδή και στην χωματερή”, το οποίο δήθεν συμφωνεί μαζί του και είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης και ότι ο Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α Ν. Λέσβου διαφωνεί, ενώ εμείς δεν εκπροσωπούμε κανέναν εργαζόμενο στην καθαριότητα. Έναντι άλλης απάντησης, θα τον παραπέμψουμε στην κοινή ανακοίνωση, την οποία εκδώσαμε στις 13 Οκτωβρίου 2011 και έχει δημοσιευτεί στο σύνολο του τοπικού τύπου, των Προέδρων, των Δ.Σ. και του συντονιστικού των τριών σωματείων που εκπροσωπούν το σύνολο των εργαζομένων στον Δήμο Λέσβου σε όλες του τις υπηρεσίες και επιχειρήσεις.

          Είναι προφανές ότι ο κ. Δήμαρχος θορυβήθηκε από την καταδίκη της απόφασης του για ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας στον Δήμο Λέσβου από το σύνολο των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΑΔΕΔΥ, Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο), μεγάλο μέρους των πρωτοβάθμιων συλλόγων της Λέσβου και βέβαια και της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων (Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α.). Φαίνεται να ξεχνά ο κ. Δήμαρχος ότι η καθαριότητα της Λέσβου, η διαχείριση των απορριμάτων και οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων, δεν αποτελούν κάποιο κακώς εννοούμενο “συντεχνιακό αίτημα”, αλλά υπόθεση όλης της τοπικής κοινωνίας.

          Τοπική κοινωνία, η οποία θα κληθεί να πληρώσει τις επιλογές του κ. Δημάρχου και το κόστος της ιδιωτικοποίησης με αύξηση των δημοτικών τελών, μόνο για το 2012 κατά 10 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με εισήγηση της υπηρεσίας, που έχει στα χέρια του κ. Βουνάτσος. Γιατί δεν ενημερώνει τους δημότες για αυτή την αύξηση, το νέο χαράτσι που μας περιμένει; Μήπως θα  επιλέξει για δεύτερη χρονιά κατά παράβαση του νόμου, να καταστήσει ελλειμματικό τον προϋπολογισμό του Δήμου, όπως είναι ήδη ο προϋπολογισμός του 2011 και να οδηγήσει τον Δήμο σε χρεωκοπία και επιτήρηση;

          Τέλος οφείλουμε να καταγγείλουμε τις προσπάθειες του κ. Δημάρχου  να κατηγορεί και να λοιδορεί με ψεύδη τους εργαζόμενους για τα δικά του λάθη και τις δικές του παραλείψεις, όπως την αποδιοργάνωση όλων των υπηρεσιών του Δήμου Λέσβου, την μη έγκαιρη καταβολή μισθών, δεδουλευμένων υπερωριών, την καθυστέρηση να προκηρυχθούν οι θέσεις των συμβασιούχων, (για τις οποίες έχει έγκριση από τις 4 Αυγούστου), τις ανεπιτυχείς του προσπάθειες να πάρει δάνεια και τέλος ακόμα και την διαφωνία πολλών στελεχών της δημοτικής του αρχής σε αυτή του την πολιτική. Εμείς δεν θα τον ακολουθήσουμε σε αυτή του την τακτική, για την οποία θα τον κρίνει, εκτός από τους εργαζόμενους και η τοπική κοινωνία.

          Όπως επισημάναμε και σε χθεσινή μας ανακοίνωση γνωρίζουμε τις δυσκολίες, τις συγκρούσεις που θα πρέπει να γίνουν με κατεστημένα και με ιδιωτικά συμφέροντα που περιμένουν στην γωνία να μπούν στην διαχείριση των απορριμμάτων και των άλλων κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων, προκειμένου να εξασφαλίσουν διέξοδο και αύξηση κερδών σε περίοδο κρίσης. Απέναντι σε όλα αυτά απαντούμε, καλώντας για άλλη μια φορά, όλους τους συναδέλφους του Δήμου Λέσβου, τους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς του τόπου και τους δημότες, να διατρανώσουμε την αντίθεση μας στις προσπάθειες να δοθούν βορά οι υπηρεσίες των ΟΤΑ στους ιδιώτες στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου στις 19.00.

 

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Τ.Α. Ν. ΛΕΣΒΟΥ

 

Μοιράσου το άρθρο!