Για τις κινητοποιήσεις των αγροτικών ιατρών
Χρόνος ανάγνωσης :
3'ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟΥ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ
Οι αγροτικοί γιατροί αποτελούν στήριγμα και αποκούμπι της εργατικής, λαϊκής οικογένειας της υπαίθρου και σιγουριά των απόμαχων των χωριών στον τομέα της Υγείας, καθώς είναι αυτός που πρώτος τους επισκέπτεται για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα υγείας, τονίζει τοΠαλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο (ΠΕΚ) με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτικών γιατρών στο νησί της Λέσβου.
Μυτιλήνη 19 Οκτωβρίου 2010,
"Με αφορμή την κινητοποίηση των εκπαιδευόμενων Αγροτικών Ιατρών, για τα μεσαιωνικά ωράρια εργασίας που εξαναγκάζονται από τον διορισμένο, από την κυβέρνηση, διοικητή του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, για τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα Κέντρα, για τις τεράστιες ελλείψεις υλικοτεχνικής υποδομής, φαρμακευτικού υλικού, καθώς και την επιβολή χαρατσιού 3 ευρώ για κάθε επίσκεψη στα Κέντρα Υγείας, ακόμα και για μια απλή συνταγογράφηση μέτρο που θα πλήξει ιδιαίτερα τους ανασφάλιστους, τους ανέργους και τους μετανάστες, η διοίκηση του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου εκφράζει την συμπαράστασή της στους Αγροτικούς Γιατρούς και επισημαίνει ό,τι αποτελούν το στήριγμα, το αποκούμπι της εργατικής, λαϊκής οικογένειας της υπαίθρου στον τομέα της υγείας. Ο αγροτικός γιατρός είναι αυτός που πρώτος τους επισκέπτεται για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα υγείας. Είναι η σιγουριά, ιδιαίτερα για τους απόμαχους των χωριών εργάτες, αγρότες, επαγγελματο-βιοτέχνες, τους ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα.
Ίσως για την κυβέρνηση τα παραπάνω είναι άνευ ουσίας, γιατί η πολιτική της είναι πολιτική εξυπηρέτησης των πολυεθνικών, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και μέσα σ΄αυτό το πλαίσιο της πολιτικής της έντασης και τα Κέντρα Υγείας της υπαίθρου. Θεωρώντας την υγεία ως κόστος και εμπόρευμα, με κάθε τρόπο επιδιώκει την παραπέρα εμπορευματοποίησή της. Έτσι, με τον πολυδιαφημιζόμενο Καλλικράτη, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα περιέλθει στους δήμους και η δευτεροβάθμια στις Περιφέρειες, χωρίς τους ανάλογους πόρους, που ήδη έχουν καταβάλλει οι εργαζόμενοι με την άμεση και ιδιαίτερα με την έμμεση φορολογία, όπου τα Κέντρα υγείας απαξιωμένα ποιά από την πολιτική της κυβέρνησης και από την ρητή δέσμευση με το Μνημόνιο, θα περιέλθουν σε μαρασμό και θα αναθέσουν τη λειτουργία στους δήμους και στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Τα Νοσοκομεία θα γίνουν εμπορικά, που θα πουλάνε υπηρεσίες υγείας, παραδομένα πλήρως στο κεφάλαιο, που όλο και περισσότερο εδραιώνεται στο χώρο της υγείας.
Κραυγή απόγνωσης πριν από μέρες είχαμε και από τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, για έλλειψη ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού, για έλλειψη φαρμακευτικών υλικών κ.ά. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στην Πρωτοβάθμια Υγειονομική Μονάδα ΙΚΑ Μυτιλήνης. Γι’ αυτό λοιπόν το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, εκφράζει μαζί με τους άμεσα εμπλεκόμενους, την έντονη διαμαρτυρία για τις πολιτικές που εφαρμόζονται εδώ και πολλά χρόνια από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο εφαρμόζεται τον τελευταίο χρόνο από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε συνεργασία με την Ε.Ε. και τελευταία με το Δ.Ν.Τ. Ρητή δέσμευση για την εφαρμογή του Μνημονίου η εφαρμοζόμενη πολιτική για την υγεία. Αποτελεί μόνο ένα μέρος από τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική της κατεδάφισης των κατακτήσεων της εργατικής τάξης του εικοστόυ αιώνα στη χώρα μας, με πρόσχημα την κρίση.
Απόρροια αυτής της πολιτικής ειναι οι μεσαιωνικές σχέσεις εργασίας για τους Αγροτικούς Γιατρούς, αλλά και η προσπάθεια προσαρμογής αυτών, που τώρα ξεκινούν την παραγωγική τους καριέρα σε τέτοιες συνθήκες εργασίας, που θα απαιτούν και στο μέλλον οι επιχειρηματικοί όμιλοι στο χώρο της υγείας «οι έμποροι υγείας», όπως τους ονομάζει ο λαός.
Θεωρούμε τους αγροτικούς γιατρούς, τμήμα εργαζομένων στην υγεία, με ισα συνδικαλιστικά, εργασιακά, μισθολογικά δικαιώματα με τους μόνιμους συναδέλφους τους.
Επειδή τα προβλήματα της υγείας δεν είναι υπόθεση ειδικών, αλλά όλου του λαού, επειδή η λαϊκή οικογένεια, οι εργάτες, αγρότες, ΕΒΕ, άνεργοι, μετανάστες, οι νέοι έχουν ανάγκη από ένα σύστημα υγείας- πρόνοιας που οι παροχές του θα είναι υπόθεση του κράτους και δεν θα είναι εμπόρευμα, έχουμε κάθε λόγο να συγκροτήσουμε το λαϊκό μέτωπο που θα παλεύει για:
-Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία και Πρόνοια για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
-Κάλυψη όλων των κενών στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, τα Αγροτικά Ιατρεία του νομού, με μόνιμο ειδικευμένο ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό προσωπικό, μόνιμο με πλήρη απασχόληση με πενθήμερο με 30 ώρες και 1 εφημερία την εβδομάδα. Απορρόφηση όλων των γιατρών και νοσηλευτών που περιμένουν άνεργοι ή ετεροαπασχολούμενοι, παρά τις τεράστιες ανάγκες για το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του Νομού.-Ένταξη των Αγροτικών Γιατρών στο ωράριο των μόνιμων γιατρών, με ανάλογα ρεπό και μισθολόγιο".