Ανακοινώσεις Φορέων

18/05/2020 - 12:25

"Η ρητορική μίσους και οι αντιμεταναστευτικές πολιτικές δίνουν χώρο στην ακροδεξιά"

Στις 22 Απρίλη κοντά στο χωριό του Αφάλωνα στη Λέσβο ένας 55χρονος ημεδαπός πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα εναντίον 4 αιτούντων άσυλο που περπατούσαν στην περιοχή τραυματίζοντας δύο από αυτούς. Την επόμενη μέρα συνελήφθη και στις 24/4 κλήθηκε για απολογία στα δικαστήρια. Τη Δευτέρα 27/4 αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μέχρι τη δικάσιμο έχοντας ομολογήσει και υπερασπιστεί τις πράξεις του με τη δικαιολογία ότι είχε πέσει θύμα κλοπής στο παρελθόν από αγνώστους και έπρεπε να υπερασπιστεί την ιδιοκτησία του.


Και τις δύο μέρες της απολογίας του δράστη πλήθος κατοίκων από τα χωριά του Αφάλωνα και της Μόριας συγκεντρώθηκαν έξω από τα δικαστήρια δηλώνοντας στήριξη και αλληλεγγύη στον 55χρονο. Παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω κορονοϊού η αστυνομία επέτρεψε τις συγκεντρώσεις, ενώ μάλιστα όταν μέρος του πλήθους επιτέθηκε λεκτικά και πετώντας αντικείμενα σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, όχι μόνο δεν τους εμπόδισε, άλλα έδωσε εντολή αποχώρησης των δημοσιογράφων από το σημείο.
Αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια μέρα δύο χρόνια πριν δεκάδες ντόπιων φασιστών είχαν επιτεθεί σε ομάδα αιτούντων ασύλου που πραγματοποιούσαν συμβολική κατάληψη στην πλατεία Σαπφούς διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαβίωσης στο στρατόπεδο της Μόριας. Η πολύωρη επίθεση εξελισσόταν με την ανοχή τοπικών και κυβερνητικών αρχών με την αστυνομία να αποτελεί απλά το σωματικό σύνορο μεταξύ των δύο ομάδων, ενώ με τη λήξη των επιθέσεων στράφηκε κατά αιτούντων και αλληλέγγυων με ξυλοδαρμούς και συλλήψεις. Δύο χρόνια μετά από τη νύχτα του πογκρόμ δεν έχουν καλεστεί να απολογηθούν οι κατηγορούμενοι ενισχύοντας το αίσθημα ατιμωρησίας και αυτοδικίας στην ακροδεξιά του νησιού.


Στο νησί της Λέσβου τους τελευταίους μήνες γίναμε μάρτυρες εκτεταμένων κι απρόκλητων επιθέσεων, προπηλακισμών κατά προσφύγων/ μεταναστών και εργαζομένων σε ΜΚΟ με αποκορύφωμα την παρεμπόδιση ελλιμενισμού βαρκών στο λιμάνι της Θερμής. Η ρητορική μίσους και οι αντιμεταναστευτικές πολιτικές της κυβέρνησης σε συνδυασμό με την ανοχή Περιφέρειας, Δήμου και αστυνομίας νομιμοποιούν τις ρατσιστικές επιθέσεις δίνοντας χώρο στα ακροδεξιά αντικοινωνικά κομμάτια πανελλαδικά. Με την έλευση της πανδημίας και τα μέτρα γενικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας η δράση των «αγανακτισμένων» κατοίκων πάγωσε προσωρινά με το κυβερνητικό αφήγημα να μεταβάλλεται ακαριαία από τον πόλεμο στα σύνορα στον πόλεμο με τον αόρατο εχθρό. Η αορατότητα στο δρόμο δε γέννησε ποτέ την ψευδαίσθηση πως αυτοί οι άνθρωποι έπαψαν να οργανώνονται, πράγμα που επιβεβαιώνεται με τις εικόνες των παραπάνω θερμόαιμων συγκεντρώσεων, του εμπρησμού δομής φιλοξενίας στην Πέλλα και τις φασιστικές συγκεντρώσεις με μαχαίρια και αλυσοπρίονα στο Ηράκλειο Κρήτης.


Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες για το δικαίωμα όλων σε μια αξιοπρεπή ζωή. Οι αγώνες μας πρέπει να είναι κοινοί απέναντι σε αυτές τις κρατικές πολιτικές και κάθε είδους ακροδεξιού συρφετού. Με τη λήξη των μέτρων ο κορονοιός φεύγει κι αυτοί ξανά έρχονται. Απέναντι στο μίσος τους εμείς θα πρέπει να απαντάμε με έμπρακτη αλληλεγγύη.

Αντίσταση- Αυτοοργάνωση – Αλληλεγγύη

★Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!