Ανακοινώσεις Φορέων

23/01/2012 - 20:35

Η βασιλόπιττα των προσκόπων της Λέσβου

yle="text-align:justify;">
Οι εγκαταστάσεις του Προσκοπικού Περιβαλλοντικού Εκπαιδευτικού Κέντρου Ασωμάτου αποδείχθηκαν μικρές για να στεγάσουν μέλη και φίλους της τοπικής Προσκοπικής Κίνησης που χθες Κυριακή έκοψε την βασιλόπιτα της. Εκδήλωση με την οποία οι Πρόσκοποι ξεκίνησαν τον γιορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση του νησιού και ταυτόχρονα της εκατονταετηρίδας από την ίδρυση τους.

 

Και δεν επέλεξαν τυχαία τον Ασώματο οι πρόσκοποι για να ξεκινήσουν το γιορτασμό των δυο αυτών μεγάλων επετείων. Από τον Ασώματο καταγόταν ο μεγάλος διανοούμενος πρωτεργάτης του Κινήματος της «Λεσβιακής Άνοιξης» Στρατής Παπανικόλας μέλος της πρώτης Ομάδας των Προσκόπων της Μυτιλήνης που ίδρυσε τον Ιανουάριο του 1913, δυόμιση μήνες μετά την απελευθέρωση της Μυτιλήνης ο ελευθερωτής και πρώτος πολιτικός και στρατιωτικός διοικητής της Λέσβου Κωνσταντίνος Μελάς.

 

Λυκόπουλα, Πρόσκοποι. Ανιχνευτές, βαθμοφόροι  με καλούς φίλους της Προσκοπικής Κίνησης και εκπροσώπους των τοπικών θρησκευτικών, πολιτικών και άλλων αρχών ζέσταναν την ατμόσφαιρα. Τη βασιλόπιττα  ευλόγησε ο ιερέας του Ασωμάτου π. Χρήστος Καραφασούλης ενώ παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος, ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Τσακίρης, ο Στρατιωτικός Διοικητής Λέσβου Υποστράτηγος Αναστάσιος Μανώλας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Θράσος Καλογρίδης, οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Ασωμάτου και Ίππειους Στρατής Ψώμος και Προκόπης Σινάνης, ο Διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Ζούρος, εκπρόσωποι του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, του Συλλόγου Πελοποννησίων Λέσβου «ο Μωριάς» και άλλοι πολλοί.

 

Κόβοντας τη βασιλόπιττα ο Περιφερειακός Έφορος Στρατής Μπαλάσκας παρουσίασε το πλούσιο έργο της Περιφερειακής Εφορείας το χρόνο που πέρασε αλλά και το λογότυπο του εορτασμού των 100 χρόνων αλλά και ένα μικρό φιλμ που αναφέρεται στο πώς συνδέει τις δυο επετείους ο Υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Μελάς.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απενεμήθησαν μετάλλια εξαίρετων πράξεων και εύφημες μνείες στους βαθμοφόρους του 5ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων στη Μήθυμνα Μανόλη Βουτυράκη, Νίκο Καλπάκη και Στρατή Βατή και στους Ανιχνευτές Δώρα Βιόλατζη και Γιάννη Καλαϊτζή. Επειδή τον περασμένο Δεκέμβριο ενεργά συνέβαλλαν στην κατάσβεση πυρκαγιάς σε σπίτι αποτρέποντας την πλήρη καταστροφή του και την επέκταση της φωτιάς σε παρακείμενα σπίτια. Μετάλλια φίλων του Προσκοπισμού απενεμήθησαν στον παλιό Πρόσκοπο σημερινό στρατιωτικό Διοικητή Υποστράτηγο κ. Μανώλα και στο Διευθυντή του Μουσείου Σιγρίου κ. Ζούρο.

[slideshow]

[gallery link="file" columns="4" orderby="post_date"]

 

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!