Ανακοινώσεις Φορέων

10/09/2020 - 13:36

Κάλεσμα από το Εργατικό Κέντρο σε σύσκεψη για την Μόρια

ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

 

Τις τελευταίες ώρες γινόμαστε μάρτυρες μιας ακόμη τραγικής εξέλιξης. Έσκασε η απάνθρωπη ωρολογιακή βόμβα που είχαν τοποθετήσει οι Ελληνικές κυβερνήσεις μαζι με την ΕΕ, εγκλωβίζοντας εδώ και χρόνια στην Ελλάδα πρόσφυγες και μετανάστες.

Η Μόρια ήταν μια υγειονομική βόμβα όπου 13.000 άνθρωποι, γυναίκες και μικρά παιδιά, στοιβαγμένοι, χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας εν μέσω πανδημίας, περίμενε να σκάσει.

Ένα προμελετημένο έγκλημα των κυβερνήσεων που επιδεικτικά αγνοούσαν τα συνεχή αιτήματα των φορέων, των συνδικάτων, των υγειονομικών και των κατοίκων για απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών.

Την στιγμή που η Κυβέρνηση απαγορεύει τις συγκεντρώσεις, τις διαδηλώσεις και κάθε είδους συνάθροιση άνω των 9 ατόμων, στον καταυλισμό της Μόριας είχε στοιβάξει 13.000 ψυχές σε ένα χώρο που προοριζόταν οριακά για 2.000! Ενώ προκλητικά, στην ανάγκη για άμεση βοήθεια και απεγκλωβισμό, η πρώτη αντίδραση της Κυβέρνησης είναι η αποστολή νέων δυνάμεων ΜΑΤ!

Τώρα είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη:

–Να εξασφαλιστεί η διαμονή σε ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο, σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία για όσο διάστημα παραμείνουν στην Ελλάδα, με εξασφάλιση των απαραίτητων όρων υγείας και υγιεινής ειδικά σε συνθήκες πανδημίας.

–Κλείσιμο όλων των hotspots των νησιών, με μεταφορά των αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική χώρα και στις χώρες προορισμού τους. Διευκόλυνση όλων των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα προσφύγων και μεταναστών για μετάβαση στις χώρες προορισμού τους, με προτεραιότητα στους ασυνόδευτους ανηλίκους και τους δικαιούχους οικογενειακής επανένωσης.

–Κανένα νέα κέντρο να μην δημιουργηθεί! Ούτε κλειστό ούτε ανοιχτό.

–Να βρεθεί άμεσα στέγη, με την αξιοποίηση διαμερισμάτων, κλειστών ξενοδοχείων και κτηρίων που ανήκουν στο δημόσιο.

–Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι αποφάσεις που καταπατούν τα δικαιώματα των προσφύγων και αιτούντων άσυλο, έτσι όπως προβλέπονται στη Συνθήκη της Γενεύης.

–Κατάργηση των Κανονισμών του Δουβλίνου και της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

–Να στελεχωθεί η Υπηρεσία Ασύλου με το αναγκαίο προσωπικό, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, να διασφαλιστούν γρήγορες και σύμφωνες με τη Συνθήκη της Γενεύης διαδικασίες ασύλου για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, να παρθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους.

–Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, της Πρωτοβάθμιας Υγείας και του Βοστάνειου Νοσοκομείου με πρόσληψη προσωπικού.

–Άμεση στελέχωση των Δομών Φιλοξενίας Προσφύγων με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ.

–Να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ασύλου στο έδαφος της Τουρκίας και απευθείας μετακίνησής τους στις χώρες προορισμού τους.

–Να ληφθούν μέτρα ουσιαστικής και εξατομικευμένης στήριξης και ένταξης στην κοινωνία των προσφύγων.

–Να απομονωθούν οι ρατσιστικές, ξενοφοβικές και μισαλλόδοξες πράξεις και συμπεριφορές που εκμεταλλεύονται το πρόβλημα και επιδιώκουν τον αποπροσανατολισμό της πάλης του Ελληνικού λαού.

–Άμεση κάλυψη όλων των εργαζομένων στο μεταναστευτικό με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Στα πλαίσια αυτά το Εργατικό Κέντρο Λέσβου καλεί τα σωματεία μέλη του, επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς καθώς και τους τοπικούς φορείς, που εμπλέκονται άμεσα με το ζήτημα της Μόριας σε σύσκεψη, την Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη στις 18:30 έξω από το Εργατικό Κέντρο στην Κομνηνάκη 43, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας ( απόστασης και μάσκες ).

 

Μοιράσου το άρθρο!