Ανακοινώσεις Φορέων

13/03/2012 - 13:20

Κάλεσμα ΠΕΚ για το θέμα της ανεργίας

ign="center">Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η-Κ Α Λ Ε Σ Μ Α

 

Άνεργοι Εργαζόμενοι Νέοι και Νέες

ΟΛΟΙ την Παρασκευή 16 Μάρτη στις 7.00 το απόγευμα

στο Εργατικό Κέντρο

 

Συνάδελφοι άνεργοι της Λέσβου,

   Η ανεργία εδώ και αρκετό καιρό βασανίζει χιλιάδες εργατικές λαϊκές οικογένειες στο νομό μας, αλλά και πανελλαδικά. Η πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου και η σημερινή συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με σταθερό υποστηριχτή το ΛΑΟΣ και το κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη. Πάντα με την στενή συνεργασία της Ε.Ε. και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και αυτά για χάρη της σωτηρίας των κερδών των μονοπωλίων, της ανταγωνιστικότητας όπως την ονομάζουν αυτοί και σύμμαχοι τους ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ. Σπρώχνει μαζικά εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, και αγρότες  στην ανεργία. Ακόμα και τα πλασματικά στοιχεία του ΟΑΕΔ δεν μπορούν να κρύψουν το μέγεθος του προβλήματος.

Συναδέλφισσες – οι.

   Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Οι ουρές ανέργων συνεχώς μεγαλώνουν.

 Μια σειρά συναδέλφων δυσκολεύονται να εξοικονομήσουν τα προς το ζην γι’ αυτούς και τα παιδιά τους, αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιο και τους  λογαριασμούς ΔΕΗ-ΟΤΕ-νερό.

Τα επανωτά χαράτσια γίνονται βραχνάς στο λαιμό της λαϊκής οικογένειας.

Τα δάνεια έχουν γίνει βραχνάς για τους ανέργους, απειλούνται με πλειστηριασμούς των σπιτιών τους  και η εισαγωγή των παιδιών μας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από χαρά έχει γίνει πρόβλημα και η φοίτηση σ’ αυτά είναι πλέον για μια σειρά παιδιά λαϊκών οικογενειών, πολυτέλεια και άπιαστο όνειρο.

Βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης για την μεγάλη πλειοψηφία των ανέργων, έχουν γίνει απλησίαστα (τρόφιμα ένδυση κατοικία θέρμανση φωτισμός κλπ).

Στις υπηρεσίες υγείας, οι νόμοι των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης, έχουν ορθώσει ανυπέρβλητα εμπόδια για την πρόσβαση

σε αυτές της λαϊκής οικογένειας και ιδιαίτερα των ανέργων.

  Αυτή η κατάσταση δεν πρέπει να μείνει σε διαπίστωση. Η κάθε εργατική λαϊκή οικογένεια έχει κάνει τις διαπιστώσεις αυτές και έχει βγάλει συμπέρασμα της.

 Όμως το ταξικό εργατικό κίνημα δεν πρέπει και δεν μπορεί να μείνει με σταυρωμένα χέρια.

Οι άνεργοι χρειάζονται προστασία,  η εμπειρία δείχνει ότι η μοιρολατρία είναι ο χειρότερος σύμβουλος.

Ένας δρόμος υπάρχει για την εργατική τάξη <εργαζόμενους και ανέργους>, που είναι και η μόνη λύση. Είναι η οργάνωση, η σύγκρουση και ανατροπή αυτής της κατάστασης, αυτού του συστήματος, που καρποί του είναι τα παραπάνω βάσανα της λαϊκής οικογένειας.

Οργάνωση λοιπόν στα σωματεία,  ώστε οργανωμένα να αντιπαλέψουμε την κατάσταση. Μπορούμε να δημιουργήσουμε επιτροπές ανά δήμο, ανά συνοικία και με το σύνθημα <ένας για όλους και όλοι για έναν> ενωμένοι, να παρεμβαίνουμε οργανωμένα και να προστατεύουμε τις οικογένειες μας, απ’ αυτούς που θα  επιδιώξουν, να κόψουν το ρεύμα, το τηλέφωνο, το νερό, είτε γιατί δεν έχει να πλήρωσει τους λογαριασμούς είτε τα χαράτσια, αλλά και να εμποδίσουμε τον τραπεζίτη να δημεύσει το σπίτι τους, για ληξιπρόθεσμα δάνεια.

Να προστατεύσουμε τους ανέργους από την κάθε διορισμένη διοίκηση νοσοκομείου, μονάδα υγείας ΙΚΑ, Κέντρο Υγείας, που δεν θα δεχθεί να παρέχει τις υπηρεσίες σε όσους δεν έχουν τις προϋποθέσεις των νόμων, που έχουν ψηφίσει οι κυβερνήσεις που τις διόρισαν.

    Το Εργατικό Κέντρο Λέσβου και τα συνδικάτα καλούν όλους τους άνεργους, τους απολυμένους από τα διάφορα προγράμματα κλπ., τους ελαστικά ασχολούμενους, τους μελλοντικούς άνεργους, που βλέπουν ότι είναι κοντά η μέρα που θα είναι στην ουρά του ΟΑΕΔ, για το εξευτελιστικό επίδομα ανεργίας και γενικά όλους τους εργαζόμενους, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Δαβάκη και Βαλαωρίτου –Χρυσομαλλούσα, την Παρασκευή 16/3 να συζητήσουμε και να δημιουργήσουμε επιτροπή αγώνα ανέργων, που στόχο θα έχει την οργάνωση για αγώνα και σύγκρουση μ’ αυτούς που επιβουλεύονται το δικαίωμά μας στη ζωή τόσο των ίδιων, όσο και των παιδιών μας και την προστασία των ανέργων .

 Συνάδελφε-σα την ανεργία δεν την διάλεξες εσύ, είναι απόρροια του εκμεταλλευτικού συστήματος που ζούμε, που είναι ανίκανο να εξυπηρετήσει τις λαϊκές ανάγκες. Το κυνήγι του κέρδους έχει κάνει τον άνθρωπο εξάρτημα, την εργατική δύναμη κόστος και σαν τέτοιο μας βλέπουν οι βιομήχανοι, εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι, οι τραπεζίτες και οι πολιτικοί τους υπάλληλοι στις κυβερνήσεις και τα κόμματα, που στηρίζουν τις επιλογές τους ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, Δημοκρατική Συμμαχία και οι υποτακτικοί τους στα Συνδικάτα (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) τα συμπληρώματα τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Δ Ι Ε Κ Δ Ι Κ Ο Υ Μ Ε:

  • Να μη μειωθεί το επίδομα ανεργίας. Να μη μειωθεί κανένα επίδομα του ΟΑΕΔ.
  • Τη διαγραφή των χρεών από τόκους, τη μείωση κατά 50% όλων των δανείων και την αναστολή πληρωμής τους για τα επόμενα χρόνια για ανέργους, μικρομεσαίους αγρότες και εργαζόμενους με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 50.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.
  • Τη διαγραφή των δανείων που αφορούν στην απόκτηση πρώτης κατοικίας των λαϊκών οικογενειών που αδυνατούν να πληρώσουν και βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.
  • Εκτακτο επίδομα ένα μισθό για όλους τους ανέργους τώρα.
  • Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, επέκτασή του σε όσους αυτοαπασχολούμενους έκλεισαν τα μαγαζιά τους, ή εργάζονται περιστασιακά.
  • Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η κάλυψη να είναι από το κράτος με χρηματοδότηση 100%, συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών τους.
  • Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου. Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριόριστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.
  • Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης.
  • Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του. Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων. Πλήρη κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι, φτωχοί αγρότες.

Παρασκευή 16 Μάρτη στις 7.00 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο

Να Οργανώσουμε τον Αγώνα μας

Μοιράσου το άρθρο!