Ανακοινώσεις Φορέων

21/08/2020 - 19:57

"Καταδικάζουμε έντονα τις βίαιες επιθέσεις που εκδηλώθηκαν χθες έξω από την παιδιατρική κλινική μας στη Μόρια"

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Δήλωση για τη χθεσινή βίαιη διαμαρτυρία στη Μόρια

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταδικάζουν τις βίαιες επιθέσεις που εκδηλώθηκαν χθες έξω από την παιδιατρική κλινική μας στη Μόρια και τη νέα κυβερνητική δομή COVID-19. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας για τα εγκαίνια της κυβερνητικής δομής.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ξέσπασε φωτιά έξω από την παιδιατρική κλινική μας, την οποία έσβησε το προσωπικό μας. Την ίδια στιγμή, μια μικρή ομάδα συγκεντρωμένων φώναζε και απειλούσε τις ομάδες μας κι έριχνε πέτρες στην κλινική, στην οποία εκείνη τη στιγμή εργάζονταν περίπου 50 άτομα για την παροχή ιατρικής φροντίδας σε γυναίκες και παιδιά από τον καταυλισμό της Μόριας. Ευτυχώς κανείς δεν τραυματίστηκε, ωστόσο λόγω του χάους που ακολούθησε, τέθηκε σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα του προσωπικού και των ασθενών μας και παρεμποδίστηκε η παροχή ιατρικής φροντίδας.

Σε τι κόσμο ζούμε, όταν παιδιά κι έγκυες γυναίκες, τη στιγμή που δέχονται ιατρική φροντίδα από τους γιατρούς μας, γίνονται αποδέκτες βίαιης επίθεσης με πέτρες; Οι ιατρικές μας ομάδες αποχώρησαν από τον τόπο του συμβάντος με λεωφορείο. Είναι όμως εντελώς ακατανόητο τέτοιες επιθέσεις να συμβαίνουν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και δεδομένα.

Εδώ και καιρό γινόμαστε μάρτυρες μιας συνεχώς κλιμακούμενης επιθετικής συμπεριφοράς προς τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες, καθώς και προς τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τους εθελοντές, οι οποίοι επανειλημμένα στοχοποιούνται και παρενοχλούνται επειδή παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες στη Λέσβο. Αυτό το περιστατικό είναι ένα ακόμα κακοήθες σύμπτωμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Καλούμε τις αρχές να λάβουν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα ενάντια στην αυξανόμενη αντι-μεταναστευτική ρητορική, επιθετικότητα και βία που λαμβάνει χώρα στη Λέσβο, και να αναλάβουν δράση εναντίον όσων παρενοχλούν κι επιτίθενται σε ανθρωπιστικούς φορείς χωρίς ατιμωρησία.

Marco Sandrone - Συντονιστής Πεδίου, Λέσβος

Μοιράσου το άρθρο!