Ανακοινώσεις Φορέων

01/08/2020 - 17:59

Καταγγελίες εργαζομένων για όσα συμβαίνουν στα ΚΥΤ

Λέσβος /   Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων σε δομές και υπηρεσίες στο Προσφυγικό/Μεταναστευτικό

Τα τελευταία  πέντε χρόνια, το νησί μας βρίσκεται στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης, μιας κρίσης σύμφυτης του καπιταλιστικού συστήματος που γέννα σταθερά φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά. Τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων και οι ανταγωνισμοί των αστικών τάξεων στρέφουν στον ξεριζωμό  εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπων μας που πέρασαν από τη χώρα ή και παραμένουν ακόμα  εγκλωβισμένοι, εξαιτίας των συμφωνιών ΕΕ-Τουρκίας και της συνθήκης του Δουβλίνου.

Οι ΜΚΟ «καλούνται» να διαχειριστούν αυτήν την τραγωδία, ενώ την ίδια στιγμή το κράτος έχει το ρόλο του κομπάρσου. Η κρατική εξουσία αδιαφορεί για την ανάγκη οργανωμένης παρέμβασης, με σχεδιασμό και συντονισμό όλων των υπηρεσιών που χρειάζονται για την στήριξη προσφύγων και μεταναστών, όπως άλλωστε προβλέπουν και  οι διεθνείς συμβάσεις. Τα παραδείγματα κρατικής αναλγησίας απέναντι στους αιτούντες άσυλο είναι καθημερινό φαινόμενο, με την ύπαρξη του κολαστήριου της Μόριας, την σχεδόν ανύπαρκτη παροχή φροντίδας υγείας, τις fast track διαδικασίες συνεντεύξεων ασύλου, τη μηδαμινή ενταξιακή τους προοπτική κ.α.

Σαν εργαζόμενοι στο Προσφυγικό βιώνουμε συχνά την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την ανασφάλεια των ολιγόμηνων συμβάσεων ή της συνέχειας των προγραμμάτων, τις καθυστερήσεις πληρωμών, ενώ την ίδια στιγμή καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Δε θα πρέπει να ταυτίζεται η αλληλεγγύη που εκφράζεται από τους μαζικούς φορείς, με τη δήθεν αλληλεγγύη των ΜΚΟ. Η αλληλεγγύη εκφράζεται μεταξύ ίσων. Η δράση των ΜΚΟ δεν μπορεί να θεωρηθεί τέτοια.

Παράδειγμα αυτής της εργασιακής ανασφάλειας είναι το κλείσιμο της κλινικής νοσηλείας κρουσμάτων κορονοϊού που είχαν ξεκινήσει πρόσφατα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, μετά την επιβολή προστίμου από την Πολεοδομία του Δήμου Μυτιλήνης, με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοί μας να μείνουν άνεργοι. Σε δύσκολη θέση βρίσκονται και οι συνάδελφοι μας εργαζόμενοι σε άλλες οργανώσεις με ολιγόμηνες συμβάσεις που δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει, καθώς και  στα κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ στο ΚΥΤ Μόριας που λήγουν οι συμβάσεις τους τον Αύγουστο και βλέπουν μπροστά τους το ενδεχόμενο της ανεργίας. Τα παραπάνω παραδείγματα αποτελούν μερικές μόνο από τις περιπτώσεις, όπου οι εργαζόμενοι βιώνουμε στο πετσί μας την εργασιακή ανασφάλεια και το φόβο της ανεργίας.

Στους εργασιακούς χώρους που βρισκόμαστε όλοι εμείς, η αβεβαιότητα και η ελαστικοποίηση της εργασίας δεν αποτελεί εξαίρεση, ενώ πολλές φορές πιεζόμαστε να αναλάβουμε ευθυνες που δεν μας αναλογούν για να καλύψουμε το κενό που δημιουργείται από την ανυπαρξία του κράτους.

Απέναντι σε όλα αυτά η Επιτροπή Εργαζομένων στο Προσφυγικό δημιουργήθηκε έτσι ώστε να εξειδικεύσουμε τα αιτήματά μας, τη δράση και τη διεκδίκησή μας, με τη συλλογική μας πάλη μέσα από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του προσφυγικού να έρθουν σε επαφή με την Επιτροπή και το Σωματείο μας και για να συζητήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και να οργανώσουμε τη δράση μας, τόσο ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία, όσο και στην πολιτική της κυβέρνησης. 
  Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων σε δομές και υπηρεσίες στο Προσφυγικό/Μεταναστευτικό

--------------

Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου

 

Το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου για ακόμη μία φορά καταγγέλλει την αδιαφορία των ιθυνόντων να διασφαλίσουν κατάλληλες συνθήκες εργασίας, υγείας και ασφάλειας στα γραφεία και τα κλιμάκια της Υπηρεσίας Ασύλου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, και στους χώρους υποδοχής & φιλοξενίας των αιτούντων και αιτουσών διεθνή προστασία.  

 

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρουμε ότι οι εργαζόμενοι/ες του Περιφερειακού Γραφείου Πειραιά και όλοι/ες  οι εξυπηρετούμενοι/ες του εν λόγω γραφείου είναι εκτεθειμένοι σε ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας καθώς λόγω τεχνικού προβλήματος του κεντρικού συστήματος κλιματισμού υποχρεώνονται να ασκήσουν τα εργασιακά τους καθήκοντα υπό το ασφυκτικό περιβάλλον των αυξημένων θερμοκρασιών που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ακόμη περισσότερο σε περιόδους καύσωνα. Μάλιστα, κατά την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκαν δύο λιποθυμίες μιας εξυπηρετούμενης και ενός εργαζόμενου λόγω της παραμονής τους για μεγάλο χρονικό διάστημα σε υψηλές θερμοκρασίες. Παρά τις εκκλήσεις των εργαζομένων προς την διοίκηση, μέχρι σήμερα δεν  έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα αλλά ούτε και έχουν λάβει απάντηση  στα  αιτήματά τους, ενώ έχει ήδη γίνει αναφορά και από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας που ενήργησε επιτόπιο έλεγχο. 

Περαιτέρω, το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Ρόδου, για το οποίο ζητήματα ανθυγιεινών εργασιακών συνθηκών έχουν, πολλάκις, επισημανθεί από τους/ις εργαζόμενους/ες, στεγάζεται από την έναρξη λειτουργίας του σε υπόγειο, ανθυγιεινό και ακατάλληλο χώρο για στέγαση δημόσιας υπηρεσίας. Μάλιστα, μετά από έλεγχο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στις 3/10/2019 το εν λόγω κτίριο κρίθηκε επίσημα ακατάλληλο για την στέγαση γραφείων, χωρίς όμως να έχει υπάρξει μέριμνα για μεταφορά σε  του εν λόγω γραφείου

Επίσης, για άλλη μια φορά επισημαίνουμε ότι στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, όπου εδρεύει το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Λέσβου, δεν έχει προβλεφθεί πραγματική έξοδος διαφυγής.  Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και σε άλλα Γραφεία, όπως σε αυτό της Σάμου και του Πειραιά, όπου οι προδιαγραφές για έξοδο κινδύνου είτε εκλείπουν είτε δεν συμφωνούν με τις κατάλληλες προδιαγραφές ασφαλείας. Επιπλέον στο ΚΥΤ Σάμου και φέτος το καλοκαίρι γίνονται συνεχείς διακοπές νερού με αποτέλεσμα να μην μπορούν εργαζόμενοι/ες και εξυπηρετούμενοι/ες να πλύνουν τα χέρια τους ή να χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες.

Επιπροσθέτως, λαμβάνοντας υπόψη την σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων covid-19 κατά τις τελευταίες ημέρες, επισημαίνουμε την αναγκαιότητα της τήρησης όλων των μέτρων ασφαλείας κατά της διασποράς του. Σε πολλά γραφεία και κλιμάκια της Υπηρεσίας Ασύλου παρατηρείται μη συμμόρφωση στις σχετικές οδηγίες, καθώς οι υπάλληλοι καλούνται να εργαστούν σε μικρούς εργασιακούς χώρους που δεν καλύπτουν την υποχρέωση απόστασης του 1,5 μέτρου, όπως ορίζεται στην εγκύκλιο του ΕΟΔΥ. Μάλιστα, πολλοί εξ αυτών των χώρων παρότι διαθέτουν πλεξιγκλάς δεν αερίζονται σωστά. Συνάμα, παρατηρήθηκε συνωστισμός εξυπηρετούμενων εντός των κτηρίων της Υπηρεσίας χωρίς να τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις, καθώς μετά την επαναλειτουργία της Υπηρεσίας αυξήθηκαν οι διοικητικές ενέργειες.

Αιτούμαστε:

  • Από τους ιθύνοντες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να υπάρξει άμεση λύση και να επισκευαστεί ο κλιματισμός στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Πειραιά  και να ληφθούν μέτρα για την προστασία εργαζομένων και εξυπηρετούμενων μέχρι την επισκευή του κλιματισμού.
  • Να υπάρξει άμεση μεταφορά του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Ρόδου σε κατάλληλη κτηριακή εγκατάσταση.
  • Να υπάρξει άμεση εξεύρεση λύσης για τα αναφερόμενα προβλήματα που αφορούν τα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου Λέσβου, Πειραιά, και Σάμου.
  • Να τηρηθούν στο ακέραιο οι οδηγίες/κανόνες των εγκυκλίων για τον περιορισμό της διασπορά του covid-19, να τηρούνται αυστηρώς οι αποστάσεις που αναφέρονται καθώς και τα λοιπά μέτρα. Τέλος, ζητάμε να υπάρξει έγκαιρη και επαρκής προμήθεια υλικού προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικές λοσιόν χεριών, κ.λπ) για να αποφευχθούν τυχόν περιστατικά έλλειψης αυτών, όπως συνέβη στο παρελθόν.

 

 

Μοιράσου το άρθρο!