Ανακοινώσεις Φορέων

10/05/2012 - 15:24

Με μικρή συμμετοχή η ημερίδα για την ασφάλεια τροφίμων

yle="text-align:justify;">«Η ασφάλεια των τροφίμων στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και οι υποχρεώσεις των υπευθύνων τους» ήταν το θέμα των δυο ημερίδων που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Λέσβου σε συνεργασία με την Περιφερειακή Δ/νση Β. Αιγαίου του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.), την Δευτέρα 7 Μαΐου στην αίθουσα συνεδριάσεων «ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΥΛΑΚΕΛΛΗΣ» στη Μυτιλήνη και την Τετάρτη 9 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής.

Ομιλητές των δυο ημερίδων ήταν ο Κτηνίατρος και Προϊστάμενος της Περιφερειακής Δ/νσης Β. Αιγαίου Ε.Φ.Ε.Τ. κ. Μπούμπουλης Δημήτρης, καθώς και ο Τεχνολόγος Τροφίμων MSc, PhD του Ε.Φ.Ε.Τ. κ. Σπανιόλας Στέλιος. Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Β. Αιγαίου της Ένωσης Ελλήνων Χημικών κ. Η. Πολυχνιάτης και ο Πρόεδρος των Εστιατόρων Μήθυμνας κ. Ν. Μόλβαλης.  Χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους επιχειρηματίες απηύθυνε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Τμήματος του Επιμελητηρίου κ. Π. Τσουπής.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Θ. Καλογρίδης, με αφορμή την έναρξη της τουριστικής περιόδου, κατά την εισήγησή του επισήμανε την υποχρέωση όλων μας να αποδείξουμε ότι είμαστε οι καλύτεροι επαγγελματίες, ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στις βασικές αρχές που θα πρέπει να τηρηθούν όπως: οι λογικές τιμές, η ύπαρξη τιμοκαταλόγων (υποχρεωτικά και σε κάποιες ξένες γλώσσες, κυρίως τούρκικα) με την αναγραφή των τελικών τιμών, η καθαριότητα (τόσο στους χώρους παρασκευής όσο και στις τουαλέτες), η προώθηση των τοπικών μας προϊόντων (λάδι-τυροκομικά-παστά κ.τ.λ.), αλλά και η προβολή της μοναδικής τοπικής μας κουζίνας. Η ευγένεια, το σωστό σέρβις και το χαμόγελο προς τους πελάτες, είναι μερικά πράγματα που δεν στοιχίζουν τίποτα αλλά αξίζουν πολλά, τόνισε ο κ. Καλογρίδης καταλήγοντας, πως ο τουρισμός είναι η μοναδική ελπίδα για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας και θα πρέπει όλοι να συμβάλλουμε προς την επίτευξη αυτού του στόχου. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τα στελέχη του Ε.Φ.Ε.Τ. για την καλή συνεργασία που έχουν όλο αυτό το διάστημα με τον φορέα, ενώ κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα σύστασης Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης για το νησί της Λέσβου.

Από την πλευρά του Ε.Φ.Ε.Τ., ο Προϊστάμενος κ. Μπούμπουλης ανέπτυξε στους επιχειρηματίες τις νομικές απαιτήσεις σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων για τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, καθώς και τις ορθές πρακτικές σχεδιασμού υποδομών και επιλογής εξοπλισμού τους. Ο κ. Σπανιόλας αναφέρθηκε στα συχνότερα προβλήματα που απαντώνται σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων και στις εσφαλμένες πρακτικές που ακολουθούνται από τους  επιχειρηματίες στον χώρο της μαζικής εστίασης, δίνοντας τέλος πρακτικές οδηγίες συμμόρφωσής τους  με τη νομοθεσία.

Ακολούθησε συζήτηση ανάμεσα στους εκπροσώπους του Ε.Φ.Ε.Τ. και τους παρευρισκόμενους,  ενώ κατά τη διάρκεια των ημερίδων λειτούργησε εκθεσιακός χώρος με τοπικά προϊόντα (ελαιοκομικά, τυροκομικά, ιχθηρά, αρτοπαρασκευάσματα, ποτά κ.α.) προσφέροντας έτσι μια καλή ευκαιρία γνωριμίας των καταστηματαρχών εστίασης με τους Λέσβιους παραγωγούς.

Μοιράσου το άρθρο!