Ανακοινώσεις Φορέων

14/03/2012 - 10:42

To μήνυμα της Ένωσης Καταναλωτών Λέσβου για την "Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή".

15 Μάρτιου: Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή.

 

Είναι προφανές και πέρα από κάθε αμφιβολία πως το μοντέλο της Αγοράς των τελευταίων δεκαετιών αλλάζει. Αν αλλάζει προσωρινά ή όχι θα εξαρτηθεί από τα αν  ο Καταναλωτής λειτουργεί  συνειδητοποιημένα η παρορμητικά. Από το αν η πολιτεία θα αναλάβει τις ευθύνες της  για να υπάρξουν θεσμικές πρωτοβουλίες.

Οι καταναλωτές  έχουν χάσει ένα τεράστιο μέρος του εισοδήματός των, κάποιοι έχουν χάσει τη δουλειά τους ή  ανησυχούν για το μέλλον της.  Το κοινωνικό κράτος συρρικνώνεται δημιουργώντας μεγαλύτερη ανασφάλεια στους πολίτες, οι τράπεζες έκλεισαν εδώ και πολύ καιρό τις στρόφιγγες των δάνειων. Ο σημαντικός περιορισμός της κατανάλωσης είναι πλέον γεγονός  και καταγράφεται. Ο καταναλωτής είναι συγκρατημένος και πολύ πιο προσεκτικός στις αγορές του.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν  αυτή η νέα στάση καταναλωτή  θα τον οδηγήσει  σε ορθολογικότερη συμπεριφορά σε βάθος χρόνου. Είναι η ευκαιρία σήμερα να καλλιεργήσουμε μια νέα κουλτούρα καταναλωτή και να  στραφούμε σε μια διαφορετική κατανάλωση που τις προτεραιότητες μας δε θα τις καθορίζουν οι διαφημιστές και το ίματζ αλλά η αναζήτηση του πραγματικού περιεχομένου της ποιότητας της ζωής  και  το πως ο σημερινός  προβληματισμός θα γίνει αξιακή συμπεριφορά  για το μέλλον.    Δεν έχουμε άλλα περιθώρια . Η συρρίκνωση των εισοδημάτων μας δε μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε.

Είναι αλήθεια πως κάτι αλλάζει στη νοοτροπία μας, είναι αλήθεια πως ολοένα και περισσότεροι πολίτες αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες Είτε αφορά προτροπές για μποϋκοτάζ ,είτε αφορά παραινέσεις για στροφή στην ελληνική παραγωγή ,είτε τέλος αφορά το κίνημα της κατάργησης των μεσαζόντων στην αγροτική παραγωγή.  Οι καταναλωτές υψώνουν την παρουσία τους και τα μηνύματα τα παίρνει η αγορά. Στο κίνημα της κατευθείαν σχέσης παραγωγού και  καταναλωτή  θα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες και το συνεταιριστικό κίνημα των αγροτών.

Αρχίζουμε αργά αλλά παρήγορα  να συνειδητοποιούμε τη δύναμή μας. Ας το συνειδητοποιήσουν και ας το νιώσουν και όσοι τόσα χρόνια μας θεωρούσαν δεδομένους, άβουλα υποκείμενα των επιλόγων τους.

Ας στείλουμε λοιπόν ένα μήνυμα.

Μήνυμα σε όλους εκείνους τους μεσάζοντες χονδρέμπορους που μέσα από κυκλώματα απομυζούν χρόνια τώρα τον ιδρώτα των παραγωγών και των καταναλωτών.

Μήνυμα στις πολυεθνικές εταιρίες που πουλάν πανάκριβα τα προϊόντα τους στη χώρα  μας, τις εταιρίες που εκμεταλλεύονται τη δεσπόζουσα θέση που κατέχουν στην αγορά.

Μήνυμα σε όλους εκείνους τους πολιτικούς της εξουσίας που λόγω της εξάρτησής τους από τους οικονομικά ισχυρούς δεν ασχολήθηκαν με τα ουσιαστικά προβλήματα των καταναλωτών, αλλά  επέτρεψαν να λειτουργεί μια αγορά με τεράστιες αδυναμίες και αδικίες.

Μήνυμα  στα κράτη εκείνα που χρόνια μέσα από μια αποικιοκρατική αντίληψη προωθούσαν τη σύναψη συμβάσεων με το ελληνικό κράτος απομυζώντας τον πλούτο του, που συνήπταν συμβάσεις διαφθείροντας συνειδήσεις κρατικών και πολιτικών προσώπων αυξάνοντας τα κόστη  σε βάρος του λαού.

Από την Αγορά μόνιμα διεκδικούμε  ένα : Την ασφαλή και δίκαιη ανταπόδοση της αξίας του μόχθου μας και την τιμωρία αυτών που με παραλείψεις ή πράξεις εσκεμμένες ή όχι  θέτουν σε κίνδυνο και υποβαθμίζουν τη ζωή μας.

Μάρτιος 2012

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Μοιράσου το άρθρο!