Ανακοινώσεις Φορέων

09/01/2012 - 12:12

"Νέα Χρονιά με εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων στο Δήμο Λέσβου"

ign="center">Νέα Χρονιά με εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων στο Δήμο Λέσβου

 

Η χρονιά που πέρασε ήταν μια από τις χειρότερες για τους εργαζόμενους της χώρας, αλλά ιδιαίτερα για εμάς που δουλεύουμε στην Αυτοδιοίκηση. Χάσαμε το 40-50% των αποδοχών μας, κατακτήσεις και εργασιακά – ασφαλιστικά δικαιώματα καταργήθηκαν, ενώ οι απολύσεις και η ανεργία επικρέμονται πάνω απ’ τα κεφάλια μας.

Δυστυχώς όμως και το 2012 δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και στο Δήμο Λέσβου. Δεν φτάνουν όλα τα προβλήματα που μας δημιουργούν οι ανάλγητες κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου, έχουμε και μια δημοτική αρχή, που ενώ στα λόγια θέλει να λύνει προβλήματα, στη πράξη μας χωρίζει σε υπαλλήλους πολλών ταχυτήτων.

Και αναφερόμαστε συγκεκριμένα :

 

Α) Στις υπερωρίες του 2011 των Μονίμων Υπαλλήλων

Τις υπερωρίες του 2011 ως δια μαγείας κάποιοι τις πληρώθηκαν και κάποιοι άλλοι – κυρίως εργαζόμενοι στις υπηρεσίες υπαίθρου των δημοτικών ενοτήτων (καθαριότητα, υδραυλικοί κ.λ.π.) – ενώ δούλεψαν με εντολές της δημοτικής αρχής (δημάρχου και αντιδημάρχων), δεν πήραν ούτε ένα ευρώ.

Ο Δήμαρχος Λέσβου ως διοικητικός προϊστάμενος των υπηρεσιών του Δήμου Λέσβου, οφείλει να απαντήσει γιατί κάποιοι πήραν υπερωρίες και κάποιοι άλλοι όχι, ενώ τις δούλεψαν όλοι. Γιατί ενώ μπήκε το θέμα από το Σύλλογο των εργαζομένων στο Δήμο, σε συνάντηση που είχαμε πριν τα Χριστούγεννα και η Οικονομική Υπηρεσία διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχουν εκκρεμότητες με υπερωρίες, κάποιοι συνάδελφοι έμειναν τελικά χωρίς να πληρωθούν τις υπερωρίες τους. Ποιος έχει την ευθύνη γι’ αυτό;

Και κάτι ακόμα. Επειδή κυκλοφορεί στους «διαδρόμους» του Δήμου, ότι οι υπερωρίες μοιράστηκαν και πάλι κατά τον γνωστό και συνηθισμένο τρόπο που τις μοίραζαν οι εκάστοτε δημοτικές αρχές και παλαιότερα για να δημιουργούν υπαλλήλους πολλών ταχυτήτων, προκαλούμε την δημοτική αρχή που «κόπτεται» για τη διαφάνεια, να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των υπαλλήλων και τα αντίστοιχα ποσά που πήρε ο καθένας το 2011 από υπερωριακή απασχόληση. Ίσως ο κατάλογος αυτός να κρύβει πολλές εκπλήξεις!!!

Β) Στους συμβασιούχους με 8μηνα και με «κοινωνική εργασία»

Η δημοτική μας αρχή προσέλαβε ήδη στη καθαριότητα, δεκάδες συμβασιούχους με 8μηνη σύμβαση, ενώ δεν έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι για τη πληρωμή τους. Εξάλλου είναι γνωστό πως η αναγκαία βεβαίωση για την ανάληψη της σχετικής δαπάνης έγινε με την ευθύνη του τότε Αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Πατέστου και όχι με ευθύνη της Οικονομικής Υπηρεσίας, όπως απαιτεί η νομοθεσία. Έτσι ο κίνδυνος να δημιουργηθεί νέο κύμα απλήρωτων συμβασιούχων στο Δήμο το 2012 είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτό.

Την ίδια στιγμή η δημοτική μας αρχή θα υλοποιήσει το 2012 πρόγραμμα «κοινωνικής εργασίας» φέρνοντας στο Δήμο Λέσβου «νοικιασμένους» εργαζόμενους από την ΜΚΟ «ΗΛΙAXΤΙΔΑ», με 5μηνες συμβάσεις και με αμοιβή κάτω απ’ τη Γενική Συλλογική Σύμβαση της ΓΣΕΕ και προφανώς κουρελιάζοντας τη Συλλογική Σύμβαση της ΠΟΕ – ΟΤΑ. Είμαστε ριζικά αντίθετη σ’ αυτό το πρόγραμμα, που με «πρόσχημα» την απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ, κουρελιάζει ό,τι έχει απομείνει από τις εργασιακές σχέσεις στους Δήμους και ειδικά στο Δήμο Λέσβου.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το 2012 μας ετοιμάζουν χρόνο εφιαλτικό. Εμείς μπορούμε να τον κάνουμε χρόνο ανατροπής, για να αλλάξει πορεία ο τόπος και να ξαναγεννηθεί η αισιοδοξία στους εργαζόμενους και την κοινωνία.

Οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του 2011 έδειξαν ότι μπορούμε. Μπορεί τα μέτρα να πέρασαν, όμως οι αγώνες μας ήταν σημαντικοί και ουσιαστικοί. Είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ… Την ίδια τύχη θα έχει και η κυβέρνηση Παπαδήμου, γιατί ούτε οι κυβερνώντες έχουν άλλα περιθώρια ελιγμών, ούτε οι εργαζόμενοι άλλη υπομονή, αντοχή και αυταπάτες.

Η Αντιμνημονιακή Συνεργασία τέλος εύχεται σ’ όλους τους εργαζόμενους και στις οικογένειές τους, να έχουν υγεία, αισιοδοξία και δύναμη και να είναι σίγουροι ότι αν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε!!!

 

Καλή Χρονιά,  καλή δύναμη σε όλους!!!

 

Αντιμνημονιακή Συνεργασία

Δήμου Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!