Ανακοινώσεις Φορέων

28/11/2019 - 16:04

Όχι λένε και οι Αστυνομικοί της Λέσβου στη δημιουργία νέας δομής στο νησί μας.

Κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Λέσβου εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος.
 

Η εμπειρία μας στο μεταναστευτικό, η εγκατάλειψη που αντιμετωπίζουμε ως αστυνομικοί όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και η ασάφεια (τεχνηέντως ; )

που υπάρχει στη δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε μας οδηγεί στη βεβαιότητα ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ακόμα μιας δομής στο νησί της Λέσβου.

Η διαχείριση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος απαιτεί τη λήψη αποφασιστικών μέτρων, την ενίσχυση των Υπηρεσιών που διαχειρίζονται άμεσα το μεταναστευτικό και τη δημιουργία συνθηκών όπου όσοι εργάζονται γύρω από αυτό να μπορούν να λειτουργήσουν με επαγγελματισμό και όχι προτάσσοντας μόνο το φιλότιμό τους.

Δυστυχώς παρόλο που διανύουμε τον έκτο χρόνο που αντιμετωπίζουμε το μεταναστευτικό σε αυτό αυτό το μέγεθος, οι διοικούντες μας, συνεχίζουν να το αντιμετωπίζουν σαν κάτι προσωρινό και όχι σαν μόνιμο πρόβλημα.

Ενώ οι απαιτήσεις αυξάνονται δραματικά δημιουργώντας ανυπέρβλητα εμπόδια στη λειτουργία των αστυνομικών Υπηρεσιών της Διευθύνσεώς μας, η μοναδική ουσιαστική ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό είναι προσωρινές μετακινήσεις συναδέλφων μας από διάφορα μέρη της Ελλάδας, περιορισμένης χρονικής διαρκείας και με αποκλειστική διάθεση προς υπηρεσία στο ΚΥΤ Μόριας, ενώ σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και οχήματα είναι μηδαμινή.


Επειδή οι μνήμες από την έναρξη λειτουργίας του καμπ της Μόριας προκειμένου να αποτελέσει πρότυπο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών και τη μετέπειτα προσπάθεια μετατροπή της σε κέντρο κλειστού τύπου είναι πολύ νωπές, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Λέσβου λέει ΟΧΙ στη δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής στο νησί μας.


Το ΔΣ της Ένωσής μας, ως νόμιμος εκπρόσωπος των αστυνομικών της Λέσβου, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια έχουν επωμιστεί το βάρος του μεταναστευτικού και με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που έχει απέναντι στην κοινωνία της Λέσβου προτείνει:

-Καμία νέα δομή στη Λέσβο.

– Άμεση αποσυμφόρηση της Μόριας στην προβλεπόμενη χωρητικότητα μεταναστών (2.500) και μετατροπή της σε δομή κλειστού τύπου, πληρώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις και τους απαιτούμενους κανόνες για ασφαλή φύλαξη.

– Ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο για τους μετανάστες που θα παραμένουν εντός της δομής, σχετικά με το αν θα φυλάσσονται ως κρατούμενοι και στην περίπτωση αυτή διασφάλιση όλων των σχετικών με κράτηση κρατουμένων, κανόνων ασφαλείας κτιριακών υποδομών αλλά και προβλεπόμενου αριθμού φυλάκων ανάλογου του αριθμού κρατουμένων.

– Αναδιοργάνωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών της ΔΑ Λέσβου, ώστε να μπορούν ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που επιτάσσει η νέα εποχή και όχι να μένουν αγκιστρωμένες στις απαιτήσεις παρελθόντων δεκαετιών.

– Άμεση ενίσχυση των Υπηρεσιών με έμψυχο δυναμικό, οχήματα και υλικοτεχνικό εξοπλισμό ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στα καθήκοντα μας απέναντι στην κοινωνία της Λέσβου αλλά

και στις επιπλέον ιδιαίτερα μεγάλες απαιτήσεις που δημιουργούνται από την παραμονή των μεταναστών.

Οι αστυνομικοί της Λέσβου όλα αυτά τα χρόνια έχουν δώσει τιτάνιο αγώνα, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην ψυχική και σωματική τους υγεία και δε θα ανεχτούμε άλλα «παιχνίδια» στις πλάτες μας.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Λέσβου θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια προκειμένου να προασπίσει τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων μας.

Ο Πρόεδρος ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΣ Βασίλειος

Ο Γεν. Γραμματέας ΦΤΕΡΓΙΩΤΗΣ Αθανάσιος

Μοιράσου το άρθρο!