Ανακοινώσεις Φορέων

17/03/2016 - 07:13

Οι ανησυχίες της "Συνύπαρξης" για τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Τα  μέλη της «Συνύπαρξης» εκφράζουν την βαθειά τους ανησυχία για την προοπτική αποδοχής της πρότασης Νταβούτογλου (επαναπροωθήσεις, ανταλλαγές, απαιτήσεις)  στην  σημερινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Συντάσσονται με τις εκτιμήσεις της ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και συμμερίζονται την  σφοδρή αντίδραση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Οι πρόσφυγες πολέμου, που καταφεύγουν στην Ευρώπη, μέσω των νησιών μας, δεν είναι εμπόρευμα προς επιστροφή ή ανταλλαγή, που μπορεί να παραμένει επ’ αόριστον στα τελωνεία των συνόρων. Είναι βασανισμένοι άνθρωποι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά με κατοχυρωμένο το δικαίωμα στο αίτημα ασύλου.

Υποστηρίζουμε την συντεταγμένη μετεγκατάσταση των προσφύγων απ' ευθείας από την Τουρκία. Μόνον έτσι μπορεί να παταχθεί η παράνομη διακίνηση. Όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα πρέπει να διευκολύνονται να προωθούνται στην Ευρώπη σύμφωνα με τις εγκεκριμένες ποσοστώσεις.

Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να συνεχίσει να εφαρμόζει πιστά το ελληνικό και διεθνές δίκαιο. Να επιμείνει στην πολιτική που συμφωνήθηκε στην πρόσφατη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Να μην δεχθεί την πρόταση Νταβούτογλου.

Εμείς, ως κοινωνική τοπική οργάνωση, συνεχίζουμε να είμαστε στο πλευρό όσων κατατρεγμένων φτάνουν στο νησί μας. Υποστηρίζουμε το δικαίωμά τους στο άσυλο, την ειρήνη και την ζωή, όσο οι πόλεμοι διαρκούν και όσο οι διακρίσεις εφαρμόζονται στις χώρες τους. Θα συνεχίζουμε να τιμούμε το καλό όνομα της Λέσβου και τους χιλιάδες συμπολίτες μας, που παρά τις όποιες δυσκολίες, οικονομικές και άλλες, επιμένουν να προσφέρουν ανθρωπιά και κατανόηση

Μοιράσου το άρθρο!