Ανακοινώσεις Φορέων

24/05/2011 - 11:41

Οι θέσεις των εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου για τα οικονομικά του Δήμου

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Λέσβου συμμετείχε την Παρασκευή 20 Μαΐου 2011  στην πρώτη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, η οποία θεσμοθετήθηκε από το νόμο του  Καλλικράτη. Στην συνεδρίαση της επιτροπής η Δημοτική αρχή παρουσίασε τα προσχέδια του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού του Δήμου Λέσβου για το 2011. Εκεί με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι η Δημοτική Αρχή ετοιμάζεται με πρόσχημα την ισοσκέλιση του πρϋπολογισμού να συνάψει δάνειο 5 εκατομμυρίων ευρώ (5.000.000 ευρώ). Όπως δηλώσαμε, ως Σύλλογος Εργαζομένων διαφωνούμε σε αυτό το νέο δάνειο που αναμένεται να βάλει βόμβα στα θεμέλια του νέου Δήμου Λέσβου και θα υποθηκεύσει τα ήδη υποθηκευμένα τακτικά έσοδα του Δήμου, θα βάλει σε επισφάλεια την μισθοδοσία των εργαζομένων και κάτω από τις συνθήκες που επικρατούν αναμένεται να οδηγήσει ακόμα και σε απολύσεις.

Επίσης δηλώσαμε την αντίθεση μας  και στην υπαγωγή του Δήμου σε πρόγραμμα επιτήρησης που προβλέπει ο Καλλικράτης. Μια τέτοια προοπτική θα σταματήσει όλη την δραστηριότητα του Δήμου, θα υπερδιπλασιάσει τα δημοτικά τέλη και θα φέρει και αυτή με την σειρά της απολύσεις εργαζομένων.

Από την πλευρά μας προτείναμε συγκεκριμένες κοστολογημένες λύσεις περικοπής δαπανών και αύξηση των εσόδων, ώστε να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός χωρίς να καταφύγουμε σε επαχθές δάνειο.

Προτείναμε:

Την περιστολή των προσλήψεων συμβασιούχων. Ο Δήμος έχει ζητήσει να προσλάβει 138 συμβασιούχους που αναμένεται να κοστίσουν περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ προσλαμβάνει αθρόα διμηνίτες, δημιουργώντας νέα γενιά συμβασιούχων – απλήρωτων, στην ήδη υπάρχουσα προηγούμενη γενιά.

Περικοπή των κονδυλίων για ενοίκια. Ο Δήμος καταβάλλει περίπου 500.000 ευρώ τον χρόνο για ενοίκια. Επαναφέραμε την πρόταση για στέγαση των υπηρεσιών του Δήμου Λέσβου στο κτίριο του πρώην υπουργείου Αιγαίου, που ανήκει στον δήμο, για εκμετάλλευση των δημαρχείων των πρώην καποδιστριακών δήμων. Πληρώνουμε μισθώματα για στέγαση μη υπηρεσιών του Δήμου. Να ζητηθεί να καταβληθούν απο το κράτος.

Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δήμου. Ο Δήμος Λέσβου διαθέτει τεράστια ακίνητη περιουσία που είναι ανεκμετάλλευτη ή στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να αποδώσει περισσότερα (ενοίκια καταστημάτων, διαμερισμάτων, ενοικιάσεις οικοπέδων κ.τ.λ). Από εκεί μόνο μπορούν να προκύψουν έσοδα άμεσα υπερπολλαπλάσια του δανείου των 5 εκατομμυρίων ευρώ, που ζητάει η δημοτική αρχή.

Τα χρέη του Δήμου προς τρίτους φτάνουν στα 14 εκατομμύρια ευρώ χωρίς τις δικαστικές αποφάσεις και τα χρέη των ΝΠΔΔ. Εκεί προτείναμε άμεσα την δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής του Δημοτικού Συμβουλίου με την συμμετοχή και εργαζομένων, ώστε να έρθουν σε συνεννόηση με τους χρεωστές για μείωση του χρέους, όπου μπορεί να επιτευχθεί. Να προηγηθεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και από την άλλη ο Δήμος να κυνηγάει όλες τις δικαστικές υποθέσεις, που αφορούν απαιτήσεις τρίτων.

Ακόμα, μείωση του κόστους από έργα που γίνονται από δημοτικές επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα το ποσό των 1.5 εκατ ευρώ ετησίως για την ΔΕΔΑΠΑΛ, που μπορεί να μειωθεί δραστικά με την ανάληψη την διαχείρισης από τις υπηρεσίες του Δήμου που και εμπειρία διαθέτουν και αρμόδιες για την αποκομιδή και την διαχείριση των απορριμάτων είναι.

Μεταφορά μη πιστοποιημένων δαπανών συνεχιζόμενων έργων (ΣΑΤΑ) στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους

Όπως συμπληρώσαμε οι προτάσεις μας και άλλες που μπορούν να συζητηθούν, περικόπτουν δαπάνες, αυξάνουν τα έσοδα, ισοσκελίζουν τον προϋπολογισμό, δεν δημιουργούν πρόβλημα στην λειτουργία του Δήμου και θα αναβαθμίσουν την παροχή υπηρεσιών προς τους δημότες. Εμείς ως εργαζόμενοι δεν μπορούμε να συναινέσουμε ούτε σε νέο δανεισμό του Δήμου, ούτε σε καθεστώτα επιτήρησης, τα οποία όπως αποδεικνύει και η πράξη στην χώρα μας δεν φέρνουν αποτελέσματα.

            Συνάδελφοι, συναδέλφισσες Όπως και στο παρελθόν έχουμε επισημάνει τους κινδύνους από τη λήψη δανείων έτσι και τώρα θα παρακολουθούμε το θέμα και σας καλούμε σε αγωνιστική επαγρύπνηση προκειμένου να μην οδηγηθεί ο Δήμος σε νέο δανεισμό και την σίγουρη οδό των απολύσεων και της χρεωκοπίας.

Μοιράσου το άρθρο!