Ανακοινώσεις Φορέων

15/03/2015 - 09:06

Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή - Μήνυμα από την Ένωση Καταναλωτών Λέσβου

style="text-align: justify;"> 
ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ   ΛΕΣΒΟΥ 
CONSUMERS’   ASSOCIATION   OF  LESVOS
 
15 Μάρτη 2015
 Τίποτα δεν είναι όπως παλιά.
 
Είμαστε σε μια νέα εποχή,  για τις προτεραιότητες του καταναλωτή, για τις προτεραιότητες των κυβερνώντων για τις προτεραιότητες του καταναλωτικού κινήματος. Η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας έφυγε από το πρότυπο αναζήτησης ποιότητας και τιμής και μονοδιάστατα επιλέγει φθηνό παραμερίζοντας σημαντικά την ποιοτική αναζήτηση, 
Με την κρίση παρούσα ο καταναλωτής διακατέχεται από ανασφάλεια· όσον αφορά το μέλλον του είναι πολύ πιο συγκρατημένος και  πιο προσεκτικός στις αγορές του. Ανησυχεί για το μέλλον της εργασίας του, για το μέλλον του κοινωνικού κράτους και δεν αναλαμβάνει  επιπόλαια ρίσκα . Με το χρήμα να έχει περιοριστεί σημαντικά στην αγορά η  αλυσίδα « ξοδεύετε, να δημιουργηθεί κέρδος, επενδύσεις, θέσεις εργασίας»,  φαίνεται να σπάει .  Αναζητεί μια   ορθολογικότερη συμπεριφορά στην  αγορά.
Από το κυνηγητό, μέσω καρτών και δανείων, της αναζήτηση της κάλυψης των καταναλωτικών αναγκών του πέρασε στην αγωνιώδη αναζήτηση της αποπληρωμής αυτών άλλα και των αμέτρητων φόρων προς την πολιτεία Η κατά τραγικό τρόπο συρρίκνωση των εισοδημάτων και η μεγάλη ανεργία έκανε την οικογένεια να έχει αμυντική στάση στην κατανάλωση. 
Η πολιτεία απούσα από την αγορά παίρνει μόνο μέτρα επικοινωνιακού χαρακτήρα πχ γάλα, ψωμί , και έχει κόψει σε μεγάλο βαθμό την επαφή της με το καταναλωτικό κίνημα.
Το καταναλωτικό κίνημα αμήχανο για χάραξη νέων προτεραιοτήτων άλλα  και αποδυναμωμένο από την έλλειψη πόρων, προσπαθεί να αναπροσανατολίσει την στάση του και να ξεφύγει από την εσωστρέφεια που το ταλανίζει χρόνια.
Ασφαλώς  ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της κοινωνίας είναι η περιφρούρηση της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και η εξεύρεση λύσεων για τα υποχρεωμένα νοικοκυριά .  Σε αυτό το θέμα το καταναλωτικό κίνημα έχει ρίξει μεγάλο βάρος των προσπαθειών του, με σημαντικά αποτελέσματα τόσο στην κατανόηση της κοινωνίας και της πολιτείας για το πρόβλημα αυτό , όσο και για την λύση του προβλήματος.
Σήμερα 
Δεν ζητάμε να αυξηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί , άλλα να λειτουργούν αυτοί που υπάρχουν.
Δεν ζητάμε να ικανοποιήσει η πολιτεία τα ζητήματα που θέτουμε ως προτεραιότητα άλλα να τα ακούσει. 
Δεν ζητάμε ασφαλή και φτηνή ακτοπλοϊκή σύνδεση άλλα να υπάρχει τέτοια. 
Δεν ζητάμε μειώσει τιμών άλλα δώρα και προσφορές.
Φίλοι καταναλωτές:
Ο φετινός  εορτασμός της Παγκόσμιας  Ημέρας Καταναλωτή βρίσκει τους καταναλωτές μπροστά στο τεράστιο ζήτημα της συρρίκνωσης της αγοραστικής τους  δύναμης. Με την παράλληλη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας αδυνατεί   να ανταπεξέλθει στις βασικές ανάγκες διαβίωσης.  Η ποιότητα ζωής τους έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα. Η νέα πολιτική κατάσταση στην χώρα μας δίνει κάποιες νέες ελπίδες . Μένει να δικαιωθούν.
Εμείς θα οραματιζόμαστε και αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο  αύριο, αλλά ζητάμε και απαιτούμε ένα καλύτερο σήμερα.
 

Μοιράσου το άρθρο!