Ανακοινώσεις Φορέων

20/06/2022 - 15:12

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, 20 Ιουνίου 2022

Μήνυμα του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες - Ανακοινώσεις πολιτικών κομμάτων

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, 20 Ιουνίου 2022 – Μήνυμα του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στόχο έχει να τιμήσει τη δύναμη και το σθένος εκατομμυρίων ανθρώπων που – παρόλο που είναι εκτοπισμένοι και έχουν χάσει τα πάντα – πασχίζουν αδιάκοπα να βελτιώσουν όχι μόνο τη δική τους ζωή αλλά και τη ζωή της οικογένειας και της κοινότητάς τους.

Ωστόσο, η φετινή χρονιά αποτελεί μια ακόμα υπενθύμιση για τη δουλειά που έχουμε μπροστά μας, καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες εξακολουθούν να μην μπορούν ή να μη θέλουν να επιλύσουν τις συγκρούσεις. Ως Ύπατη Αρμοστεία ανακοινώσαμε πρόσφατα κάτι που έμοιαζε απίθανο: 100 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πλέον αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς και νέες ή συνεχιζόμενες κρίσεις σε περιοχές όπως η Αιθιοπία, η Μπουρκίνα Φάσο, η Μυανμάρ, η Νιγηρία, το Αφγανιστάν και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, έχουν συμβάλει στο να φτάσουμε σε αυτόν τον συγκλονιστικό αριθμό.

Το έλλειμμα στις λύσεις επιμένει, καθώς είναι περισσότεροι οι άνθρωποι που αναγκάζονται να φύγουν από όσους μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, να εγκατασταθούν σε μια τρίτη χώρα ή να ενταχθούν πλήρως στη χώρα στην οποία αναζήτησαν ασφάλεια. Με άλλα λόγια, ο αναγκαστικός εκτοπισμός ξεπερνάει σε ρυθμό την εύρεση λύσεων για τους ανθρώπους που τρέπονται σε φυγή.

Όμως δεν χρειάζεται να είναι έτσι η κατάσταση.

Οι ηγέτες μπορούν να συνεργαστούν για να επιτευχθεί ειρήνη και να δοθεί μια λύση στα δεινά του εκτοπισμένου πληθυσμού μέσα από βιώσιμες και ανθρώπινες λύσεις.

Η Ακτή του Ελεφαντοστού, για παράδειγμα, όπου βρίσκομαι με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, μόλις ξεπέρασε μια περίοδο σκληρών συγκρούσεων που ανάγκασαν εκατοντάδες χιλιάδες να διαφύγουν από τη χώρα. Περισσότεροι από 310.000 πρόσφυγες από την Ακτή του Ελεφαντοστού – ή το 96 τοις εκατό του εκτοπισμένου πληθυσμού – έχουν επιστρέψει εθελοντικά σπίτι τους την τελευταία δεκαετία. Ενώνοντας τις δυνάμεις τους, οι χώρες της περιοχής ανέλαβαν να εντάξουν όσους επέλεξαν να παραμείνουν, κανονικοποιώντας τη διαμονή τους στα νέα τους σπίτια και τις κοινότητες.

Η επιστροφή στο σπίτι ή η μόνιμη εγκατάσταση στο νέο τους σπίτι προσδίδει μια αίσθηση ασφάλειας καθοριστικής σημασίας για τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν κάποια στιγμή να εγκαταλείψουν τα πάντα. Η Elodie επέστρεψε από τη Λιβερία, μαζί με τις αδερφές της, στο χωριό τους Bably Vaya το 2020. Με ένα ποσό από την Ύπατη Αρμοστεία, άνοιξαν ένα κομμωτήριο που το ονόμασαν Sehatizi. Η Elodie εξήγησε ότι το όνομα του κομμωτηρίου τους σημαίνει «η περίοδος των δεινών έχει περάσει», καταδεικνύοντας το τέλος της εξορίας και μια νέα ζωή από την αρχή πίσω στην πατρίδα.

Η ιστορία της Elodie – όπως και εκατοντάδων χιλιάδων άλλων – δείχνει ποιες λύσεις υπάρχουν για τους πρόσφυγες και άλλους εκτοπισμένους ανθρώπους όταν η ειρήνη επιτυγχάνεται και οι χώρες συνεργάζονται. Δυστυχώς, πρόκειται για σπάνιο παράδειγμα.

Γι’ αυτό σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, καλώ τα κράτη να στρέψουν το βλέμμα τους σε χώρες όπως η Ακτή Ελεφαντοστού που αναγνωρίζουν ότι το να τερματιστούν οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις είναι το καλύτερο – και μοναδικό – αντίδοτο στον αναγκαστικό εκτοπισμό. Ο κόσμος έχει επιλογή: είτε θα συσπειρωθεί για να αντιστρέψει τη τάση των διώξεων, της βίας και του πολέμου είτε θα αποδεχτεί ότι η κληρονομιά του 21ου αιώνα θα είναι ο συνεχιζόμενος αναγκαστικός εκτοπισμός. Όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο σωστός – και έξυπνος – δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε.

 

-----

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΚΕ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

 

  • Πάνω από 100 εκ. είναι οι ξεριζωμένοι για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, εξαιτίας νέων κυμάτων βίας ή παρατεταμένων συγκρούσεων σε χώρες όπως η Αιθιοπία, η Μπουρκίνα Φάσο, η Μυανμάρ, η Νιγηρία, το Αφγανιστάν και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, εξαιτίας του νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία… σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
  • Πάνω από 275 εκ. άνθρωποι κινδυνεύουν να βρεθούν σε συνθήκες πείνας σε όλο τον κόσμο εξ αιτίας της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που πολλαπλασιάστηκε από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Οι φτωχότερες χώρες στην Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή απειλούνται με λιμό. Νέα μαζικά κύματα ξεριζωμού θα εκδηλωθούν το επόμενο διάστημα…

Αυτός είναι ο τραγικός απολογισμός του «κόσμου της ειρήνης και της ασφάλειας», που τάχα θα επικρατούσε μετά από τις ανατροπές του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και τις άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης πριν από τριάντα χρόνια!

Αυτά είναι τα αμείλικτα δεδομένα, που σημαδεύουν την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων!

Αποδεικνύεται ότι ο ξεριζωμός προκαλείται από την καπιταλιστική βαρβαρότητα και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, βρίσκεται στο dna του συστήματος της εκμετάλλευσης. Δεν είναι ούτε μια «φυσιολογική μετακίνηση πληθυσμών στην ιστορία της ανθρωπότητας», όπως ισχυρίζονται οι εκπρόσωποι του κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου, ούτε ο τυχοδιωκτισμός της παράνομης μετανάστευσης, όπως ισχυρίζονται άλλοι εθνικιστές, απαιτώντας την ένταση της καταστολής.

Η πολιτική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό είναι απάνθρωπη. Χρησιμοποιούν τους ξεριζωμένους για να γίνονται το πιο φθηνό και άγρια εκμεταλλευόμενο εργατικό δυναμικό των μονοπωλίων ή εργαλείο στα γεωπολιτικά τους παζάρια, όπως επιβεβαιώνεται με το δράμα των Ουκρανών προσφύγων.

Το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο είναι αποκαλυπτικό. Η περιβόητη «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» είναι ο διαμοιρασμός της καταστολής και της εκμετάλλευσης των ξεριζωμένων, της Eurodac και της Frontex, των επαναπροωθήσεων. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ακόμη η προσωρινή προστασία που δόθηκε στους Ουκρανούς πρόσφυγες, η οποία συνοδεύτηκε από τις ρατσιστικές δηλώσεις για τους «λευκούς, ομόδοξους, πραγματικούς» πρόσφυγες, σε αντίθεση με τους «αλλόθρησκους και μελαμψούς» κυνηγημένους των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη Μέση Ανατολή και αλλού, καθώς και από τη συζήτηση για την κάλυψη των κενών σε φθηνά εργατικά χέρια σε κλάδους, όπως π.χ. στον ελληνικό τουρισμό.

Ενώ, το βάρβαρο σχέδιο της Μεγάλης Βρετανίας που θα μεταφέρει τους αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες στη Ρουάντα μετά από συμφωνία των δύο χωρών, έχει ήδη βρει χειροκροτητές σε χώρες της ΕΕ της «δημοκρατίας και των αξιών», όπως η Δανία!

Το ίδιο απάνθρωπη είναι πολιτική όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, που εμπλέκουν ολοένα και πιο ενεργά την χώρα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και υλοποιούν απαρέγκλιτα την πολιτική της ΕΕ στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό για λογαριασμό της εγχώριας αστικής τάξης. Εφαρμόζουν τον απαράδεκτο Κανονισμό του Δουβλίνου που φέρνει τον διπλό εγκλωβισμό των ξεριζωμένων στην χώρα και στην ντροπή της Μόριας ή των νέων υπερδομών – φυλακών. Υλοποιούν τις οδηγίες για το αντιδραστικό κατασκεύασμα της έννοιας της «ασφαλούς τρίτης χώρας», που μετατρέπει σε κουρελόχαρτο τη Συνθήκη της Γενεύης και νομιμοποιεί τις επαναπροωθήσεις, εφαρμόζουν την κατάπτυστη Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας, που αξιοποιεί η τουρκική επιθετικότητα εργαλειοποιώντας τους απελπισμένους πρόσφυγες.

Πάνω σε αυτό το έδαφος ξεδιπλώνεται η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που έφερε νέα άδικα μέτρα, όπως το κλείσιμο του προγράμματος ΕΣΤΙΑ. Οι πανηγυρισμοί για την αποσυμφόρηση των νησιών και τη μείωση του προσφυγικού πληθυσμού στη χώρα κρύβουν την αποδεδειγμένη απογείωση της πρακτικής των επαναπροωθήσεων επί των ημερών της, τους χιλιάδες ξεριζωμένους που έχουν μείνει εντελώς απροστάτευτοι, άστεγοι και χωρίς χαρτιά. Άνθρωποι «αόρατοι» που γίνονται τα θύματα της πιο βάρβαρης εκμετάλλευσης. 

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού για την αξιοποίηση του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού στην αντιμετώπιση του προβλήματος της δημογραφικής πίεσης και της «έλλειψης εργατικών χεριών» σε τομείς όπως η αγροτική παραγωγή και οι κατασκευές, είναι μνημείο κυνισμού! Το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο των μεταναστών εργατών γης, όπως στη Νέα Μανωλάδα, στο Μαραθώνα, στα θερμοκήπια της Κρήτης κ.α., έφτασε στο σημείο να διαφημίζει ο αρμόδιος Υπουργός Μετανάστευσης και Άσυλου με πρότυπο τη «μεγάλη επιτυχία των χωρών του Κόλπου», δηλαδή την επιτυχία των χιλιάδων νεκρών μεταναστών εργατών που έχει προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή. Αθλιότητα!

Απλώνουμε το ταξικό και διεθνιστικό χέρι της αλληλεγγύης και της συναδέλφωσης σε όλους τους ξεριζωμένους, στους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας, στα εκατομμύρια πρόσφυγες παγκόσμια. Αντιπαλεύουμε το ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία, τον εθνικισμό και το φασισμό. 

Καλούμε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες, την εργατική τάξη και το λαό της χώρας μας, τους λαούς σε ολόκληρη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, να θέσουν στο στόχαστρο τον πραγματικό ένοχο του ξεριζωμού, το καπιταλιστικό σύστημα της εκμετάλλευσης και των ληστρικών πολέμων. 

Να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και τους φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος και να οργανώσουν τον κοινό τους αγώνα για ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις, στο δρόμο της ανατροπής του σάπιου καπιταλισμού, που γεννά πολέμους, εκμετάλλευση, φτώχεια και προσφυγιά.

Το ΚΚΕ παλεύει για:

- Απεμπλοκή της χώρας μας απ’ τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις. Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Ουκρανίας. Να κλείσουν τώρα όλες οι ΝΑΤΟϊκές βάσεις.

- Να σταματήσει το συστηματικό ξήλωμα της Συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες. Προστασία των δικαιωμάτων τους στο άσυλο και στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, με εξασφάλιση της ασφαλούς διαβίωσης τους, σε ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα για όσο διάστημα παραμένουν στη χώρα. Όχι στις επαναπροωθήσεις, τις απελάσεις και τις υπερδομές-φυλακές. Να κλείσουν όλα τα hot spots και οι Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές. Να καταργηθούν ο Κανονισμός του Δουβλίνου, η Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας και το κατασκεύασμα της «ασφαλούς τρίτης χώρας».

- Άμεσα μέτρα για την ένταξη των προσφύγων σε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, με πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγαση, εργασία, Παιδεία, Κοινωνική Πρόνοια, με ευθύνη του κράτους και χωρίς την εμπλοκή των ΜΚΟ, με ιδιαίτερη φροντίδα για τις γυναίκες που έχουν υποστεί βία και διωγμούς και τους ασυνόδευτους ανήλικους που δεν πρέπει να απελαύνονται μετά από την ενηλικίωσή τους.

- Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων στις προσφυγικές δομές και υπηρεσίες, να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα και να απορροφηθούν ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και περιφέρειες.

 

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ, ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ!

ΖΗΤΩ Ο ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΟΣ ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΣ!

----

Οικολόγοι Πράσινοι

Παγκόσμια ημέρα προσφύγων:
Win–win ή καζάν-καζάν για τις κυβερνήσεις Ερντογάν–Μητσοτάκη η πολιτική τους στο προσφυγικό


  20 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων σήμερα και αναμένουμε για μια ακόμη φορά τις συνήθεις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών για την αγάπη τους προς τους πρόσφυγες, για την αλληλεγγύη που δείχνει η Ελλάδα ενώ ο Πρωθυπουργός μπορεί να ανασύρει και από το αρχείο του κάποια φωτογραφία αγκαλιάζοντας νεαρά προσφυγάκια, για να μας συγκινήσει.

Και από αύριο επιστροφή στην κανονικότητα.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ όπως έχουμε επισημάνει πλειστάκις, παρακολουθούμε καθημερινά τη στάση της Κυβέρνησης της ΝΔ και του αρμόδιου Υπουργού κ. Ν. Μηταράκη, να επιδίδονται σε ένα αντιπροσφυγικό κρεσέντο, χαϊδεύοντας τα αυτιά του ακροδεξιού τους ακροατηρίου, θέλοντας να παρουσιάσουν τους πρόσφυγες ως εισβολείς που η κυβέρνηση αναχαιτίζει με κάθε τρόπο.

Την ώρα που η διεθνής κοινότητα, αλλά και η Ελλάδα μαζί, κατηγορεί την Τουρκία για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τη φυλάκιση χιλιάδων αντιφρονούντων του καθεστώτος Ερντογάν, για επαναπροωθήσεις στα σύνορα με τη Συρία, η Ελληνική κυβέρνηση αξιολογεί την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα για τους πρόσφυγες, ενώ προχωρά σε «αναχαιτίσεις» σκαφών που προσπαθούν να ξεφύγουν από το καθεστώς Ερντογάν.

Υπό το βάρος των αποκαλύψεων για τις ευθύνες τις FRONTEX στην αποτροπή των επαναπροωθήσεων από την Ελλάδα, των δεκάδων αποκαλύψεων των διεθνών ΜΜΕ για επαναπροωθήσεις, και της πρόσφατης έκθεσης του ΟΗΕ που μιλά για 17.000 άτομα τα οποία φέρεται να επιστράφηκαν με τη βία, στην Τουρκία την τελευταία διετία, η κυβέρνηση της ΝΔ ανασύρει από την πολιτική της φαρέτρα μετεμφυλιακά επιχειρήματα, επιλέγοντας να παίξει το γνωστό διχαστικό παιχνίδι του «εσωτερικού εχθρού», των κατασκόπων των ξένων δυνάμεων που μάχονται την εθνική (κυβερνητική) γραμμή.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι την ίδια ώρα ο Ερντογάν πανηγυρίζει για τις  πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς εκμεταλλεύεται την κατάσταση έντασης για το εσωτερικό του ακροατήριο και αφενός μεν συλλαμβάνει τους αντιφρονούντες Τούρκους που προσπαθούν να ξεφύγουν από διώξεις, αφετέρου δε εκθέτει τη χώρα μας στους διεθνείς οργανισμούς για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  

Win – win για τις δύο κυβερνήσεις ή καζάν-καζάν όπως θα έλεγε και ο Ερντογάν σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση, εάν θέλει στο ελάχιστο να τιμήσει τη σημερινή ημέρα να αναθεωρήσει άμεσα την πολιτική της στο προσφυγικό προχωρώντας στην υιοθέτηση πολιτικών που ενσωματώνουν τους πρόσφυγες στην κοινωνία, προστατεύοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα τους, τηρώντας τις δεσμεύσεις της χώρας σε διεθνείς συμβάσεις μακριά από επαναπροωθήσεις και εγκλωβισμό των προσφύγων σε καμπ-γκέτο.

Μοιράσου το άρθρο!