Ανακοινώσεις Φορέων

04/11/2021 - 15:59

Πάρτι με απευθείας αναθέσεις, διώξεις εργαζομένων, κακή διαχείριση... Βαριές καταγγελίες για όσα συμβαίνουν στη ΔΕΥΑΛ

Αιχμηρή ανακοίνωση από τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΥΑ ΛΕΣΒΟΥ για όσα συμβαίνουν στην διαδημοτική επιχείρηση:

Έχουν περάσει δύο χρόνια από την ανάληψη καθηκόντων της νέας διοίκησης της διαδημοτικής επιχείρησης ΔΕΥΑ ΛΕΣΒΟΥ.

Στο χρονικό διάστημα αυτό, οι εργαζόμενοι βοήθησαν με θέσεις, προτάσεις, κλπ, για την το δυνατό καλύτερη λειτουργία της υπηρεσίας, παρέχοντας γνώσεις και την πολυετή εμπειρία τους στη νέα διοίκηση της επιχείρησης.

Δυστυχώς, η ηγεσία της επιχείρησης, αντί να δείξει εμπιστοσύνη στην καλή διάθεση για συνεργασία και στις προτάσεις των εργαζομένων της υπηρεσίας οι οποίοι βρίσκονται σε καθημερινή βάση εκτός γραφείων και έρχονται σε επαφή «ιδίοις όμμασι» με τα προβλήματα ύδρευσης-αποχέτευσης-βιολογικών, σωστής διαχείρισης του νερού κ.λ.π., αποφάσισε να λειτουργήσει με …λίγους …εκλεκτούς,  (γιατί άραγε??) με αποτέλεσμα:

Αποψιλώθηκε από προσωπικό η επιχείρηση λόγω συνταξιοδοτήσεων ενώ παράλληλα αυξήθηκε το αντικείμενο, στο μεταβατικό στάδιο δεν έγινε μέριμνα για στελέχωση της υπηρεσίας.

Ένα παράδειγμα είναι ότι στον Οργανισμό της υπηρεσίας –ΦΕΚ 795/Β’/2017- προβλέπονται 195 εργαζόμενοι, υπηρετούν σήμερα περίπου 70 και οι υπόλοιπες ανάγκες καλύπτονται με απευθείας αναθέσεις και τα περιβόητα μπλοκάκια.

Με αποτέλεσμα:

Δεν γίνονται καταμετρήσεις κατανάλωσης νερού σε αρκετές Δημοτικές ενότητες.

Δεν εκδίδονται οι σχετικοί πραγματικοί λογαριασμοί κατανάλωσης αλλά πληρώνονται μόνο τα πάγια από τους καταναλωτές.

Να μην μπορούν να ανταποκριθούν οι εργαζόμενοι και κατά συνέπεια η επιχείρηση στην υλοποίηση έργων (ένταξη, μελέτη, υλοποίηση, και διαχείριση-παρακολούθηση-επίβλεψη, κατασκευή νέων δικτύων ύδρευσης-αποχέτευσης, βιολογικοί, διαχείριση ποιότητας και ποσότητας ύδρευσης και αποχέτευσης κ.λ.π., με αποτέλεσμα να καταφεύγει στη λύση εξωτερικών συνεργατών-εταιρειών, σε βάρος φυσικά των καταναλωτών.

Από το 2015 οι εργαζόμενοι είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους για την επέκταση της ΔΕΥΑΛ, τις οποίες έχουν διατυπώσει στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της επιχείρησης.

Παρ’ όλες όμως τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων, η Διεύθυνση και η Διοίκηση της επιχείρησης, έχει εξαπολύσει ανελέητο πόλεμο, το τελευταίο χρονικό διάστημα, εναντίον των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζομένων.

Θεώρησε τη μέχρι τώρα μη δημοσιοποίηση των προβλημάτων και της κατάστασης που επικρατεί στην επιχείρηση σαν αδυναμία και φόβο των εργαζομένων και συνέχισε να λειτουργεί.

 

Είναι πρώτη φορά στα 38 χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης που ο Πρόεδρος και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των εργαζομένων είτε τραβιέται σε δικαστήρια είτε έχει κληθεί σε απολογία, με διάφορους προσχηματικούς λόγους,  με αποκορύφωμα την καθαίρεση από τη θέση του Προϊσταμένου του Τμήματος Καταναλωτών του Γραμματέα του Δ.Σ. 

Μήπως (μέσω των διώξεων των συνδικαλιστών ) επιχειρείται η τρομοκράτηση, ο εκβιασμός και η υποταγή των εργαζομένων; 

Μήπως γίνεται προσπάθεια φίμωσης και ποινικοποίησης κάθε τεκμηριωμένης γνώμης ή άποψης που εκφράζεται πάνω στα εργασιακά αντικείμενα που διαχειρίζονται οι υπάλληλοι; 

Καταδικάζουμε την στάση του Προέδρου και των μελών του ΔΣ της επιχείρησης (ΔΕΥΑΛ) καθώς και των Διευθυντικών στελεχών, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τη θέση, την οποία τους εμπιστεύθηκαν οι Δημοτικές Αρχές, προβαίνουν σε διώξεις συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζομένων (και των πέντε μελών του Δ.Σ. των εργαζομένων), προκειμένου να συνεχιστεί το πάρτι των απευθείας αναθέσεων και εργολαβιών, όπως πολύ εύκολα μπορεί να διαπιστώσει οποιοσδήποτε από τις αναρτημένες αποφάσεις στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

 

Πιστεύουμε ότι η Διεύθυνση και η Διοίκηση του ΔΣ της ΔΕΥΑΛ θα πρέπει να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα των κατοίκων των δύο δήμων, να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις γνώσεις και την εμπειρία των εργαζομένων αφήνοντας κατά μέρος τακτικές και πρακτικές άλλων εποχών.

Μοιράσου το άρθρο!