Ανακοινώσεις Φορέων

17/11/2019 - 12:00

Πολυτεχνείο 46 χρόνια μετά...

Ανακοινώσεις Φορέων - Συλλόγων για την επέτειο του Πολυτεχνείου

  

Ανακοίνωση Δήμου Μυτιλήνης

Με την ευκαιρία της 46ης Επετείου της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου την «17η Νοεμβρίου 1973», παρακαλούμε να συμμετάσχετε στις τιμητικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Μυτιλήνης, την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

Ώρα 12.00 μ.μ.: Κατάθεση στεφάνων και λουλουδιών στη μνήμη των πεσόντων του Πολυτεχνείου στο μνημείο του συμπατριώτη μας Μιχάλη Μυρογιάννη στην είσοδο του Πάρκου της Αγίας Ειρήνης από μέλη της οικογένειας του Μιχάλη Μυρογιάννη, τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τους Βουλευτές του Νομού, τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης, τη Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, εκπροσώπους φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μαθητών ΙΕΚ, Γενικών Λυκείων & ΕΠΑΛ, Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης, Σχολών Μαθητείας του ΟΑΕΔ, Γυμνασίων, Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων, καθώς και από εκπροσώπους κομμάτων, πολιτικών νεολαιών, επαγγελματικών οργανώσεων και φορέων, αντιπροσωπείες αναπηρικών και εφεδροπολεμιστικών οργανώσεων και παραρτημάτων αναγνωρισμένων αντιστασιακών οργανώσεων.

 

Τελετάρχης έχει οριστεί ο δημοτικός υπάλληλος Κωνσταντίνος Αγκοπιάν. Όσοι επιθυμούν να καταθέσουν στεφάνι ή λουλούδια, παρακαλούνται να το δηλώσουν στον Δήμο Λέσβου στο τηλέφωνο 22510-42283 και 6973454227.

 

--------------

Μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για την 46η Επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

 Κυριακή 17 Νοέμβρη και ώρα 18:30 μ.μ  στη πλατεία Σαπφούς.  

Στις 17 Νοέμβρη τιμούμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου, την κορύφωση των αντιδικτατορικών κινητοποιήσεων που οδήγησε στην πτώση της αμερικανοκίνητης χούντας των Συνταγματαρχών.

Θυμόμαστε και τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, της Νομικής και όλων όσοι υπέστησαν διώξεις, φυλακίσεις και βασανιστήρια από το χουντικό καθεστώς. Ο αγώνας τους για την Παιδεία, την Ελευθερία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιστορία του τόπου μας. 

Σαράντα έξι χρόνια μετά, η εξέγερση του Νοέμβρη δεν είναι μια μακρινή ανάμνηση. Αποτελεί για εμάς πολύτιμη παρακαταθήκη που μας θυμίζει ότι με τη δράση μας μπορούμε να αναμετρηθούμε και να ανατρέψουμε καθεστώτα που μοιάζουν ακλόνητα. Αντλούμε δύναμη και έμπνευση από τον αντιδικτατορικό αγώνα, ιδίως σήμερα που ζούμε την άνοδο του πολιτικού και κοινωνικού αυταρχισμού διεθνώς και στη χώρα μας.

Οι φετινές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου γίνονται σε συνθήκες κυβερνητικής αυθαιρεσίας και καταστολής. Αστυνομικοί παραβιάζουν αναίτια το πανεπιστημιακό άσυλο,κακοποιούν φοιτητές και φοιτήτριες μέσα στη σχολή τους και τους συλλαμβάνουν έξω από το σπίτι τους. Την ίδια στιγμή, γινόμαστε μάρτυρες μιας συστηματικής προσπάθειας συκοφάντησης των δημόσιων Πανεπιστημίων και αναθεώρησης της ιστορίας. Ο φετινός εορτασμός ας είναι εφαλτήριο προάσπισης της δημοκρατίας μας, διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης και διεκδίκησης ενός Πανεπιστημίου ανοιχτού στο λαό και τη νεολαία.

Θα τιμήσουμε τους εξεγερμένους του Πολυτεχνείου, τους νεκρούς, τους εξόριστους και τους φυλακισμένους,  συνεχίζοντας τον αγώνα τους για Ελευθερία, Δημοκρατία, και Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τη νεολαία, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, κάθε δημοκρατικό πολίτη να συμμετάσχει μαζικά και ειρηνικά στις επετειακές εκδηλώσεις και στην πορεία της 17ης Νοέμβρη στο νησί μας τη 

Κυριακή 17 Νοέμβρη και ώρα 18:30 μ.μ  στη πλατεία Σαπφούς.

-------

Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο 

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ, ΣΤΙΣ 6.30 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ, ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΠΦΟΥΣ

17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1973 - 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 2019

Φέτος συμπληρώνονται 46 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου.

46 χρόνια μετά και τα συνθήματα «έξω το ΝΑΤΟ», «έξω οι βάσεις» που κυριάρχησαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι πιο επίκαιρα από ποτέ.

46 χρόνια μετά διδασκόμαστε και συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη!

Όπως και τότε που η Χούντα των συνταγματαρχών υπηρέτησε τους καπιταλιστές και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ έτσι και σήμερα η κυβέρνηση ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, υπηρετεί όλους τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς. Συμμετέχει ενεργά με ελληνικές δυνάμεις σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπου Γης και δίνει βοήθεια σε κάθε επέμβαση των ΝΑΤΟ-ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, των Βαλκανίων και της Μεσογείου παραχωρώντας λιμάνια, αεροδρόμια και τη γη στους δολοφόνους των λαών.  

Τη στιγμή που η κυβέρνηση τσακίζει μισθούς και συντάξεις, καταδικάζει το λαό στη φτώχεια και στην ανέχεια την ίδια αυτή στιγμή η κυβέρνηση εμπλέκει τη χώρα ακόμα πιο βαθιά σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Το προηγούμενο διάστημα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μετέτρεψε το Αιγαίο σε υγρό τάφο για εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους, θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Κάλεσε τους φονιάδες των λαών να περιπολούν στο Αιγαίο με πρόσχημα το προσφυγικό, εμπλέκοντας τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στα επικίνδυνα σχέδια και μετατρέποντας το Αιγαίο σε Νατοϊκή θάλασσα. Άξιος συνεχιστής όλων των παραπάνω αλλά και με μεγάλυτερη εμβάθυνση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς αποδυκνείεται και η κυβέρνηση της ΝΔ.

 Σήμερα που τα σύννεφα του ιμπεριαλιστικού πολέμου πυκνώνουν πάνω από το Αιγαίο, τα Βαλκάνια και την Ανατ. Μεσόγειο είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να δυναμώσουμε τον αγώνα με αιτήματα "Έξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ""Καμία εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ".

Η πάλη του λαού και των εργαζομένων ενάντια στη Χούντα αποτελεί πηγή έμπνευσης και οργάνωσης του αγώνα των σημερινών εργαζομένων ενάντια στις πολιτικές που τσακίζουν τη ζωή μας και θέλουν να ζούμε με ψίχουλα. Ενάντια στους ιμπεριαλιστές και τους μηχανισμούς τους που αιματοκυλίζουν και ξεριζώνουν τους λαούς, που δημιουργούν κύματα προσφύγων και μεταναστών και που έπειτα τους εγκλωβίζουν στα νησιά και στη χώρα μας σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, στα hot spots, κάτω από άθλιες συνθήκες.

 

46 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ, ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΜΕΝΕΙ ΖΩΝΤΑΝΟ, ΜΑΣ ΕΜΠΝΕΕΙ, ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ

ΑΓΩΝΑΣ – ΡΗΞΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΠΑΛΗ ΤΑΞΙΚΗ

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους αγρότες να αγωνιστούμε, να διεκδικήσουμε :

  • Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και επεμβάσεις, που γίνονται για τα συμφέροντα των πολυεθνικών και σκορπούν το θάνατο, καταστροφές και προσφυγιά. Καμία εμπλοκή της χώρας μας σ’ αυτούς. Καμία αλλαγή συνόρων και των διεθνών συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Να μην εγκατασταθεί καμία νέα βάση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ σε όλη τη χώρα και να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και στρατηγεία που υπάρχουν στη χώρα μας.
  • Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια. Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με το λαό να κάνει κουμάντο στον τόπο του.
  • Να επιστρέψουν άμεσα όλες οι ελληνικές στρατιωτικές αποστολές που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό.
  • Όχι δαπάνες ΝΑΤΟικές, σχολειά και κατοικίες εργατικές, έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας.
  • Άμεσο κλείσιμο των «hot spots» σ' όλη τη χώρα. Να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από τα νησιά και να μετακινηθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα σε κέντρα ταυτοποίησης και φιλοξενίας, με ανθρώπινες συνθήκες διαμονής, και να μεταβαίνουν άμεσα στη χώρα επιλογής τους με ασφάλεια και ευθύνη του κράτους.
  • Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των «hot spots» ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και Περιφέρειες, με βάση και τον τόπο κατοικίας τους.
  • Να καταργηθεί η Συμφωνία Ελλάδας - Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας και όποια άλλη συνθήκη τους εγκλωβίζει.
  • Να δοθούν αποζημιώσεις σε όσους έχουν υποστεί ζημιές γύρω από τα «hot spots» από τις συνθήκες του μακροχρόνιου εγκλωβισμού.
  • Καμιά εμπλοκή των ΜΚΟ στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό.
  • Να απομονωθούν ρατσιστικές κι ακροδεξιές φωνές που μόνο «αίτημα» έχουν το μίσος και τον διχασμό και στην ουσία την διαιώνιση της παρούσας κατάστασης
  • Καμιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. 

-------

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΛΕΣΒΟΥ

Το Πολυτεχνείο του  2019 βρίσκει τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τη  νεολαία  αντιμέτωπα  με  την κλιμάκωση της επίθεσης του κεφαλαίου, μέσω της κυβέρνησης της ΝΔ και του αστικού συστήματος εξουσίας. Τα λαϊκά δικαιώματα, και οι προσωπικές ελευθερίες, λεηλατούνται με τον πιο βάρβαρο τρόπο.

Η καταστολή των τελευταίων ημερών δεν έρχεται από το παρελθόν της Δεξιάς αλλά από το παρόν και το μέλλον της επιβολής των αντιδραστικών αστικών αναδιαρθρώσεων για να ξεπεράσει το κεφάλαιο την κρίση του, με καύσιμη ύλη τα δικαιώματα των εργαζόμενων και το περιβάλλον.

Μόνη απάντηση οι εξεγέρσεις μας.

Για να ανατρέψουμε αυτή τη σύγχρονή «χούντα» του κεφαλαίου και να διεκδικήσουμε το «Ψωμί-παιδεία-ελευθερία»  της  εποχής  μας

Και αυτό να μπορεί να γίνει το σύνθημα της σύγχρονης εξέγερσης του λαού́ για τα δικαιώματά του, με όπλο ένα ταξικά και πολιτικά ανασυγκροτημένο, οργανωμένο, Εργατικό, Λαϊκό και Νεολαιίστικο Κίνημα σε ρήξη με τον υποταγμένο αστικοποιημένο συνδικαλισμό τύπου ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, στα χέρια των εργαζομένων, με συντονισμούς πρωτοβάθμιων σωματείων και επιτροπών αγώνα  και μια Αντικαπιταλιστική και σύγχρονα Κομμουνιστική αριστερά.

Για να πάρει ο λαός στα χέρια του την εξουσία και τον πλούτο.

Για τη δημοκρατία, την κατάργηση της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης, των διακρίσεων.

 

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου καλεί όλους και όλες την Κυριακή 17 του Νοέμβρη, στις 6:30 το απόγευμα, στην πλατεία Σαπφούς, σε συγκέντρωση και πορεία για την 46η επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών, στο Πολυτεχνείο, τον Νοέμβριο του 1973.

 

----

Ανυπόταχτη Μυτιλήνη

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου εμπνέει τους αγώνες μας

Στην 46η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που αποτέλεσε την αρχή του τέλους της εφτάχρονης δικτατορίας, οι αγώνες για Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία είναι επίκαιροι και αναγκαίοι όσο ποτέ. 

Η δικτατορία του Παπαδόπουλου και στη συνέχεια του Ιωαννίδη, που γέμισαν τα ξερονήσια με αγωνιστές και αγωνίστριες, που τρομοκράτησαν, βασάνισαν, δολοφόνησαν, αλλά και βύθισε τη χώρα σε οικονομικά σκάνδαλα και χρέη, ανατράπηκε όταν οι φοιτητές μαζί με τον εργαζόμενο λαό σήκωσαν το ανάστημά τους και διεκδίκησαν να αναπνεύσουν αέρα ελευθερίας.

Σήμερα, που τα fake news των ακροδεξιών νοσταλγών και των φασιστών προσπαθούν να πείσουν πως το Πολυτεχνείο δεν είχαμε νεκρούς, πως με τη Χούντα «κοιμόμασταν με τα παράθυρα ανοιχτά», λησμονώντας το «γύψο» και το σκοτάδι της τυραννίας, την καθήλωση των μισθών, τον πληθωρισμό που κατέτρωγε το εργατικό και λαϊκό εισόδημα, το πραξικόπημα στην Κύπρο που οδήγησε στην τουρκική εισβολή, σήμερα που οι νοσταλγοί της χούντας αποκτούν φωνή και διαλαλούν τις ανάξιες «αξίες» του ρατσισμού και του εθνικισμού, σήμερα που η Μεταπολίτευση καταγγέλλεται από αυτούς που έχουν βάλει στο στόχαστρο τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις, σήμερα που η νεοφιλελεύθερη χούντα της ακραίας λιτότητας έχει μετονομαστεί σε «νέα κανονικότητα», σήμερα που τα εργατικά δικαιώματα και η συνδικαλιστική δράση ξεθεμελιώνονται και διώκονται, που το άσυλο καταργείται και η «εθνική υπερηφάνεια» μεταφράζεται σε τυχοδιωκτισμούς για το φυσικό αέριο, σήμερα που η πολιτική του «ανήκομεν εις την Δύσιν» επιστρέφει με τα παλιά της ρούχα για να μας κάνει μέρος της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ! Ο αγώνας για Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία συνεχίζεται και θα συνεχίζεται μέχρι τη δικαίωση των οραμάτων και των αγώνων γενιών και γενιών.  

Οι εικόνες των προηγούμενων ημερών από την άγρια επίθεση των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ, καθώς και το ανθρωποκυνηγητό που ακολούθησε εναντίον των φοιτητών και των φοιτητριών, που θυμίζουν εκείνες τις εποχές του σκοταδιού, βρίσκουν ηχηρή απάντηση μέσα από τους συλλογικούς αγώνες μας. Η τρομοκρατία των ΜΑΤ και των δελτίων των 8, δε μας φοβίζει. Μας εξοργίζει.
Όπως μας εξοργίζει και το πέπλο σιωπής και παραπληροφόρησης που καλύπτει τις σύγχρονες εξεγέρσεις ανά τον κόσμο, αυτές που ξεσπούν στις μέρες μας, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης οικονομικής βίας των «από πάνω» ενάντια στην πλειονότητα του πλανήτη, του προκλητικού πλούτου, της αλαζονείας και του αυταρχισμού μιας μειονότητας που συνδυάζεται με άγρια εκμετάλλευση, αυταρχισμό και διαρκείς προσβολές. Στη Χιλή, το Εκουαδόρ, τη Βολιβία, το Ιράκ, τον Λίβανο, την Καταλονία, την Αϊτή, την Αλγερία και αλλού, το δίκιο, η αλληλεγγύη και η ελευθερία αναμετριούνται στους δρόμους -όπως και σε μας το ‘ 73- με τις σύγχρονες δυνάμεις της νύχτας και του γύψου σε πλανητικό επίπεδο. 

Η αλληλεγγύη των λαών είναι το όπλο μας - η εξέγερση ενάντια στην αδικία το καθήκον μας!  

Ως “Ανυπόταχτη Μυτιλήνη”, καλούμε τους πολίτες της Μυτιλήνης να συμμετάσχουν στους αγώνες μνήμης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αλλά και να δώσουν ηχηρό παρόν ενάντια στο κράτος καταστολής που στήνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Καλούμε σε συγκέντρωση την Κυριακή 17 Νοεμβρίου και ώρα 6.30 μ.μ. στην πλ. Σαπφούς

Για τους αγώνες τους χθες, του σήμερα και του αύριο! Για της γενιάς μας τα «Πολυτεχνεία»! 

------

 

Μοιράσου το άρθρο!