Ανακοινώσεις Φορέων

01/12/2010 - 15:48

Προσκλήσεις για "ανάδειξης της φυσικής κληρονομιάς και φυσικούς πόρους" από την Περιφέρεια

Πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στο τομέα της προστασίας και ανάδειξης της φυσικής κληρονομιάς

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με απόφαση της Γενικής Γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Σοφίας Θεολογίτου υπεγράφη η πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στο τομέα  της προστασίας και ανάδειξης της φυσικής κληρονομιάς, με προϋπολογισμό 3.869.814 ευρώ προερχόμενο από πόρους του ΕΤΠΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από εθνικούς πόρους. Η πρόσκληση απευθύνεται στους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού, στους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου εποπτευόμενα από το δημόσιο και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ενώ ο πρώτος κύκλος αξιολόγησης των προτάσεων αρχίζει στις 6 Δεκεμβρίου 2010 και λήγει στις 4 Μαρτίου 2011.

Ειδικότερα, οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη σύνδεση του πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, μέσω της προστασίας και της ανάδειξής του, με τη διεύρυνση και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας. Ακόμη θα περιλαμβάνουν έργα υποδομής για την προστασία και ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς και επικουρικά δράσεις προμήθειας-εξοπλισμού, προβολής-προώθησης και ενημέρωσης κοινού.

Οι παρεμβάσεις αφορούν σε:
  • Προστατευόμενες περιοχές (Natura 2000 ή εθνικώς προστατευόμενες περιοχές), οι οποίες δεν υπόκεινται σε διαχείριση από Φορέα Διαχείρισης ή άλλο οργανωτικό σχήμα διαχείρισης
  • Περιοχές ιδιαιτέρου οικολογικού ενδιαφέροντος που δεν υπόκεινται στις παρακάτω κατηγορίες αλλά εμπίπτουν στην περιοχή δικαιοδοσίας της Περιφέρειας.
Η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Σοφία Θεολογίτου δήλωσε ότι: «Δίνουμε τη δυνατότητα στους αρμόδιους φορείς για την υλοποίηση δράσεων προστασίας και ανάδειξης μνημείων φυσικού κάλλους, με σεβασμό προς το περιβάλλον και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία των νησιών της Περιφέρειας μας. Τα έργα αυτά θα συμβάλουν αποφασιστικά και στην υιοθέτηση ενός μοντέλου προσαρμοσμένου στις σύγχρονες απαιτήσεις με κύριο στόχο την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος». πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στο τομέα της προώθησης των φυσικών πόρων ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Με απόφαση της Γενικής Γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Σοφίας Θεολογίτου υπεγράφη η πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στο τομέα  της προώθησης των φυσικών πόρων, με προϋπολογισμό 1.289.938 ευρώ προερχόμενο από πόρους του ΕΤΠΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από εθνικούς πόρους. Η πρόσκληση απευθύνεται στους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού, στους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου εποπτευόμενα από το δημόσιο και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ενώ ο πρώτος κύκλος αξιολόγησης των προτάσεων αρχίζει στις 6 Δεκεμβρίου 2010 και λήγει στις 4 Μαρτίου 2011. Ειδικότερα οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη σύνδεση του πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, μέσω της προστασίας και της ανάδειξής του, με τη διεύρυνση και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας. Ακόμη θα περιλαμβάνουν ήπιες δράσεις προστασίας και ανάδειξης των μνημείων φυσικού κάλλους, όπως μικρής κλίμακας έργα πρόληψης, προστασίας, ανάδειξης, σήμανσης και αξιοποίησης επιλεγμένων περιοχών, δημιουργία περιηγητικών μονοπατιών, δημιουργία δικτύου θέσεων θέας κλπ. Οι παρεμβάσεις αφορούν σε:
  • Προστατευόμενες περιοχές (Natura 2000 ή εθνικώς προστατευόμενες περιοχές), οι οποίες δεν υπόκεινται σε διαχείριση από Φορέα Διαχείρισης ή άλλο οργανωτικό σχήμα διαχείρισης
  • Περιοχές ιδιαιτέρου οικολογικού ενδιαφέροντος που δεν υπόκεινται στις παρακάτω κατηγορίες αλλά εμπίπτουν στην περιοχή δικαιοδοσίας της Περιφέρειας.
Η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Σοφία Θεολογίτου δήλωσε ότι: «Στόχος μας είναι η προστασία και η ανάδειξη περιοχών ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς και οικολογικής αξίας. Θα συνεργαστούμε με όλους τους αρμόδιους φορείς για προώθηση των σημαντικών έργων που θα συμβάλλουν στην διατήρηση της βιοποικιλότητας και στην αειφόρο ανάπτυξη προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιών μας».

Μοιράσου το άρθρο!