Skip to main content

Ψήφισμα Συλλόγου "Το Πόλιον" για τη Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Ενώνοντας και τη δική μας φωνή διαμαρτυρίας με εκείνες των άλλων φορέων της περιφέρειας μας για τη σχεδιαζόμενη από το Υπουργείο σας κατάργηση της Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, επιθυμούμε με το παρόν υπόμνημα μας να εκφράσουμε την απορία μας και συγχρόνως να επισημάνουμε την έντονη αντίθεση του Συλλόγου μας για την πρόθεση αυτή της Πολιτείας μας

            Τις δύσκολες έως τραγικές στιγμές που περνάει η πατρίδα μας τις βιώνουμε ακόμη πιο δραματικά, εδώ στις ακριτικές περιοχές του Αιγαίου. Εκτός των άλλων, λόγω των αναγκαίων(;) διοικητικών μεταρρυθμίσεων ερημώνουν οι επαρχίες (χωριά και κωμοπόλεις εξ΄αιτίας της συγκέντρωσης όλων των δημοσίων υπηρεσιών στις πρωτεύουσες και με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Επιπλέον, μέσα στα αναμενόμενα ολέθρια μέτρα σε βάρος της τοπικής οικονομίας, είναι η εφαρμογή και στις ακριτικές περιοχές του ενιαίου συντελεστή Φ.Π.Α., γεγονός που επικρέμεται πάνω μας ως ΄΄δαμόκλειος σπάθη΄΄.

            Σαν να μην έφθαναν οι παραπάνω δυσμενείς συγκυρίες για την περιφέρεια μας, έρχεται τώρα και η δική σας απόφαση (;) για την κατάργηση της Γ.Γ.Α.& Ν.Π. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί και την αναίρεση της παρουσίας της ελληνικής Πολιτείας στα νησιά μας. Έτσι οι κάτοικοι τους θα νοιώθουν εγκαταλελειμμένοι από την κρατική παρουσία και απαξιωμένοι ως Έλληνες πολίτες. Το αποτέλεσμα θα είναι να εγκαταλείψουν τις προγονικές τους εστίες, να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής στα αστικά κέντρα και να ερημώσουν οι αγροτικές περιοχές.

Απορούμε, Κύριε Υπουργέ γιατί θα πρέπει να γίνει αυτό. Μήπως στο όνομα των αναγκαίων διοικητικών μεταρρυθμίσεων για τον περιορισμό των κρατικών δαπανών; Αν πράγματι είναι αυτός ο λόγος και η Γ.Γ.Α.& Ν.Π. είναι εκείνη που αφαιμάσσει την ισχνότατη ελληνική οικονομία, δεν θα έπρεπε, προκειμένου για την ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου, πάση θυσία , όχι μόνο να μην καταργηθεί αλλά αντίθετα να ενισχυθεί για εθνικούς, κοινωνικούς και αναπτυξιακούς λόγους (ενέργεια, ορυκτός πλούτος, τουρισμός), μετά μάλιστα την κατάργηση του Υπουργείου Αιγαίου, το οποίο είχε δημιουργηθεί για τους παραπάνω λόγους;

Και δεν είναι οξύμωρο να συμβαίνει αυτό σήμερα, σε μία ευοίωνη για τη νησιωτικότητα εποχή, που η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ως προτεραιότητα της τη στήριξη της και χαράσσει νέες γραμμές νησιωτικής πολιτικής;

            Όπως γνωρίζετε, ο νησιωτικός χαρακτήρας της Ελλάδας, μια ιδιομορφία που δεν συναντάται σε άλλη χώρα της Ε.Ε. , είναι εξαιρετικά σημαντικός και αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά συγκριτικά πλεονεκτήματα μας. Ιδιαίτερα το νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου είναι ίσως το μοναδικό στον κόσμο με τόσες γεωμορφολογικές, γεωλογικές και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, όπου 3 ήπειροι σμίγουν, 3 λιθοσφαιρικές πλάκες συγκρούονται με αποτέλεσμα όλων αυτών να αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα της ιστορίας της εξέλιξης της γης και το επίκεντρο του πολιτισμού εδώ και πολλές χιλιετίες.

            Η ασυνήθιστη ομορφιά του αρχιπελάγους, με την πλειάδα των μνημείων της φύσης και του ανθρώπου - μοναδικά στο κόσμο- με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και πολεοδομική κληρονομιά, με την αφθονία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε., ηλιακή, αιολική, γεωθερμική, κ.α.), με τον πλούσιο ορυκτό πλούτο, προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες οικονομικής, εθνικής και κοινωνικής ανάπτυξης και προσέλκυσης πολλών επενδυτών.

            Είναι λοιπόν προφανής και αναγκαία για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας η ΄΄εκμετάλλευση΄΄ των εξαιρετικά σημαντικών πλεονεκτημάτων του Αρχιπελάγους, με τη στήριξη της νησιωτικότητας και την παρουσία ισχυρής κρατικής δομής για τη χάραξη και εφαρμογή των ειδικών πολιτικών για τα νησιά μας, όπως κάνουν ήδη άλλα κράτη μέλη για τα νησιά τους για την προώθηση της βιώσιμης κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά ανάπτυξης.

Κύριε Υπουργέ,

Για τους παραπάνω λόγους, παρακαλούμε όχι μόνο να αναθεωρήσετε την απόφαση για την κατάργηση της Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής αλλά και να την ενισχύσετε, αναγνωρίζοντας το, μέχρι τώρα, σημαντικό έργο της στην προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, στην πολιτισμική συνοχή και γενικότερα στην άσκηση της νησιωτικής πολιτικής.

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία