Ανακοινώσεις Φορέων

13/01/2012 - 17:40

Ψήφισμα της Γ. Σ. για την κατάργηση της Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

H Γ.Σ. του Συλλόγου μας συγκλήθηκε εκτάκτως και συζήτησε το σχέδιο νόμου που προανήγγειλε αιφνιδιαστικά προχτές σε συνέντευξη τύπου ο Υπ. Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Χρυσοχοΐδης. Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου που προετοιμάστηκε εν κρυπτώ όλο το προηγούμενο διάστημα (ακόμη και από τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα κ. Χαλκιώτη όπως ο ίδιος διαβεβαιώνει) με το οποίο μεταξύ άλλων καταργείται η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Το ειρωνικό είναι ότι τον τελευταίο καιρό προετοιμαζόταν νομοθετική ρύθμιση με την οποία περνούσε στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και ΝΠ η υποστήριξη του ουσιαστικά ανενεργού μέχρι σήμερα Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι την αμέσως επόμενη ημέρα κατατέθηκε από το ίδιο Υπουργείο στο Υπουργικό Συμβούλιο άλλο σχέδιο νόμου με το οποίο ανατίθεται στην …υπό κατάργηση ΓΓ Αιγαίου και ΝΠ η εποπτεία ενός νέου θεσμού, του Εθνικού Συμβούλιου Νησιωτικής Πολιτικής!

Επιχειρείται λοιπόν να δοθεί βιαστικά και «εν μία νυκτί» η χαριστική βολή στο πρώην Υπουργείο και νυν Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Ο Σύλλογός μας είχε καταγγείλει και στο παρελθόν ότι οι πολιτικές ηγεσίες κατά κανόνα αντιμετώπιζαν την ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική επιδερμικά ή με αδιαφορία, τη χρησιμοποιούσαν μόνο ως ωραία λόγια κατάλληλα για προεκλογική χρήση και γι’ αυτό διέψευδαν συνήθως τις προσδοκίες των νησιωτών. Αυτή την αδιαφορία τη βλέπει κανείς και στη χαρακτηριστική άγνοια με την οποία το –εμφανώς προχειρογραμμένο- σχέδιο νόμου μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες περιβάλλοντος και πολιτισμού της ΓΓ Αιγαίου και ΝΠ (αλλά και μεταφέρει υπαλλήλους) στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, «ξεχνώντας» ότι οι αρμοδιότητες της υπηρεσίας μας αφορούν και το …Νότιο Αιγαίο και ότι εκεί εργάζονται αρκετοί συνάδελφοί μας! Και το σημαντικότερο: ορίζει ότι όλες οι άλλες αρμοδιότητες μεταβιβάζονται στις νέες Γενικές Γραμματείες του ΥΠ.ΑΝ., μόνο που στο νέο οργανόγραμμα δεν υπάρχει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ οργανική μονάδα με αρμοδιότητα τη νησιωτική πολιτική. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: με το νομοσχέδιο αυτό εξαφανίζεται και επίσημα από τον χάρτη της ελληνικής διοίκησης η ίδια η έννοια της νησιωτικής πολιτικής, το κράτος παραιτείται και επισήμως από αυτήν!

Παρ’ όλο που στο εν λόγω σχέδιο προβλέπεται μιας μορφής διασφάλιση των θέσεων εργασίας μας μέσω της μεταφοράς σε άλλες υπηρεσίες, οι εργαζόμενοι στη ΓΓ Αιγαίου και ΝΠ αποφάσισαν να απορρίψουν αυτό το σχέδιο και να αντισταθούν αγωνιστικά στην κατάργηση της υπηρεσίας τους. Θα βρεθούν βέβαια οι γνωστοί καλοθελητές να διαδώσουν τις τετριμμένες κατηγορίες ότι τάχα υπερασπιζόμαστε σαν «συντεχνία» το «φέουδο» ή το «μαγαζάκι» μας. Όμως σήμερα ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι κάποιοι άλλοι είναι «συντεχνία» και άλλοι μεταχειρίζονται ως «φέουδο» και «μαγαζάκι» τις δημόσιες υπηρεσίες και τις υπεξαιρούν από τον λαό. «Συντεχνία» είναι οι υπουργοί «με φιλοδοξίες δελφίνου» που με περισσή σπουδή τρέχουν να πλειοδοτήσουν σε δήθεν «μεταρρυθμίσεις» για «ευέλικτο» και «αποτελεσματικό» κράτος, «πασάροντας» δεξιά και αριστερά αρμοδιότητες και καταργώντας άλλες αυθαίρετα. «Συντεχνία» είναι και όσοι καραδοκούν να «τσιμπήσουν» αρμοδιότητες και περηφανεύονται γι’ αυτό λες και πρόκειται για λάφυρα και όχι για ουσιαστικούς μοχλούς άσκησης δημόσιας πολιτικής. «Συντεχνία» είναι τέλος όσοι περιμένουν να εκμεταλλευτούν την άρση της υποχρέωσης του κράτους να παρέχει δημόσιες υπηρεσίες προς τους πολίτες για να κάνουν ανεμπόδιστα τις κερδοφόρες μπίζνες τους.

Εμείς οι εργαζόμενοι στη ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής απευθυνθήκαμε πολλές φορές στο παρελθόν στους νησιώτες λέγοντάς τους αλήθειες για τις ανεπάρκειες της κρατικής πολιτικής. Έτσι και τώρα τους λέμε να μην θεωρήσουν ότι όλη αυτή η υπόθεση δεν τους αφορά. Μπορεί η κατάργηση αυτής της υπηρεσίας να μοιάζει μικρό και ασήμαντο πράγμα μπροστά στην αντιλαϊκή λαίλαπα που έχει ξεσπάσει, στην πραγματικότητα όμως είναι κομμάτι αυτής της λαίλαπας, είναι μια ακόμα περικοπή που συνδέεται με τις άλλες. Όπως μας έκοψαν τον μισθό, τη σύνταξη, τα εργασιακά δικαιώματα, την περίθαλψη, τα βιβλία και τη μεταφορά των παιδιών μας, έτσι σήμερα καταργούν τον κρατικό φορέα άσκησης νησιωτικής πολιτικής και μαζί με αυτόν το δικαίωμα των νησιωτών σε μια ειδική κρατική μέριμνα και σε ειδικές, φθηνές υπηρεσίες που να ανακουφίζουν τον πληθυσμό από τις δυσκολίες της ζωής και την απομόνωση. Αύριο θα έρθει η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, μεθαύριο η πλήρης εμπορευματοποίηση και των πιο αυτονόητων κοινωνικών και δημόσιων αγαθών.

Γι’ αυτό καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους κοινωνικούς φορείς των νησιών μας να σταθούν δίπλα μας, να απαιτήσουμε να μην κατατεθεί αυτό το εκτρωματικό νομοσχεδίο και να ενίσχυθεί η ΓΓ Αιγαίου και ΝΠ σαν φορέας σχεδιασμού και υλοποίησης δημόσιων πολιτικών και υπηρεσιών προς όφελος των νησιών μας.

Η κατάργηση της ΓΓ Αιγαίου και ΝΠ δεν βασίζεται σε κάποιες «διοικητικές αναγκαιότητες» ή σε επιστημονικά και αντικειμενικά δεδομένα. Με την κατάργηση της ΓΓ Αιγαίου και ΝΠ δεν απαλλάσσονται οι νησιώτες από κάποιο διοικητικό βάρος, αλλά αντίθετα η κατάργηση αυτή απαλλάσσει την κυβέρνηση από το «βάρος» να χαράζει πολιτικές και να παρέχει ποιοτικές δωρεάν και φτηνές υπηρεσίες στον λαό. Τα νησιά μας χρειάζονται ασφαλείς, φτηνές, συχνές θαλάσσιες συγκοινωνίες, χρειάζονται αποτελεσματική προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, χρειάζονται πολιτιστική ανάπτυξη, χρειάζονται διαρκή αναπτυξιακή υποστήριξη με σχέδιο και με επιστημονικά δεδομένα. Εμείς, που ξέρουμε βέβαια από πρώτο χέρι της ανεπάρκειες των πολιτικών που μέχρι τώρα εφαρμόστηκαν, δεν λέμε ότι όλα αυτά τα διασφαλίζει η ύπαρξη και μόνο της ΓΓ Αιγαίου και ΝΠ. Αν δεν υπάρχει ένας φορέας που να ανήκει στο κεντρικό κράτος και να είναι επιφορτισμένος με την κατάρτιση και υλοποίηση δημόσιων πολιτικών για τα νησιά, το άμεσο αποτέλεσμα θα είναι να βρίσκει διαρκώς άλλοθι η κεντρική εξουσία ώστε  να παραπέμπει τα άμεσα αιτήματά των νησιωτών στην υποχρηματοδοτούμενη αυτοδιοίκηση, κι αυτό θα σημάνει νέους φόρους και ολοένα και περισσότερο εμπορευματοποιημένες υπηρεσίες.

Ως εργαζόμενοι και ως νησιώτες δεν περιοριστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια στην απλή διεκπεραίωση καθηκόντων, αλλά στο μέτρο των δυνατοτήτων μας πήραμε πρωτοβουλίες και συμβάλαμε σε ουσιαστικές παρεμβάσεις που βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό τα νησιά. Γι’ αυτό και δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε σήμερα τον επικήδειο αυτής της προσπάθειας, θέλουμε να τη συνεχίσουμε και θέλουμε να την κάνουμε ουσιαστικότερη τώρα που οι ανάγκες των κατοίκων και οι καθημερινές δυσκολίες αυξάνονται. Δεν θα βολευτούμε -όπως ίσως περιμένουν κάποιοι- με την προοπτική της «μεταφοράς» μας στην Περιφέρεια ή σε άλλες υπηρεσίες. Με την ίδια αποφασιστικότητα που δίνουμε τη μάχη για την υπεράσπιση των μισθών, των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων μας που βρίσκονται στο στόχαστρο της πολιτικής της κυβέρνησης και των δανειστών μας, θα δώσουμε και τη μάχη ώστε να υπάρχει κρατική μέριμνα και σχεδιασμός δημόσιων πολιτικών προς όφελος των νησιών μας, για να μην εγκαταλειφθεί στην τύχη της η ευαίσθητη από κάθε άποψη περιοχή μας. Αυτόν τον αγώνα προτάσσουμε και σε αυτόν τον αγώνα καλούμε όλους τους νησιώτες να σταθούν ενεργά αλληλέγγυοι.

 

Για το Δ.Σ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

ΝΙΚΟΣ ΖΑΡΤΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

 

 

ΒΑΣΩ ΠΕΤΡΕΝΙΤΗ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
  1. Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
  2. Υφυπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
  3. Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής
  4. Βουλευτές Νομών Αιγαίου
  5. ΜΜΕ Νήσων Αιγαίου
  6. Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ν. Λέσβου
  7. ΔΣ Συλλόγων και σωματείων στενού και ευρύτερου Δημόσιου τομέα ν. Λέσβου
  8. Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο
  9. Μέλη Συλλόγου

Μοιράσου το άρθρο!