Ανακοινώσεις Φορέων

09/12/2019 - 07:39

Σήμερα θα τα "ψάλλουν" για το μεταναστευτικό στον Αλκιβιάδη Στεφανή

Δυο χρόνια μετά...
Στο ίδιο έργο θεατές...με δυσκολότερες συνθήκες στην κοινωνία, σε όλα τα επίπεδα, συνεννόησης και πραγματικού διαλόγου για αντιμετώπιση της κατάστασης...

Το απόγευμα της Δευτέρας 9 Δεκεμβρίου, η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), είναι καλεσμένη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας από το συντοπίτη μας (Αγιασώτη), υφυπουργό, πρώην Αρχηγό ΓΕΣ, Αλκιβιάδη Στεφανή.

Θα συζητήσουμε και θέλουμε αναλυτική ενημέρωση για τα σχέδια της Κυβέρνησης για τις νέες δομές και την τύχη των υπαρχουσών, θα του θέσουμε τις απόψεις μας και την εμπειρία μας τόσων χρόνων, για το φλέγον ζήτημα που αντιμετωπίζει το νησί μας αλλά και τα άλλα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και μετά θα καλέσουμε τους συλλόγους μας για να τους ενημερώσουμε με τη σειρά μας και να μεταφέρουμε προς τον υπουργό τη θέση τους και την κοινή μας θέση. Παράλληλα με τον υπουργό θα συζητηθούν και άλλα ζητήματα, σε σχέση με το νησί και τις δυνατότητες προβολής του, σε στοχευμένες ενέργειες όπως η εκδήλωση προώθησης των τοπικών προϊόντων της Λέσβου στην έδρα της Ανωτέρας Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) στην Αθήνα, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η συνάντηση έρχεται ως συνέχεια του κύκλου επαφών που κάνει η ΟΛΣΑ. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος της ΟΛΣΑ, ο Γενικός Γραμματέας και η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων επισκέφθηκαν στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, την Γενική Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Χριστιάνα Καλογήρου και συζήτησαν μαζί της μια σειρά θεμάτων σε σχέση με την περιοχή, όπως φυσικά και ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου και ειδικά της Γραμματείας της. Περισσότερα σε ξεχωριστή ανάρτηση στη σελίδα της ΟΛΣΑ. Συνέχεια στις επαφές και στις συναντήσεις έχουν οι βουλευτές του νησιού Γιάννης Μπουρνούς και Μαρία Κομνηνάκα. Με τον Χαράλαμπο Αθανασίου προηγήθηκε συνάντηση του προέδρου, στο γραφείου του στη Βουλή.

Ακολουθεί μέρος του χαιρετισμού - παρέμβαση του προέδρου της ΟΛΣΑ Νεκτάριου Βακάλη, στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, στον κοινό εορτασμό τιμής και μνήμης της Απελευθέρωσης του Βορειοανατολικού Αιγαίου το 1912 με τίτλο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2019» που συνδιοργανώνουν κάθε χρόνο οι Ομοσπονδίες, οι Αδελφότητες και οι Σύλλογοι των νησιών, εκδήλωση στην οποία ήταν καλεσμένος ο κ. Στεφανής και υπήρχε επικοινωνία με το γραφείο του.

"....Σήμερα η κατάσταση στα νησιά μας είναι γνωστή και στα ζητήματα που διαχρονικά αντιμετωπίζουν και που αναλογικά λίγα έχουν επιτευχθεί με επιτυχημένη διάρκεια από την Πολιτεία, ήρθε να αθροιστεί και το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό που από το 2015, έτος της μεγάλης έκρηξης των ροών, καλά κρατεί και συγκυριακά όπως λέγαμε και προηγούμενα, φουντώνει και εξασθενεί. Τώρα είμαστε πάλι σε μια έξαρση κάτι που εύλογα δοκιμάζει τις αντοχές, αλλά κυρίως τις δυνατότητες για πραγματικά ειλικρινή διάλογο μεταξύ κατοίκων, τοπικών αρχών, κεντρικής εξουσίας και διεθνών κέντρων αποφάσεων.

Οι Ομοσπονδίες και οι σύλλογοι μας αντιμετώπισαν και συνεχίζουν την υπόθεση χωρίς φανατισμούς ή απολυτότητες. Σκοπός μας είναι ο διάλογος και η διαχείριση της κατάστασης με γνώμονα τα δημοκρατικά αισθήματα των πολιτών και την ομαλή πορεία για διεκπεραίωση των πραγμάτων βάσει συνθηκών και συμφωνιών, που κατανοούμε και αντιλαμβανόμαστε, αλλά βάσει πραγματικών και μετρήσιμων δεδομένων, που αντέχουν και οι τοπικές κοινωνίες!
Έτσι οι εικόνες των νησιών μας με τη Μόρια, τη ΒΙΑΛ και το Βαθύ σε πρώτο πλάνο σε όλα τα παγκόσμια ειδησεογραφικά δίκτυα, δεν τιμά κανέναν.

Ακούσαμε με προσοχή τις εξαγγελίες για τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στα νησιά, το κλείσιμο της Μόριας και της ύπαρξη νέας δομής η οποία θα λειτουργήσει και ως κέντρο ταυτοποίησης με χωρητικότητα 5.000 ατόμων χωρίς όμως να έχει ανακοινωθεί που και πως θα γίνει. Το ίδιο στη Χίο και στη Σάμο.

Ακούσαμε για ανταποδοτικά μέτρα στις τοπικές κοινωνίες με διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ κατά 30% στα πέντε νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Η ΟΛΣΑ και όλες οι Ομοσπονδίες και οι σύλλογοι θεωρούν ότι δεν πρέπει να συνδέεται αυτό το μέτρο της ενίσχυσης της νησιωτικότητας με τις μεταναστευτικές ροές και την ύπαρξη των κέντρων. Και δεν είναι λογικό, τρέλα το χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Οινουσσών, να υπάρχει σε όλα αυτά τα μικρά υπόλοιπα νησιά 24% ΦΠΑ;

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι σε ένα τέτοιο τεράστιο διεθνές θέμα οι τοπικές κοινωνίες δεν πρέπει να συνεχίζουν να θεωρούνται ως μη απαραίτητες στο διάλογο και θα πρέπει να επανεξεταστεί ο συνολικός σχεδιασμός που γίνεται για εκείνους, χωρίς εκείνους...."

Μοιράσου το άρθρο!