Ανακοινώσεις Φορέων

03/09/2013 - 18:42

Σύλλογος Υπαλλήλων ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής: κινητοποιήσεις ενάντια στις διαθεσιμότητες και ενάντια στη διάλυση της ΓΓΑΙΝΠ.

Η συνάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Βαρβιτσιώτη με τους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής που έγινε στις 31 Αυγούστου στη Μυτιλήνη ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι η απαράδεκτη εξαγγελία της διαθεσιμότητας 22 εξειδικευμένων επιστημόνων υπαλλήλων (που οδηγεί τη διεύθυνση Περιβάλλοντος της ΓΓΑΙΝΠ σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας) δεν πρόκειται να είναι το τελευταίο πλήγμα στη νησιωτική πολιτική. Έγινε σαφές ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΝΑ προτίθεται να αφαιρέσει από τη ΓΓΑΙΝΠ τις αρμοδιότητες που ασκεί σήμερα στις άγονες γραμμές, στην υδροδότηση των άνυδρων νησιών, ενώ από τον υποτιμητικό τρόπο με τον οποίο ο Υπουργός αναφέρθηκε στις παναιγαιακές πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η ΓΓΑΙΝΠ έγινε φανερό ότι και αυτή η δραστηριότητα έχει μπει στη «μαύρη λίστα». Στον ισχυρό αντίλογο και στα επιχειρήματα που αντέταξαν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου υπαλλήλων για όλα τα ζητήματα ο Υπουργός απάντησε με καλά λόγια για την ποιότητα του προσωπικού και με τη γενικόλογη δέσμευση ότι θα ενισχύσει μελλοντικά τη ΓΓΑΙΝΠ με επιτελικές αρμοδιότητες νησιωτικής πολιτικής.
 
Πώς θα ασκεί όμως μια υπηρεσία νησιωτική πολιτική χωρίς επιστημονικό προσωπικό για το δομημένο και φυσικό περιβάλλον, χωρίς παρέμβαση στο δίκτυο των αγόνων γραμμών και στα προβλήματα της ύδρευσης και των υποδομών, χωρίς δράσεις σε ζητήματα πολιτικής προστασίας, χωρίς πολιτιστικές δράσεις που να ενώνουν τα νησιά και να αναδεικνύουν την ιδιαιτερότητά τους; Και τι δράση μπορεί να έχει μια υπηρεσία «ασώματος κεφαλή» χωρίς χέρια και πόδια, που ο μόνος προϋπολογισμός που θα της έχει απομείνει θα είναι η μισθοδοσία του προσωπικού της και που ο γενικός της γραμματέας (εάν και όταν τελικά αυτός διοριστεί) δεν θα μπορεί καν να διαθέτει σημαντικά ποσά σε δραστηριότητες; Για ποια νησιωτικότητα γίνεται λόγος όταν αναιρείται ακόμη και αυτός ο αποκεντρωμένος χαρακτήρας της μόνης υπηρεσίας που ασχολείται με αυτήν; Και τι θα μείνει από την ΓΓΑΙΝΠ μετά από όλα αυτά; Μήπως η κυβέρνηση αφαιρεί σκόπιμα, ένα προς ένα, τα αντικείμενα δράσης της ΓΓΑΙΝΠ έτσι ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να φανεί αυταπόδεικτο ότι είναι μια υπηρεσία «χωρίς αντικείμενο», και να καταργηθεί ευκολότερα; Από την τρόικα και ορισμένους εφοπλιστές μέχρι τον γραφικό πρόεδρο της ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ κ. Κουτσαντώνη, πολλοί είναι άλλωστε οι άνθρωποι της εξουσίας, που είτε από άγνοια και αδιαφορία, είτε από ιδιοτέλεια είτε από απλή ανοησία πιπιλούν από καιρό την καραμέλα ότι η ΓΓΑΙΝΠ «δεν έχει αντικείμενο». Έχει βαλθεί ο κ. Βαρβιτσιώτης να τους δικαιώσει εκ του αποτελέσματος; 
 
Σε αυτά τα αμείλικτα ερωτήματα ο Υπουργός δεν απάντησε, υποσχέθηκε μόνο ότι οι θέσεις του συλλόγου μας θα ακουστούν πριν ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τον οργανισμό της ΓΓΑΙΝΠ, Φυσικά ο Σύλλογός μας δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει τις εξελίξεις, πολύ περισσότερο τώρα που οι διαθεσιμότητες των συναδέλφων μας που ανήκουν οργανικά στα 
Περιφερειακά Τμήματα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της ΓΓΑΙΝΠ προετοιμάζονται, και μάλιστα με διάφορες αλχημείες αφού δεν μπορούν να γίνουν ούτε καν με βάση το σαθρό νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε πρόσφατα και μάλλον θα απαιτήσουν ειδική νομοθετική ρύθμιση. Οι αόριστες (και μη δημόσιες) διαβεβαιώσεις του Υπουργού ότι οι συνάδελφοι θα μεταφερθούν σε άλλη υπηρεσία δεν εξασφαλίζουν τίποτα για την τύχη τους, ενώ το κενό που προκύπτει για τη ΓΓΑΙΝΠ παραμένει δυσαναπλήρωτο. 
 
Πώς θα ασκεί όμως μια υπηρεσία νησιωτική πολιτική χωρίς επιστημονικό προσωπικό;
 
Ο αντίλογός μας λοιπόν θα εκφραστεί πλέον μέσα από δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στις διαθεσιμότητες και ενάντια στη διάλυση της ΓΓΑΙΝΠ. Βαδίζουμε μαζί με τους 
υπόλοιπους εργαζόμενους ενάντια στις διαθεσιμότητες που προαναγγέλλουν μαζικές απολύσεις σε όλο τον Δημόσιο τομέα, εν όψει της 48ωρης απεργίας στις 18 και 19 Σεπτεμβριου. Βαδίζουμε μαζί με τους συλλόγους υπαλλήλων στη Λέσβο που αντιμετωπίζουν και αυτοί ζήτημα διαθεσιμότητας.
Καλούμε όλους τους κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς του Αιγαίου που και στο παρελθόν μας είχαν συμπαρασταθεί να αντιδράσουν απαιτώντας η ΓΓΑΙΝΠ (που αντιπροσωπεύει τη δέσμευση της Πολιτείας απέναντι στα νησιά μας) να έχει το προσωπικό, τις αρμοδιότητες και τον προϋπολογισμό που χρειάζεται ώστε να μπορεί να έχει δραστηριότητα προς όφελος των νησιωτών. 
Καλούμε όλους τους βουλευτές και τα κόμματα που κατά καιρούς μιλούν για την αναγκαιότητα της νησιωτικής πολιτικής να πάρουν δημόσια θέση για το ζήτημα.
 
 

Μοιράσου το άρθρο!