Ανακοινώσεις Φορέων

18/03/2014 - 19:33

Συμμετοχή του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου στο έργο FARINN

style="text-align: justify;"> 
Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου  συμμετέχει ως εταίρος στο Έργο FaRInn - Facilitating Responsible Innovation in SEE countries (Διευκόλυνση της Υπεύθυνης Καινοτομίας στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης). Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Διαπεριφερειακού Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «South East Europe» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από Εθνικού Πόρους.
 
Το ΠΤΑ ΒΑ αλλά και το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σάμου αποτελούν τους Έλληνες εταίρους του έργου, ενώ σε αυτό μετέχουν εταίροι από την Ιταλία, την Ουγγαρία, την Σλοβενία, την Ρουμανία, την Βοσνία Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο, με Επικεφαλής Εταίρο το Κέντρο Καινοτομίας και Οικονομικής Ανάπτυξης του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Φορλί/Τσεζένα.
 
Ο κύριος στόχος του έργου FaRInn είναι η βελτίωση τόσο των συνθηκών όσο και του υφιστάμενου πλαισίου ανάπτυξης, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για ένα Μοντέλο Καινοτομίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που θα σέβεται τις αρχές της αειφορίας, της κοινωνικής ευθύνης και της καλύτερης ποιότητας ζωής. 
 
Σεμινάριο για την Υπεύθυνη Καινοτομία στους Φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, την Πέμπτη 13 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στη Μυτιλήνη, το προβλεπόμενο από το έργο «Σεμινάριο για την Υπεύθυνη Καινοτομία στους Φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου».
 
Εισηγήσεις έγιναν τόσο από την Ομάδα Έργου του ΠΤΑ ΒΑ όσο και από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Κίζο Θανάση και Σκάλκο Δημήτρης, εκείνο όμως που ξεχώρισε στην εκδήλωση ήταν οι παρουσία επιχειρηματιών του ΒΑ οι οποίοι με τις παρουσιάσεις τόνισαν τον ρόλο που έπαιξε η καινοτομία στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων τους.
 
Ο κ. Χρήστος Μητσάκης από την Ποτοποιία Ισιδώρου Αρβανίτου και η  κα Ελένη Σελάχα από το Βιομηχανικό Σφαγείο Σελάχας ΑΒΕΕ τόνισαν ότι αυτό που διαφοροποίησε τις επιχειρήσεις τους από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου  τους ήταν η χρήση της καινοτομίας στην διαχείριση των επιχειρήσεων τους, στην παραγωγή και στην διάθεση των προϊόντων τους. Η χρήση της καινοτομίας σύμφωνα με αυτούς είναι η ειδοποιός διαφορά, ανάμεσα σε μια επιχείρηση η οποία μένει στάσιμη και μοιραία συρρικνώνεται και σε μια επιχείρηση η οποία δυναμικά αναπτύσσεται και διεκδικεί μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.
 
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν και η εισήγηση της κας Ελένης Πίτσα από τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Μεσοτόπου, η οποία έκανε την διαπίστωση ότι για χρόνια ο Συνεταιρισμός καινοτομούσε χωρίς να έχει  συνείδηση ότι το κάνει. Όμως τελικά η καινοτομίες που εφάρμοσε τόσο στην χρήση των πρώτων υλών όσο και στο επίπεδο της παραγωγής των προϊόντων του, ήταν εκείνες που του επέτρεψαν να  αναπτυχθεί και να θεωρείται σήμερα ένας από τους πιο επιτυχημένους γυναικείους συνεταιρισμούς με βραβεύσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
 
Νότα καινοτομίας έφερε στην συνάντηση και ο Φοιτητής του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής από την Λήμνο κ. Μαλαμέλης Παναγιώτης, ο οποίος αναφέρθηκε σε μια σειρά από καινοτομικά διατροφικά προϊόντα, τα οποία σχεδιάσθηκαν από τους Φοιτητές του Τμήματος της Λήμνου και βραβεύτηκαν σε σχετικούς διαγωνισμούς.
 
Σημαντικό σημείο στην εκδήλωση αποτέλεσε η σημείωση του Επιστημονικού Υπεύθυνου του έργου FaRInn καθηγητή κ. Μπακούρου, ο οποίος τόνισε ότι  η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας η οποία ασχολείται με το πρωτοποριακό ζήτημα της Υπεύθυνης Καινοτομίας και ότι στο πλαίσιο του Τελικού Συνεδρίου του έργου FaRInn , στο οποίο θα μετέχουν εκπρόσωποι όλων των εταίρων του έργου, θα διοργανωθεί το 1ο Συνέδριο Υπεύθυνης Καινοτομίας στην Ελλάδα, το καλοκαίρι του 2014, στη Μυτιλήνη.
 
Τις εισηγήσεις παρακολούθησαν – με ιδιαίτερο ενδιαφέρον - πλήθος προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το ενδιαφέρον των οποίων οδήγησε σε μια γόνιμη και ζωντανή συζήτηση ανάμεσα στους εισηγητές και τους φοιτητές, δημιουργώντας την αισιόδοξη αίσθηση ότι  προκλήσεις όπως αυτή της υπεύθυνης καινοτομικής επιχειρηματικότητας μπορούν να αντιμετωπισθούν με επιτυχία στο μέλλον από νέους της Περιφέρειας μας.
 
 

Μοιράσου το άρθρο!