Ανακοινώσεις Φορέων

13/01/2012 - 00:01

Συνάντηση του Πρέσβη της Ελλάδος στη Τουρκία κ. Φώτη Ξύδα και μελών Επιμελητηρίου Λέσβου

yle="text-align:justify;">Συνάντηση με τον Πρέσβη της Ελλάδος στη Τουρκία  κ. Φώτη Ξύδα, πραγματοποίησαν ο Πρόεδρος κ. Θ. Καλογρίδης και τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου Λέσβου την προηγούμενη εβδομάδα, στα πλαίσια των επαφών που έχουν προγραμματιστεί μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους και προκειμένου να συζητηθούν τρόποι εξεύρεσης λύσεων, στα σοβαρά ζητήματα του τόπου μας που έχουν τεθεί σε προτεραιότητα.

Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν την οικονομική εξέλιξη της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια σε όλες τις διαστάσεις που επηρεάζουν την Ελλάδα και ιδιαίτερα τα νησιά μας. Αναλυτικά συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν την δυνατότητα εξαγωγών τοπικών προϊόντων στη Τουρκία, και την δυνατότητα της Λέσβου να αποτελέσει διαμετακομιστικό κέντρο μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης. 

Την συζήτηση απασχόλησαν οι νέες προοπτικές που υπάρχουν για την αύξηση των Τούρκων επισκεπτών στα νησιά μας μετά την κατάργηση της έκδοσης VISA στους κατόχους πράσινων διαβατηρίων. Στο θέμα αυτό, αίτημα του Επιμελητηρίου είναι  η εξεύρεση φόρμουλας που να απαλλάσσει όλους τους τούρκους επισκέπτες απ την υποχρέωση της βίζας, εφόσον πραγματοποιούν μικρής διάρκειας (για 48ωρο ενδεχομένως) ταξίδια στα νησιά.

Άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν :

Η διευκόλυνση έκδοσης VISA στους Τούρκους επισκέπτες με τη δημιουργία  στο Αιβαλί-Αδραμύτιον και την Προύσα της Τουρκίας VISA CENTER.

Η αξιοποίηση της  Μαρίνας Μυτιλήνης, και η δημιουργία Πύλης εισόδου Σέγκεν στη Πέτρα Λέσβου. Η αναβάθμιση του τελωνείου Μυτιλήνης. Η σύνδεση της Λήμνου απευθείας με την Ίμβρο.

Τέλος, συμφωνήθηκε η στενή συνεργασία του Επιμελητηρίου Λέσβου με την Πρεσβεία και τα προξενεία στη Τουρκία και ιδιαίτερα με το κ. Ξύδα.

Μοιράσου το άρθρο!