Ανακοινώσεις Φορέων

05/11/2013 - 08:23

Συνδικαλιστής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης πατάει σε δύο βάρκες...

yle="text-align: justify;">Αγωνιστικής Ενότητας-Αυτόνομη Παρέμβαση Νοσοκομείου Μυτιλήνης
 
Συνάδελφοι -ες
     Πριν 25 μέρες όταν μάθαμε ότι χρέη Γραμματέα στον νέο Διοικητή  του Νοσοκομείου κάνει ο Γραμματέας  του  συλλόγου-  γεγονός που εκθέτει τόσο το ΔΣ του σωματείου  όσο και την διοίκηση-  μέλος της κίνησης μας απευθύνθηκε και στις δύο πλευρές εκθέτοντας τους λόγους που καθιστούν αυτή την εξέλιξη προβληματική. Εξηγήσαμε πως:
·       είναι προκλητικό ένας συνδικαλιστής να πατά σε δυο βάρκες. Να εκπροσωπεί δηλαδή ταυτόχρονα τους εργαζόμενους αλλά και την διοίκηση [την εργοδοσία].
·       εν μέσω προεκλογικής περιόδου το γεγονός αυτό είναι ακόμα προβληματικότερο. Πόσο ηθικό για παράδειγμα  είναι  ο γραμματέας του διοικητή να απευθύνεται σε εργαζόμενους, που έχουν καταθέσει αίτηση   ώστε να διευθετηθεί προσωπική τους υπόθεση, [μετακίνηση, απόσπαση, μετάταξη κ.α]  να μπουν στο ψηφοδέλτιο ή να ψηφίσουν την παράταξη του. Και το σοβαρότερο
·       πως μπορεί να λειτουργήσει ένα ΔΣ σωματείου όταν ο γραμματέας του είναι ο εξ απορρήτων της διοίκησης. Πως θα οργανώσει την κριτική ή την αντιπαράθεση όταν για παράδειγμα επιχειρηθούν να ληφθούν αποφάσεις που είναι σε βάρος των εργαζομένων. Πόσοι εργαζόμενοι είναι διατεθειμένοι να πουν ελεύθερα την γνώμη  τους όταν 5 λεπτά μετά το ΔΣ η διοίκηση θα είναι ενήμερη.
 
     Διευκρινίσαμε ότι το πρόβλημα δεν είναι γιατί ο συγκεκριμένος συνάδελφος είναι γραμματέας της διοίκησης, [κάποιος υπάλληλος έτσι κι αλλιώς θα εργαστεί σε αυτή τη θέση],   αλλά ότι δεν μπορεί  να είναι μέλος του ΔΣ.
Βεβαίως το πρόβλημα - δεν είναι η παραβίαση της νομιμότητας – είναι Ηθικό και  παραβιάζει κατάφορα τη συνδικαλιστική δεοντολογία.
Συνάδελφοι –ες  
     Ο λόγος που ενημερώσαμε τους ενδιαφερόμενους πριν  προχωρήσουμε στην «σημερινή» διαμαρτυρία  ήταν γιατί θέλαμε να λυθεί το πρόβλημα χωρίς να προκληθεί  ένταση . Η απάντηση που πήραμε ήταν ότι η απόφαση αυτή είναι προσωρινή. Παρότι δεν καταλάβαμε  το «γιατί ανάμεσα σε 500 εργαζόμενους δεν υπάρχει άλλος προσωρινός ή μόνιμος γραμματέας», είπαμε να κάνουμε υπομονή και τόπο στην οργή. Όμως επειδή πέρασαν 25 μέρες και το πρόβλημα συνεχίζει, εμείς  δεν μπορούμε να παραμένουμε σιωπηλοί.
     Το ίδιο ζητήσαμε να πράξουν και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ αλλά και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις, όμως δεν είδαμε ιδιαίτερη προθυμία.
Συνάδελφοι –ες η επόμενη 2ετία θα είναι η πιο κρίσιμη τόσο για τη χώρα και τον δημόσιο τομέα όσο και για τον χώρο της υγείας και θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την προσωπική και οικογενειακή μας ζωή. Αν το συνδικαλιστικό και εργατικό κίνημα δεν ανασκουμπωθεί οι λύσεις που θα επιλεγούν  θα είναι  πάλι σε βάρος μας.
Στα πλαίσια αυτά θέλουμε ένα ΔΣ που δεν θα σιωπά, ικανό να υπερασπιστεί κάθε δίκαιο αίτημα-δικαίωμα  των εργαζομένων. Δεν θέλουμε ένα σύλλογο που θα υπηρετεί  και θα υποτάσσεται σε κομματικές επιταγές και στον κυβερνητικό συνδικαλισμό ή που υπακούει σε κάθε απαίτηση της διοίκησης. [Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν  θα στηρίζει- χωρίς κόμπλεξ-όποια απόφαση της  διοίκησης κινείται στην σωστή κατεύθυνση].
Συνάδελφοι –ες σας καλούμε να αποδοκιμάσετε όσες πρακτικές πισωγυρίζουν το σύλλογο αλλά  και όσους φυγομαχούν

Μοιράσου το άρθρο!