Ανακοινώσεις Φορέων

19/04/2012 - 16:07

Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας οι Ιατροί ΕΣΥ Λέσβου - Επιστολή προς τους πολίτες

Στις 18 Απριλίου έγινε συνέλευση της Ένωσης Ιατρών Ε.Σ.Υ. Λέσβου. Σχεδόν ομόφωνα αποφασίστηκε να συνεχιστεί η επίσχεση εργασίας με βάση την απόφαση της συνέλευσης της 4ης Απριλίου. Την Τετάρτη 25 Απριλίου θα γίνει νέα συνέλευση για επανεκτίμηση της κατάστασης.

Επίσης αποφασίστηκε να κυκλοφορήσει ανακοίνωση προς τους πολίτες της Λέσβου, για να ενημερωθούν για την κινητοποίηση μας που είναι η ακόλουθη:

Προς τους πολίτες της Λέσβου

Τις τελευταίες μέρες, οι γιατροί του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του νησιού, έχουμε ξεκινήσει Επίσχεση Εργασίας, διεκδικώντας τις δεδουλευμένες εφημερίες μας. Δεν έχουμε πληρωθεί για τις  εφημερίες που έχουμε κάνει από τον Ιανουάριο. Επίσης δεν  έχουμε πληρωθεί τις πρόσθετες εφημερίες από το Σεπτέμβριο, τις οποίες εκτελούμε για να καλύψουμε τις ελλείψεις γιατρών στο Βοστάνειο. Παράλληλα κυβέρνηση και τρόικα αφού μείωσαν κατά 12% την ωρομίσθια αμοιβή των γιατρών, κούρεψαν τόσο πολύ το κονδύλι των εφημεριών, που αυτό που έμεινε δεν επαρκεί για να πληρωθούν οι δεδουλευμένες εφημερίες αλλά θα πρέπει να “κουρευτούν” κατά 20% περίπου.

Το κυριότερο όμως είναι, ότι αν εφαρμοστεί το “κούρεμα” στις εφημερίες, τους επόμενους μήνες στο Βοστάνειο και τα Κέντρα Υγείας, θα εφημερεύουν λιγότεροι γιατροί και  με ελλείψεις σε κρίσιμες ειδικότητες, με προφανή κίνδυνο για την αντιμετώπιση των ασθενών την ώρα του επείγοντος. Οι προσλήψεις γιατρών σε κενές οργανικές θέσεις έχουν σταματήσει και οι εκρηκτικές ανάγκες γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν από επικουρικούς γιατρούς ή με συμβάσεις με “μπλοκάκι”,  με αποτέλεσμα, για μεγάλο χρονικό διάστημα το Νοσοκομείο να παραμένει ακάλυπτο από απαραίτητους ειδικεύμενους γιατρούς.

Την ίδια στιγμή προχωρά η συγχώνευση και ουσιαστικά το κλείσιμο 50 Νοσοκομείων σε όλη τη χώρα και η αντίστοιχη μείωση κλινών. Με το Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλειο το κόστος της νοσηλείας έχει πολλαπλασιαστεί για τα ρημαγμένα ασφαλιστικά ταμεία και για τους ανασφάλιστους και άνεργους πολίτες, διώχνοντας τους μακριά από το τελευταίο τους αποκούμπι που ήταν το δημόσιο νοσοκομείο. Με την πληρωμή των 5 ευρώ, την παράδοση 4 κρεβατιών του Βοστανείου στον ιδιωτικό τομέα και την κατάσταση διάλυσης που επικρατεί στον ΕΟΠΥΥ, προχωρά η κατεδάφιση της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας όπως την ξέραμε. Το “κούρεμα” κατά 70% των καταθέσεων των Νοσοκομείων μέσω του PSI, στην ουσία είναι ληστεία στα χρήματα  που συγκεντρώνονταν από την πληρωμή των 5 ευρώ και των εξετάσεων από τους πολίτες, που προσέρχονταν στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

Επιβεβαιώνεται έτσι και στην χώρα μας, ότι το πρώτο θύμα της πολιτικής του ΔΝΤ – και της Ε.Ε. – είναι το δημόσιο σύστημα υγείας και ότι η ανθρωπιστική καταστροφή είναι το πιο βέβαιο αποτέλεσμα. Είναι καθαρό πια πως μόνο ο ενωμένος αγώνας των γιατρών, των εργαζομένων στο χώρο της υγείας, μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, μπορεί να βάλει φρένο σε αυτή τη βάρβαρη πολιτική και τελικά να την ανατρέψει.

Ζητάμε την κατανόηση σας, για την ταλαιπωρία που προκαλεί η επίσχεση εργασίας. Με αίσθημα ευθύνης έχουμε λάβει όλα τα μέτρα, για να αντιμετωπίζονται τα επείγοντα περιστατικά. Σε  αυτό τον αγώνα σας θέλουμε μαζί μας, γιατί η πολιτική που διαλύει το δημόσιο σύστημα υγείας είναι  η ίδια που οδηγεί στη μείωση των μισθών, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την πρωτοφανή αύξηση της ανεργίας, στη φτώχεια και την εξαθλίωση της κοινωνίας.

Παλεύουμε για να έχουμε ασφαλή προγράμματα εφημερίας. Για να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών στο Βοστάνειο με προσλήψεις γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Κατάργηση της πληρωμής εισιτηρίου 5 ευρώ από τους ασθενείς στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας. Δωρεάν περίθαλψη στους άνεργους και ανασφάλιστους εργαζόμενους.

ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ, ΙΣΟΤΙΜΗ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

ΕΝΩΣΗ      ΙΑΤΡΩΝ     Ε.Σ.Υ.     ΛΕΣΒΟΥ

Μοιράσου το άρθρο!