Ανακοινώσεις Φορέων

04/11/2015 - 13:08

TEDX_Lesvos: Παραδέχονται τις φθορές στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης και την απώλεια εξοπλισμού

Απάντηση στην ανακοίνωση του Αντιδημάρχου Πολιτισμού-Τουρισμού Λέσβου κ. Αστυρακάκη σχετικά με την χρήση του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης από την ομάδα του TEDxLesvos

 


Διαβάσαμε με προσοχή την απάντηση του Αντιδημάρχου Πολιτισμού-Τουρισμού Λέσβου κ. Αστυρακάκη, σε σχόλιο που ανήρτησε ο κ. Κουρτζής σχετικά με την εικόνα, που εμφανίζει το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, και θα θέλαμε να διευκρινήσουμε τα εξής:

Η απαιτούμενη άδεια για την πραγματοποίηση του TEDxLesvos δόθηκε από το TED (www.ted.com) στον Μαρσέλο Ραλλίδη. Επιπλέον, πρόκειται για μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από μια ομάδα πενήντα (50) και πλέον εθελοντών, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και ο κ. Κουρτζής με συγκεκριμένο ρόλο. Επίσης, αφορά μια κοινότητα ανθρώπων, στην οποία πέρα από την ομάδα διοργάνωσης, μέρος της είναι οι συμμετέχοντες ομιλητές και το κοινό της εντός και εκτός αίθουσας, που δεν έχουν στόχο την πολιτική ή οποιουδήποτε είδους αντιπαράθεση, άλλα την δημιουργία, την ανάδειξη και προβολή καινοτόμων ιδεών, ιστοριών και δράσεων από την Λέσβο και όχι μόνο, όπως επίσης και την «εισαγωγή» νέων ιδεών, έμπνευσης και τροφής για σκέψη στους κατοίκους του νησιού. Επομένως, το TEDxLesvos δεν είναι «εκδήλωση του κ. Κουρτζή».

Όσον αφορά την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, την γνωρίζουν πολύ καλά οι ιδιοκτήτες του χώρου, δηλαδή οι δημότες της Λέσβου, που καθημερινά το επισκέπτονται και το χρησιμοποιούν. Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες, που μπορεί να αντιμετωπίζει το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, που διαχειρίζεται το θέατρο, και το ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες, στον βαθμό που επιθυμεί, λόγω περιορισμένων πόρων. Αντιλαμβανόμαστε, επίσης, πως το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Λέσβο, άλλα όλη την Ελλάδα. Γι’ αυτόν τον λόγο η ομάδα του TEDxLesvos προσπάθησε να συμμετέχει τουλάχιστον στο καθαρισμό του χώρου, σε συνεργασία με το ΝΠΔΔ: πέρα από τις καθαρίστριες του θεάτρου, κατόπιν αίτησης μας το ΝΠΔΔ συμβλήθηκε με ιδιωτικό συνεργείο, του οποίου την πληρωμή διευκολύναμε, καταβάλλοντας από ίδιους πόρους την απαιτούμενη προκαταβολή (λόγω αδυναμίας του ΝΠΔΔ). Επιπλέον μαζί με το προσωπικό, στον καθαρισμό των χώρων βοήθησαν και εθελοντές μας. Θέληση μας, άλλωστε, ήταν ο χώρος να είναι καθαρός, όχι μόνο για τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση μας, άλλα και για τους μελλοντικούς χρήστες του θεάτρου, απαγορεύοντας στους θεατές μας να εισέρχονται στην αίθουσα με φαγητό ή ποτό (εκτός από εμφιαλωμένο νερό) και φυσικά συμμετέχοντας στον καθαρισμό των χώρων και μετά την εκδήλωση.

Φυσικά υπήρξαν κάποιες μικρές φθορές κατά την διάρκεια της προετοιμασίας και της πραγματοποίησης της εκδήλωσης, τις οποίες θεωρούμε φυσιολογικές για το μέγεθος της παραγωγής. Ωστόσο, όλες οι φθορές αποκαταστάθηκαν για να επιστραφεί το θέατρο στην κατάσταση που το παραλάβαμε. Ενδεικτικά κολλήσαμε πιο γερά το κομμάτι αναλογίου, το οποίο είχε πρόχειρα κολληθεί έπειτα από ζημιά σε προηγούμενη χρήση και αποκολλήθηκε, στοκάραμε τα σημεία, που καρφώσαμε, και στις περιπτώσεις που είχαμε «ξεφλούδισμα» τοίχου από την αφισοκόλληση, με δικά μας έξοδα και με εργασία μελών της ομάδας μας βάφτηκε ολόκληρος ο τοίχος. Επιπλέον, επιτρέψτε μας να σημειώσουμε πως μέλη της ομάδα μας (στον βαθμό, που ήταν δυνατό) αποκατέστησαν την λειτουργικότητα εξοπλισμού του θεάτρου (πχ φώτα σκηνής), ενώ φέραμε και ειδικό τεχνικό, γνώστη του θεάτρου, για να συνδράμει στην προετοιμασία, λόγω απουσίας εξειδικευμένου προσωπικού του θεάτρου, και παρά το γεγονός ότι στο μεταξύ μας ιδιωτικό συμφωνητικό προβλεπόταν, πως το ΝΠΔΔ ήταν εκείνο που θα εξασφάλιζε την λειτουργική αρτιότητα του χώρου.

Όσον αφορά την «επιστροφή σε δόσεις, και μετά από συνεχείς ενοχλήσεις, εξοπλισμού που αφαιρέθηκε από το Δημοτικό Θέατρο», η αλήθεια είναι, πως αρκετές ημέρες μετά την εκδήλωση το προσωπικό του θεάτρου επικοινώνησε μαζί μας, επειδή δεν μπορούσε να εντοπίσει μέρος του υλικού, που μας διατέθηκε. Την αμέσως επόμενη ημέρα, μέλος της ομάδας μας πήγε στον χώρο και μετά από μια γρήγορη αναζήτηση ένα μέρος του υλικού βρέθηκε σε ένα καμαρίνι, που χρησιμοποιείται ως αποθήκη, χωρίς όμως να εντοπιστεί ακόμη (σύμφωνα με το προσωπικό του θεάτρου) το υπόλοιπο. Θα πρέπει να σημειώσουμε, πως το υλικό αυτό ουδέποτε καταγράφηκε, δεν υπάρχει κάποιο πρωτόκολλο παραλαβής - παράδοσης και όπως είναι φυσικό δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, που μπορεί να βρίσκεται σήμερα, έντεκα (11) ημέρες μετά την εκδήλωση. Παρ’ όλα αυτά, σε ένδειξη καλής θέλησης, έχουμε αποφασίσει αρχικά να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα αναζήτησης του υλικού αυτού, και στην συνέχεια (αν δεν βρεθεί) με δικά μας έξοδα να δωρίσουμε στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης εξοπλισμό αντίστοιχο του απολεσθέντος.

Αναφέρουμε τα παραπάνω, αφενός για να δώσουμε μια πλήρη εικόνα του τι πραγματικά συνέβη, αφετέρου για να αναδείξουμε, πως παρά την προχειρότητα στην σύναψη συμφωνίας ανάμεσα στο ΝΠΔΔ και το TEDxLesvos και την διάσταση ανάμεσα στο τι προβλεπόταν στο μεταξύ μας συμφωνητικό και στις υποδομές, που εν τέλει συναντήσαμε και χρησιμοποιήσαμε, προτεραιότητα μας ήταν ο σεβασμός και ανάδειξη του χώρου του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης, μέσα από μια εκδήλωση που προβλήθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, και φυσικά η καλή συνεργασία με τον Δήμο Λέσβου.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να αναφερθούμε ξανά στο ότι το TEDxLesvos αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια δεκάδων ανθρώπων, χωρίς καμία πολιτική ανάμειξη, ανεξάρτητα με το πως δραστηριοποιείται κάθε μέλος της ομάδας ατομικά. Οι απόψεις και οι τοποθετήσεις ενός μέλους της ομάδας δεν αντιπροσωπεύουν σε καμία περίπτωση το TEDxLesvos συνολικά και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται με αυτό τον τρόπο. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ατυχές το ότι ο κ. Αντιδήμαρχος, με αφορμή την άποψη που εξέφρασε ένα μέλος της ομάδας μας σε προσωπικό του χώρο, αναφέρθηκε με τόσο απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς στο TEDxLesvos συνολικά, χρησιμοποιώντας (σε ορισμένα σημεία) μάλιστα αναληθή περιστατικά.

Ως TEDxLesvos δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε σε μια τέτοιου είδους αντιπαράθεση. Η ομάδα μας συνεχίζει να εργάζεται για την ανάδειξη της δυναμικής και του πολιτιστικού πλούτου της Λέσβου, θεωρώντας ως σύμμαχο και συνεργάτη της σε αυτό τον κόσμο του νησιού, συμπεριλαμβανομένων και φορέων, συλλογικοτήτων κλπ και ελπίζοντας πως η ίδια διάθεση συνεργασίας και υποστήριξης υπάρχει και από εκείνους. Θα παρακαλούσαμε, λοιπόν, το TEDxLesvos, η ομάδα του και η κοινότητα, που έχει «χτιστεί» γύρω από αυτό, να μην χρησιμοποιείται ως αντικείμενο ή μέσο πολιτικής αντιπαράθεσης και επίτευξης επιδιώξεων.

Σε κάθε περίπτωση, για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνηση σχετικά με τα παραπάνω, είμαστε στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.  
Με εκτίμηση,
Η ομάδα του TEDxLesvos
 

Μοιράσου το άρθρο!