Άρθρα - Γνώμες

29/04/2011 - 14:23

Κραυγή αγωνίας από την ΑΓΡΑ - Ακούει ο Δημήτρης Βουνάτσος ????

Γράφει: Ιντζιρτζής Ιγνάτιος Τοπικός σύμβουλος δημοτικής κοινότητας Αγρας.

Πέρασαν κιόλας 4 “καλλικρατικοί” μήνες, και πήραμε μια πρώτη γεύση όχι για το τι περάσαμε, αλλά τι μας περιμένει. Εβδομήντα χιλιόμετρα από την έδρα του δήμου, η Αγρα με χίλιους και κάτι παραπάνω , ντόπιους κατοίκους στην πλειοψηφία τους νέοι, με γυμνάσιο και λύκειο, με τα μαγαζιά της, το φαρμακείο της, με ανθρώπους που ξέρουν κι έχουν μάθει να δημιουργούν και να δουλεύουν σκληρά ,σ έναν όχι και τόσο φιλόξενο τόπο, γεμάτοι αξιοπρέπεια, χωρίς να περιμένουν από κανένα πολλά πράγματα, αρχίζει να χάνει την υπομονή του και όχι άδικα. Τα καθημερινά προβλήματα συσσωρεύονται μέρα με τη μέρα με αποτέλεσμα τα μικρά να γιγαντώνονται, και η ζωή να γίνεται δυσκολότερη. Λέγοντας τοπική αυτοδιοίκηση ας ξεκινήσουμε από τα αυτονόητα που είναι καθαριότητα, ύδρευση ,αποχέτευση και ως αμιγώς κτηνοτροφικό χωριό με μεγάλο δίκτυο αγροτόδρομων, την βασική συντήρηση τους από τα ήδη υπάρχοντα μηχανήματα του νεοσύστατου Δήμου μας, για να μη σπάνε αυτοί οι τυραννισμένοι άνθρωποι καθημερινά τα αυτοκίνητα τους.

Σ’ αυτούς λοιπόν τους τέσσερις μήνες δε πάτησε ένας εργάτης καθαριότητος ούτε μια φορά να καθαρίσει τους δρόμους του χωριού , (όταν στο παρελθόν είχαμε μόνιμα) παρά τις δεκάδες επανειλημμένες εκκλήσεις μας και γραπτώς και προφορικώς με αποτέλεσμα το χωριό να θυμίζει άλλες χώρες και άλλες εποχές, δεν ήρθε ένα αυτοκίνητο να πάρει τα βαρέου τύπου απορρίμματα, δεν τολμάμε να μιλήσουμε βέβαια για αντικατάσταση σπασμένων κάδων και πλύσιμο των υπαρχόντων, και για την πλημμελή συλλογή απορριμμάτων, ούτε για τα χόρτα που κοντεύουν να πνίξουν Αγρα και Αποθήκα, και χρειάζονται άμεσα αποψίλωση.

Από αυτή τη στιγμή και σε είκοσι ημέρες περίπου ένα μεγάλο μέρος του χωριού δεν θα χει νερό λόγω ότι έχει καεί ένα μοτέρ άντλησης, και χρειάζεται κατεπειγόντως αντικατάσταση, αλλιώς σε αντίθετη περίπτωση οι αντιδράσεις του κόσμου θα ναι απρόβλεπτες. Ηρθε συνεργείο από την Μυτιλήνη έκανε έκθεση και την κοινοποίησε στους αρμόδιους Δήμαρχο και Αντιδημάρχους.

Μ ένα δημοτικό σχολείο «γιαπί» λόγω ότι σταμάτησε ο «θησέας» με δεκάδες παγίδες για τα παιδιά, μ΄ ένα προκάτ νηπιαγωγείο που τρέχει από παντού νερά όταν βρέχει γερασμένο περίπου τριάντα ετών (που και τα δύο στεγάζουν γύρω στα 100 ντόπια παιδιά), μ ένα γήπεδο που το περιμένουν χρόνια και χρόνια τα νέα παιδιά που μένουν εδώ και ποτέ δεν το βλέπουν, μ έναν γραμματέα του δήμου να εξυπηρετεί τους κατοίκους αλλά μας τον πήραν κι αυτόν, και με δεκάδες άλλα μικρά και μεγάλα προβλήματα όπως επιγραμματικά βελτίωση καναλιών τηλεόρασης, ανακύκλωση, αδέσποτα, παιδικές χαρές, κι ένα σωρό άλλα, λογικό είναι να επικρατεί ο θυμός και η οργή .

Μετά από τέσσερα συμβούλια του τοπικού συμβουλίου με πολλές σημαντικές αποφάσεις για την αναβάθμιση ποιότητας ζωής των κατοίκων, με συναντήσεις και στην Μυτιλήνη και στην Καλλονή, με πολλές παρεμβάσεις, ΑΚΟΜΑ δεν πήραμε καμιά απάντηση για κανένα θέμα σαν να μην υπάρχουμε, σαν να ζούμε σε άλλη χώρα, (π.χ από το πιο μικρό όπως αίτηση καταστήματος για άδεια μουσικής ,έως αιτήματα σοβαρά ύδρευσης, καθαριότητας κι ένα σωρό άλλα).

Το τοπικό συμβούλιο του χωριού, οι τρείς σύλλογοι μας, οι νέοι της Αγρας που έχουν δημιουργήσει ομάδα δράσης, ΟΛΟΙ μαζί φιλότιμα εδώ και καιρό δίνουν το παρών με δουλειά όπως αναδάσωση, επισκευή Πνευματικού Κέντρου, καθαριότητα, για να κάνουμε την καθημερινότητα μας λίγο καλύτερη αλλά αυτό από μόνο του δε φτάνει.

Πρίν λίγο καιρό η Αγρα έχοντας πάντα το δίκιο με το μέρος της φώναξε νταγιαναμαντί * στο πεδίο βολής και κέρδισε, γιατί επαναλαμβάνω είχε δίκιο, και ξέρει πού καλά να το διεκδικεί.

Περιμένουμε από τον Δήμαρχο μας Κο Βουνάτσο και τους Αντιδημάρχους να σκύψουν λιγάκι πάνω από τα προβλήματα μας και να βοηθήσουν. Δεν ζητάμε χρήματα γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν, αλλά το να αξιοποιήσουν το δυναμικό του Δήμου έμψυχο και μη και να το συντονίσουν , ώστε να είναι αποτελεσματικό και πάνω απ όλα δίκαιο από το Σίγρι μέχρι την Μυτιλήνη και από το πιο μικρό χωριό μέχρι το πιο μεγάλο , αυτό μπορεί και πρέπει να γίνει, γιατί ούτως ή άλλος όλοι μας κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος.

Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ των προτέρων τα τοπικά ΜΜΕ, για το σημαντικό έργο που προσφέρουν, παρέχοντας μας ένα σημαντικό βήμα ώστε να καταγράφουμε και να ενημερώνουμε τον κόσμο , για τα θέματα που μας απασχολούν , και όχι μόνο.

Με εκτίμηση Ιντζιρτζής Ιγνάτιος .

Νταγιαναμαντί*-Tούρκικη λέξη που σημαίνει (Ως εδώ,Εφτασα στα οριά μου,μου τελείωσε η υπομονή μου κ.λ.π)

Μοιράσου το άρθρο!