Άρθρα - Γνώμες

21/01/2011 - 18:56

Η αδιαφορία σκοτώνει τον Θεόφιλο- Το κύριο άρθρο της "Ελευθεροτυπίας"

ΠΟΣΑ χρόνια έχει να επισκεφθεί κάποιος υπουργός -όχι απαραιτήτως Πολιτισμού- το μουσείο του Θεόφιλου στη Μυτιλήνη; Η μόνη λογική απάντηση είναι ότι δεν το έχουν επισκεφθεί ποτέ! Διότι, διαφορετικά, δεν μπορεί να εξηγηθεί πώς ένα μικρό διαμάντι του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού έχει αφεθεί στη μοίρα του και τα έργα του σπουδαίου αυτού λαϊκού ζωγράφου έχουν, σχεδόν, καταστραφεί.

ΕΠΕΙΔΗ, όμως, είναι αδύνατο να πιστέψει κάποιος ότι κανένα υπεύθυνο δημόσιο πρόσωπο δεν έχει επισκεφθεί το μουσείο, η μόνη λογική εξήγηση για την κατάντια του περιγράφεται με τη λέξη ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.

Η ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ αυτού που αντικρίζει σήμερα ο επισκέπτης προκαλεί ένα μικρό σοκ: το κτήριο, που συμπληρώνει σχεδόν 50 χρόνια ζωής, είναι κακοσυντηρημένο (ή μπορεί να μην έχει ποτέ συντηρηθεί), με κεραμίδια που αφήνουν τα νερά να μπαίνουν μέσα στις αίθουσες και να τρέχουν πάνω στα έργα τέχνης. Για θέρμανση, ούτε λόγος, η υγρασία κάνει θραύση. Ο ήλιος αποτελεί περίπου το μοναδικό φωτισμό του μουσείου, πέφτει πάνω στους πίνακες και διώχνει τα χρώματά τους. Τα 86 σπουδαία έργα του λαϊκού ζωγράφου ουδέποτε συντηρήθηκαν. Ηδη έχουν αρχίσει να αποσυντίθενται. Πολλά «κοσμούνται» από τρύπες, άλλα είναι «μαδημένα».

ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ για την κατάσταση του μουσείου έχει ο Δήμος της Μυτιλήνης. Να υποθέσουμε ότι κανένας δήμαρχος ή δημοτικός σύμβουλος δεν το επισκέφθηκε τα τελευταία χρόνια κι έτσι δεν ήξεραν την κατάστασή του; Αδύνατον. «Ακόμη και ο ταξιτζής που με μετέφερε και ο καφετζής της γειτονιάς ήξεραν», είπε ένας από τους καταγγέλλοντες στην παρουσίαση ενός βιβλίου για τον Θεόφιλο.

Ο ΤΑΞΙΤΖΗΣ και ο καφετζής ήξεραν, οι δήμαρχοι αγρόν ηγόραζον, κατά τα φαινόμενα. Η αδιαφορία τους φαίνεται και από το γεγονός ότι δεν έχουν τοποθετήσει ούτε μία πινακίδα, για να μπορούν οι επισκέπτες να βρουν το μουσείο. Το βιβλίο επισκεπτών είναι γεμάτο από παράπονα, αλλά ποιος τα διάβαζε; Μάλλον κανείς. Το μουσείο είχε μία και μοναδική υπάλληλο, που είναι απλήρωτη από τον Ιούνιο και η σύμβασή της έληξε τέλος του 2010.

ΚΑΠΟΙΟΙ εκπρόσωποι της Πολιτείας, που έγιναν δέκτες των καταγγελιών, είπαν ότι θα ενημερώσουν το υπουργείο Πολιτισμού. Από το οποίο, χθες, ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Ο νέος δήμαρχος Μυτιλήνης είπε ότι θα ασχοληθεί κατά προτεραιότητα με το θέμα.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ μόνο θλίψη προκαλούν. Θα έπρεπε να προκαλούν και οργή. Οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας (βουλευτές, νομάρχες, δήμαρχοι κ.λπ.) αδιαφορούσαν επιδεικτικά για την καταστροφή που απειλούσε ένα από τα κοσμήματα του νησιού. Το υπουργείο Πολιτισμού, με τους χιλιάδες ειδικούς και υπαλλήλους, δεν γνώριζε τίποτα.

ΙΔΟΥ μπροστά μας ανάγλυφη η Ελλάδα του ωχαδερφισμού, που αδυνατεί να προστατέψει την πολιτιστική της κληρονομιά. Δηλαδή και τον εαυτόν της.

Μοιράσου το άρθρο!