Άρθρα - Γνώμες

03/05/2019 - 13:49

3 Μαΐου 2019 - Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

Του Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ O ελεύθερος Tύπος είναι απαραίτητος για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Καμία δημοκρατία δεν είναι πλήρης χωρίς πρόσβαση σε διαφανείς και αξιόπιστες πληροφορίες. Αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την οικοδόμηση δίκαιων και αμερόληπτων θεσμών, κρατούν τους ηγέτες υπόλογους και λένε την αλήθεια στην εξουσία.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα κατά τις εκλογικές περιόδους, που είναι και το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου.

Τα γεγονότα και όχι τα ψεύδη, πρέπει να καθοδηγούν τους ανθρώπους καθώς επιλέγουν τους εκπροσώπους τους.

Ωστόσο, ενώ η τεχνολογία έχει αλλάξει τους τρόπους με τους οποίους λαμβάνουμε και μοιραζόμαστε τις πληροφορίες, μερικές φορές χρησιμοποιείται για να παραπλανήσει την κοινή γνώμη ή να τροφοδοτήσει τη βία και το μίσος.

Ο χώρος δράσης της κοινωνίας των πολιτών συρρικνώνεται παγκοσμίως με ανησυχητικό ρυθμό.

Όσο η ρητορική κατά των μέσων μαζικής ενημέρωσης αυξάνεται, τόσο αυξάνεται η βία και η παρενόχληση εναντίον δημοσιογράφων, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών.

Είμαι βαθιά προβληματισμένος από τον αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων και την νοοτροπία της ατιμωρησίας.

Σύμφωνα με την UNESCO, περίπου 100 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν το 2018.

Εκατοντάδες είναι φυλακισμένοι.

Όταν οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης γίνονται στόχος, οι κοινωνίες ως σύνολο πληρώνουν το τίμημα.

Στην Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου σας καλώ όλους να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των δημοσιογράφων, οι προσπάθειες των οποίων μας βοηθούν να οικοδομήσουμε έναν καλύτερο κόσμο για όλους.

Μοιράσου το άρθρο!