Άρθρα - Γνώμες

14/04/2012 - 10:54

Ανάσταση ψυχής...

yle="text-align:justify;">"Λαβύρινθος"

Δύσκολη θα είναι η φετινή Ανάσταση…μας τα χαλάει ο καιρός και το ψήσιμο του οβελία θα έχει συνοδεία τις στάλες της βροχής.

Βέβαια η ανάσταση πάντα ήταν δύσκολη…και τους τελευταίους μήνες έχει ακόμη πιο δύσκολη.

Μπήκε τέλος στη μεγάλη μας αγωνία: εκλογές 6 Μάη. Τα ψηφοδέλτια σχηματίζονται, οι πολίτες τρελαίνουν τους δημοσκόπους, οι πολιτικοί ζουν μοναδικές στιγμές αγωνίας… τόσο για την ψήφο όσο και για τα αδέσποτα γιαούρτια που κυκλοφορούν. Ψυχραιμία σε όλους. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα….λέμε τώρα!

Ευτυχώς πριν από την Ανάσταση και τις εκλογές λάβαμε το προεκλογικό μας δωράκι. Συνελήφθη ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Η ικανοποίηση είναι τόσο μεγάλη ώστε σύντομα στις δημοσκοπήσεις τα δύο μεγάλα κόμματα να ξεπεράσουν το 50%. Τελικά η δικαιοσύνη έχει ανταύγειες αφέλειας…

Στη Λέσβο η μεγάλη είδηση της εβδομάδας ήταν η αποκάλυψη του κου Κατσιφαράκη, Διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, για τη δολιοφθορά στον αξονικό τομογράφο της Λήμνου. Μας την έπεσαν (στο Lesvosnews.net) οι συνδικαλισταράδες του Νοσοκομείου Λήμνου. Πότε θα καταλάβουν ότι η σιωπή τους τόσα χρόνια είναι και ενοχή;

Είχαμε και την  καλή είδηση της εβδομάδας. Το λεσβιακό ελαιόλαδο κέρδισε διακρίσεις στο 5ο Φεστιβάλ Ελιάς και Ελαιολάδου. Προσέξτε το λεσβιακό ελαιόλαδο που παραγάγουν και τυποποιούν μερικοί αξιόλογοι ελαιοκαλλιεργητές της Λέσβου, που καμία σχέση δεν έχουν με τον ύπνο της  ΕΑΣ Λέσβου. Τα καλά πράγματα και οι αλλαγές πάντα ξεκινούν από τις μειοψηφίες.

Απεργία των ναυτικών τη Μ.Τρίτη και Μ.Τετάρτη προκάλεσε υστερία στα ΜΜΕ...αν πιστέψουμε τα ΜΜΕ όλα τα νησιά έχουν καταστραφεί από την απεργία των ναυτικών. Οι χιλιάδες πλούσιοι έλληνες τουρίστες που ήταν να έρθουν στη Λέσβο τελικά δεν ήρθαν... Άδειασε η Λέσβος από τρόφιμα, πείνα έπεσε εξαιτίας της απεργίας αν και λεφτά υπάρχουν... Με δύο μέρες απεργία οι ναυτικοί κατέστρεψαν τα νησιά μας.

Λίγες ώρες πριν την Ανάσταση…. Η ευχή για «καλή ανάσταση» κυριαρχεί.

Παιδικές μνήμες στο δόγμα της ορθοδοξίας. Αλλά και αριστερές καταβολές. «Δεν πιστεύω σε τίποτα, είμαι ελεύθερος»  Τελικά παλεύουμε για μια «ανάσταση» σε ένα μη υλικό κόσμο; Γινόμαστε καρπαζοεισπράκτορες, υπομονή επι γης και σωτηρία ουρανών;

Δύσκολα μονοπάτια.

Το θέμα  της «ανάστασης» ίσως να αφορά όλους. Χριστιανούς και μη. Είναι δύσκολο να πιστέψεις στην ανάσταση με τη στενή έννοια του όρου, το νεκρό σώμα του Χριστού αναστήθηκε! Ο χριστιανισμός ιστορικά έγινε το μεγαλύτερο όργανο χειραγώγησης των μαζών.

Είναι όμως αναγκαίο να πιστέψουμε στη δική μας προσωπική ανάσταση. Στο δικό μας «προσωπικό Χριστό», στην εσωτερική δύναμη. Δεν ξέρω αν θα αγαπήσεις όλο τον κόσμο. Το ξέρω ότι δεν είναι εφικτό. Και ίσως να μην έχει νόημα. Η ανάσταση όμως είναι μια ευκαιρία να μαζέψουμε τα «σκουπίδια» που υπάρχουν μέσα στη ψυχή μας…εγωισμοί, κακίες, υποβιβασμός προσωπικότητας συνανθρώπων μας.  «Σκουπίδια» που είναι δημιουργία δική μας. Δεν χρειάζονται νηστείες γι’ αυτή καθαριότητα. Καθαρές ματιές χρειάζονται. Στο μέσα μας. Τις αλήθειας μας τις ξέρουμε. Ξέρουμε την άκρη και το τέλος του κόσμου μας. Ξέρουμε το χαμόγελο και το δάκρυ. Υλικά υπάρχουν για   αποτελεσματική καθαριότητα. Να μην μείνει ούτε ένας λεκές.

Ίσως τότε η ευχή για «ανάσταση ψυχής» που συχνά λέω σε φίλους να αποκτά νόημα.

Ανάσταση ψυχής 

 
 

Μοιράσου το άρθρο!