Άρθρα - Γνώμες

03/10/2019 - 06:04

Το ανθρώπινο ποτάμι δεν σταμάτα!

Με βάση το πλάνο της Κυβέρνησης σε 2 μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η αποσυμφόρηση της Μόριας. Αρχές Δεκεμβρίου λοιπόν θα υπάρχει μια άλλη εικόνα στο προσφυγικό / μεταναστευτικό (σύμφωνα με την Κυβέρνηση). Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να καταλάβεις ότι αυτό είναι κάτι που δεν εξαρτάται ούτε από εμάς (ως τοπική κοινωνία) ούτε από την Κυβέρνηση.

Το σκηνικό έχει επαναληφθεί πολλές φορές. Η είδηση ότι πρόσφυγες φεύγουν από τη Λέσβο για δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα λειτουργεί ως η καλύτερη διαφήμιση για τους διακινητές στα απέναντι τουρκικά παράλια. 24ωρες μετά από κάθε επιχείρηση αποσυμφόρησης έχουμε μαζικές αφίξεις.

Ακούγονται διάφορες φωνές (ακόμη και από εκλεγμένους της τοπικής αυτοδιοίκησης) για ξεσηκωμό των κατοίκων του νησιού και πραγματικά είναι για να γελάς. Λες και αν υπάρξει διαμαρτυρία των κατοίκων θα συγκινηθούν οι διακινητές.

Όσα μέτρα και αν ληφθούν αν δεν σταματήσουν οι αιτίες που κάνουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους δεν θα υπάρξει λύση. Ο πάπας Φραγκίσκος το είπε με τον καλύτερο τρόπο: «Οι χώρες που κατασκευάζουν όπλα προκαλούν την προσφυγιά αλλά αρνούνται να υποδεχθούν τους πρόσφυγες. Οι ηγέτες των κρατών του κόσμου γίνονται ολοένα πιο «ελιτιστές και σκληροί έναντι των αποκλεισμένων» και πρόσθεσε ότι «είναι καθήκον των χριστιανών να φροντίζουν όλους όσοι αφέθηκαν πίσω από την «κουλτούρα της απόρριψης των αχρήστων» που ριζώνει στην κοινωνία.»

Το ανθρώπινο ποτάμι δεν σταμάτα! Είναι στη φύση του ανθρώπου να προσπαθεί να σώσει τη ζωή του ή να αναζητά το καλύτερο. Όλοι όσοι έρχονται είναι άνθρωποι που ουσιαστικά παίζουν την τελευταία τους ελπίδα. Και αυτό τους κάνεις και ευάλωτους και αποφασισμένους.

Μιλάνε συνέχεια για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες της Λέσβου και δεν μιλάνε για το εγκλωβισμό της Ελλάδας στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Με κλειστά τα σύνορα της Ευρώπης η μόνη προσωρινή λύση - που δείχνει να επιλέγει η Κυβέρνηση - είναι η κατανομή των προσφύγων σε όλη την Επικράτεια. Οι αφίξεις όμως θα συνεχίζονται και οι αριθμοί θα αυξάνονται. Μέχρι να αλλάξουν οι αιτίες που δημιουργούν τις προσφυγικές ροές η μόνη επιλογή πρέπει να είναι είναι η ισοκατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχει όμως Κυβέρνηση να διεκδικήσει κάτι τέτοιο; Προφανώς όχι! Η Κυβέρνηση, όπως είπαμε, προς το παρόν επιλέγει τη λύση ισοκατανομή σε όλη την Επικράτεια… φαύλος κύκλος δηλαδή!

Η Νέα Δημοκρατία επένδυσε προεκλογικά στο προσφυγικό και τώρα της γυρίζει μπούμερανγκ. Αρχίζει να καταλαβαίνει ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Αυτό όμως που τρομάζει είναι οι λύσεις που έχει επιλέξει. Η σκέψη για κλειστές δομές σε όσους απορριφθούν οι αιτήσεις ασύλου θα είναι ότι χειρότερο. Κλειστή δομή σημαίνει ουσιαστικά αύξηση της βίας. Ο απελπισμένος είναι και επικίνδυνος. Για σκεφτείτε να έχουμε στο νησί μας εκτός από τη Μόρια και μια «Παγανή» (για όσους θυμούνται).

Τα χρήματα που έρχονται στη Λέσβο λόγω του προσφυγικού είναι η παράμετρος που αρκετές φορές δεν αναφέρουμε. Εκατοντάδες εργαζόμενοι σε δομές και ΜΚΟ, απίστευτος τζίρος (συνήθως «μαύρο χρήμα») από μισθώσεις ακινήτων, χρήματα από τους ίδιους τους πρόσφυγες στην αγορά της Μυτιλήνης για καθημερινές ανάγκες.

Δυστυχώς η πρόβλεψη για όλα αυτά που έρχονται δεν είναι καθόλου αισιόδοξη. Αποσυμφόρηση της Λέσβου δεν θα γίνει. Όσο υπάρχει καλός καιρός θα υπάρχουν και ροές. Ούτε οι διαμαρτυρίες και τα σκηνικά έντασης θα σταματήσουν. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και η ευχή όλων είναι να έχουμε έναν ήπιο χειμώνα για να μην έχουμε νεκρούς.

Μόνη ελπίδα παραμένει η αλλαγή της στάσης της Ε.Ε.

 

----------

φωτο : Άνδρες, γυναίκες και κυρίως μικρά παιδιά, που έχουν αποβιβαστεί από βάρκες στα παράλια της Λέσβου προερχόμενοι από τα Τουρκικά παράλια περιμένουν για την μεταφορά τους σε κέντρο φιλοξενίας  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο!