Άρθρα - Γνώμες

10/04/2011 - 09:32

Απολογισμός των πρώτων 100 ημερών της Δημοτικής Αρχής του Δημήτρη Βουνάτσου

Σήμερα (10 Απριλίου 2011) συμπληρώνονται  100 ημέρες ζωής του Δήμου Λέσβου! 100 ημέρες Δημαρχίας του Δημήτρη Βουνάτσου. Θα αποτολμήσουμε ένα σύντομο απολογισμό. Ασφαλώς και δεν θα μιλήσουμε για έργο….Ο απολογισμός αφορά τη διαχείριση μια δύσκολης κατάστασης που έχει να κάνει με τη λειτουργία του ενιαίου Δήμου και τα οικονομικά προβλήματα.

Ας ξεκινήσουμε από τα πρόσωπα. Αρνητικός πρωταγωνιστής είναι αν μη τι άλλο ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Απόστολος Πατέστος. Με προσωπική ευθύνη του Δημήτρη Βουνάτσου ζούμε εδώ και 3 μήνες το θέατρο του παραλόγου. Ο Δήμαρχος να ρίχνει μέρος της ευθύνης  για τα οικονομικά αδιέξοδα στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή (που και πάλι Αντιδήμαρχος Οικονομικών ήταν ο κος Πατέστος) . Από την πλευρά του ο Αντιδημάρχος Οικονομικών να λέει ότι δεν ήταν αυτός που έπαιρνε αποφάσεις! Είναι άξιο απορίας πως ο Δ. Βουνάτσος δεν μπορεί να καταλάβει ότι με όλα αυτά έχουν απογοητεύσει το λαό της Λέσβου. Θετικό πρόσωπο έκπληξη αποτελεί η κα Αναστασία Αντωνέλλη, πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης Παιδείας . Επιτέλους ένα φρέσκο πολιτικό πρόσωπο χωρίς ξύλινο πολιτικό λόγο. Αν μη τι άλλο θετικό το έργο της για την ιατρική περίθαλψη των απόρων και την «σωτηρία» του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Πιστεύουμε ότι ο Δ.Βουνάτσος πρέπει να επενδύσει σε αυτό το πρόσωπο, έχει ικανότητες. Θετικό πρόσωπο και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ηλίας Κουνιαρέλλης. Κατάφερε το ακατόρθωτο: να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά η καθαριότητα σε σχέση με το χθες και με λιγότερο προσωπικό. Το πάθος του Ηλία Κουνιαρέλλη είναι μοναδικό. Προσπαθεί στο μέγιστο. (Κι εμείς οι πολίτες της Λέσβου ας τον βοηθήσουμε στο έργο του και ας του λέμε ένα «ευχαριστώ» όταν τον βλέπουμε στο δρόμο). Στους γεωγραφικούς Αντιδημάρχους θετική είναι η αξιολόγηση του Αντιδημάρχου Πολιχνίτου Νίκου Κατράνη. Αρνητική  του Αντιδημάρχου Αγιάσου-Ευεργέτουλα Γιώρου Βουνάτσου (θυμίζουμε "γκάφα" με ρουσφέτια ,μηνύσεις και αντιπαράθεση με επαγγελματία της Λέσβου)

Δύο είναι τα βασικά προβλήματα που διαπιστώνονται στις πρώτες 100 ημέρες: 1. Το οικονομικά θέματα και 2. Η απουσία συντονισμού και οργάνωσης του Δήμου. Στο πρώτο θέμα ο Δήμαρχος Λέσβου άφησε να του ξεφύγει η κατάσταση…το κλείσιμο Παιδικών Σταθμών και η προσωρινή στάση πληρωμών είναι ένα μελανό σημείο που εξάντλησε την ανοχή των πολιτών. Στο δεύτερο θέμα τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Δεν έχουν καταφέρει μετά από 100 ημέρες να κάνουν μια συνολική διαχείριση του προσωπικού του Δήμου. Σπασμωδικές μετακινήσεις υπαλλήλων χωρίς προγραμματισμό, Φιλοσοφία του «ράβε ξήλωνε». Χρειάζεται καταγραφή προσωπικού και καταγραφή αναγκών σε κάθε υπηρεσία. Αυτό που θα έκανε ένας διοικητής ενός οργανισμού δεν μπορεί να το κάνει ο Δήμος;

Οι πολλές συνεντεύξεις τύπου είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό των πρώτων 100 ημερών της Δημοτικής Αρχής του Δ. Βουνάτσου. Δεν λέει κανείς όχι στην ενημέρωση αλλά αυτή η υπερ-έκθεση του Δ. Βουνάτσου στα ΜΜΕ έχει κουράσει. Θα έρθει η ώρα που ο Δήμαρχος Λέσβου θα έχει να πει κάτι πολύ σημαντικό στις κάμερες…αλλά κανείς δεν θα του δίνει σημασία λόγω συνήθειας. Ας αφήσει λοιπόν ο Δήμαρχος τις πολλές συνεντεύξεις και ας δώσει «χώρο» στους Αντιδημάρχους. Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε και το «συγκεντρωτισμό» του Δ. Βουνάτσου. Είναι καιρός να δείξει περισσότερη εμπιστοσύνη στους συνεργάτες του.

Θετικό στοιχεία είναι ότι προς το παρόν ο Δήμος Λέσβου δείχνει να μην λειτουργεί με κομματικά κριτήρια. Οι Αντιδήμαρχοι ανεξάρτητα από το χώρο κομματικής προέλευσης είναι ανοιχτοί απέναντι σους πολίτες και δείχνουν να έχουν «αυτιά». Ξέρουν να ακούνε τους πολίτες. Αρνητικό στοιχείο είναι τα παρατράγουδα που υπήρξαν σε ορισμένες Δημοτικές Ενότητες (Πλωμάρι, Πολιχνίτος) που έχουν σχέση με τη πολιτική συνοχή της ομάδας του Δ. Βουνάτσου. Παρατράγουδα και στις σχέσεις των Αντιδημάρχων.

Σχετικά με τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου τα πράγματα δεν είναι και ότι καλύτερο...Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κος Κορδώνης είναι ανεπαρκής! Δεν είναι δυνατόν να εμπλέκεται σε προσωπικές αντιπαραθέσεις και να μην λειτουργεί ως «πυροσβέστης» . Στις περισσότερες συνεδριάσεις το Δημοτικό Συμβούλιο δεν παράγει πολιτικό λόγο. Στείρες αντιπαραθέσεις. Σε αυτό μεγάλη ευθύνη έχει και η αντιπολίτευση. Σε περίοδο κρίσης δεν αντέχουμε πλέον να ακούμε ξύλινα πολιτικά λόγια. Φωτεινή εξαίρεση αποτελεί ο Γιώργος Πάλλης. Πολιτικός λόγος του σήμερα με ιδέες και προτάσεις. Ξεχωρίζει. Ας ακούει πιο προσεκτικά ο Δήμαρχος τις τοποθετήσεις του Γιώργου Πάλλη. Μπορεί να αξιοποιήσει πολλά από αυτά που λέει.

Επιφυλάξεις έχουμε ως προς την επιλογή του Δήμου Λέσβου να συμμετέχει στο δίκτυο «ΔΑΦΝΗ». Μήπως είναι χάσιμο χρόνου και "ενέργειας"  σε μια κρίσιμη φάση;

Στις πρώτες 100 μέρες ο Δήμαρχος έχει έρθει σε αντιπαράθεση και με τους εργαζόμενους του Δήμου. Κανείς δεν αμφιβάλει για τα δίκαια αιτήματά τους. ΟΜΩΣ εδώ έχουμε φθάσει και στην υπερβολή: δεν μπορεί να βγαίνει ο Σύλλογος εργαζομένων και λέει όχι προσλήψεις συμβασιούχων αλλά προσλήψεις ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού! Που ζούνε αυτοί οι συνδικαλιστές ;Η στάση του Δήμου Λέσβου απέναντι σε όλα αυτά κρίνεται θετική αφού απέφυγε τις συγκρούσεις και προσπάθησε για λύσεις.

Τέλος αρνητική εντύπωση αποτελεί ότι ο Δήμαρχος Λέσβου έπαψε να μιλάει για δημοψήφισμα για το αν θέλουμε να γίνει ένας Δήμος η Λέσβος. Θυμίζουμε ότι είχε υποσχεθεί ότι το δημοψήφισμα θα γίνει το πρώτο χρόνο!!! Περιμένουμε την ημερομηνία!!!!

Λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα οικονομική κατάσταση και το δύσκολο εγχείρημα ενοποίησης των 13 Δήμων σε έναν, οι πρώτες 100 ημέρες της Δημοτικής Αρχής του Δημήτρη Βουνάτσου αξιολογούνται ως «μέτριες». Υπάρχουν θετικά στοιχεία αλλά χρειάζεται περισσότερη τόλμη και οργάνωση για να εξαλειφθούν τα παρατράγουδα!!!!

Μοιράσου το άρθρο!