Άρθρα - Γνώμες

30/03/2013 - 17:45

Αυτό ... που μετά από 3 μνημόνια «βάλαμε μυαλό»

Αυτό ... που μετά από 3 μνημόνια «βάλαμε μυαλό»

yle="text-align: justify;">Εξαιρετικό άρθρο του Μιχάλη Μπάκα. Τι κι αν έχουμε "φάει" τρία μνημόνια μυαλό μάλλον δεν έχουμε βάλει. Οι "πολιτικοί παλαιού τύπου" επιβιώνουν με την ανοχή (αν όχι υποστήριξη) των τοπικών ΜΜΕ.

 

Γράφει ο Μιχάλης Μπάκας*

Αυτό, που είδηση και πρωτοσέλιδο για τις εφημερίδες της Λέσβου αποτελεί η "απώλεια" ενός εκατομμυρίου ευρώ για λιμενικά εργα σε σε επτά λιμένες του νησιού χωρίς να συζητά κανείς την αναγκαιότητα των έργων για τον τόπο. Ο ΓΓ Λιμένων κ Λιμενικής Πολιτικής (και υπ. Βουλευτής Λέσβου της ΝΔ) κ. Μουτζούρης "ωρύεται" γιατί είχε εξασφαλίσει το 29% των κονδυλίων που αφορούσαν λιμενικά έργα από εθνικούς πόρους για όλη την Ελλάδα να πάνε στη Λέσβο και εμείς με την αδράνεια μας χάσαμε τα λεφτά. Σημειώνει δε ότι εκμεταλλεύτηκε τη “δυνατότητα που του παρέχεται να χρηματοδοτήσει από εθνικούς πόρους, και μάλιστα χωρίς να χρειάζονται εγκρίσεις και γνωμοδοτήσεις από άλλους φορείς, τα συγκεκριμένα λιμενικά έργα με τον μέγιστο σχετικό προϋπολογισμό ύψους 123.000 ευρώ έκαστο”
 
 
Αυτό, που την προηγούμενη ημέρα ο έτερος υπ. βουλευτής της ΝΔ στη Λέσβο κ Παπαγιαννίδης και προσφάτως διορισθέντας Διοικητής του ΕΚΑΒ, διαλέγει τη Λέσβο για να κάνει την πρώτη του επίσκεψη στην περιφέρεια, δίνει συνέντευξη τύπου και ανακοινώνει την κατασκευή του νέου σταθμού του ΕΚΑΒ στη Μυτιλήνη.
 
Αυτό, που την προηγούμενη ημέρα διαβάζουμε στις εφημερίδες ότι ο νέος μας “Λεσβιάρχης” βουλευτής επικρατείας της ΝΔ (και όχι Λέσβου...ακόμα) και αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών κ Αθανασίου ανακοινώνει ότι το έργο κατασκευής αναβάθμισης του οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου “ βρίσκεται στο στάδιο υλοποίησης του”, γνωστοποιώντας (με ποία ιδιότητα άραγε?) την εντολή της αρμόδιας διεύθυνσης του Υπουργείου Υποδομών προς τον ανάδοχο του έργου, να διευκολύνει τις διαδικασίες των απαλλοτριώσεων ώστε να επισπευσθεί η έναρξη του έργου. Πριν ένα μήνα ο κ βουλευτής είχε συμβάλει από την πλευρά του και για την προώθηση ενός άλλου έργου μαμούθ για τη Λέσβο, του φράγματος Τσικνιά.
 
Και αναρωτιέμαι ....μα σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα δεν γίνονται έργα; Όλη η κυβέρνηση για εμάς δουλεύει; Και τα άλλα νησιά τι κάνουν; Αχ βρε έρμη Ικαριά....
 
Είναι που μετά από τρία μνημόνια βάλαμε μυαλό. Και ζητάμε τα λίγα χρήματα που έχουμε ακόμα για έργα να έχουν τη μέγιστη χρησιμότητα και αποτελεσματικότητα και η επιλογή των έργων να μην εξαρτάται από την τυχαία σε τελική ανάλυση ύπαρξη κάποιων ανθρώπων σε καίριες θέσεις αλλά από έναν στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη του τόπου μας. Φτάσαμε στο 2013 και ακόμα είναι ζητούμενο η διαμόρφωση ενός σχεδίου για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη των νησιών μας, λαμβάνοντας υπόψη την σημερινή κρίση αλλά και τις δυνατότητες που προκύπτουν από τις ευρωπαϊκές πολιτικές και τις προοπτικές ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την περίοδο 2014-2020.
Τελικά θα βάλουμε ποτέ μυαλό; 
 

* O Μιχάλης Μπάκας είναι Περιβαλλοντολόγος, ΜΔΕ στην Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση, Γραμματέας της Περιφερειακής Οργάνωσης Βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων.

Μοιράσου το άρθρο!