Άρθρα - Γνώμες

23/02/2022 - 08:20

Βάζουμε το χέρι στην καρδιά, λέμε όχι στη Βάστρια

Γράφει ο Ορέστης Μεταξάς

Αυτό που γίνεται με την κατασκευή της νέας υπερδομής στη Βάστρια είναι προσπάθεια  βιασμού. Βιασμού της θέλησης των κατοίκων της Λέσβου να μην δημιουργηθεί καμιά νέα δομή «φιλοξενίας» προσφύγων-μεταναστών στο νησί μας. Δεν θέλουμε και δεν δεχόμαστε οποιοδήποτε νέο ΚΥΤ. Δεν είναι δυνατόν να σηκώσουμε εμείς όλο το βάρος του προσφυγικού ζητήματος για λογαριασμό της υπόλοιπης Ελλάδας και φυσικά για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Της Ευρωπαϊκής Ένωσης  με τις τεράστιες ευθύνες και αμαρτίες, που συμπεριφέρεται ως Πόντιος Πιλάτος. Το μόνο που αποδεχόμαστε είναι ένα μικρό κέντρο καταγραφής, σύντομης παραμονής των προσφύγων- μεταναστών, ενώ η εξέταση της αίτησης ασύλου τους θα πρέπει να γίνεται στην ηπειρωτική χώρα και όχι στα νησιά.

Η κυβέρνηση επιμένει να γίνει στον  τόπο μας με το ζόρι,(με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής  Ένωσης), ένα «επίσημο» στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ένα ηπιότερο Γκουαντάναμο. Το αντίστοιχων προδιαγραφών νέο ΚΥΤ της Σάμου που ήδη λειτουργεί, έχει καταγγελθεί από την Διεθνή Αμνηστία και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα ως κέντρο παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ένα όμοιο ΚΥΤ θέλουν να δημιουργήσουν και εδώ. 

Πριν δύο χρόνια ακριβώς έστειλαν τα ΜΑΤ για να μας επιβάλουν με τη βία το στρατόπεδο στην Καράβα. Διώξαμε τα ΜΑΤ κακήν κακώς. Όμως η κυβέρνηση δεν ματαίωσε τα σχέδια της. Ειδικά ο δόλιος υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Μηταράκης, προσπαθεί με υπομονή και επιμονή να μας παραπλανήσει, να μας κοροϊδέψει και στο τέλος να επιβάλει  την κατασκευή της νέας δομής. Όχι με τα ΜΑΤ πλέον, (τουλάχιστον προς το παρόν), αλλά με καλοπιάσματα και υποσχέσεις για χρηματοδότηση δημοσίων έργων. Και κάποιες προσλήψεις. Μια έμμεση δωροδοκία. Μέχρι να φτιαχτεί το νέο ΚΥΤ και κάνουν τη δουλειά τους. Μετά θα μας ξεχάσουν. Όπως ήδη έχουν ξεχάσει την Σάμο. Και πάντα να μην ξεχνάμε ότι οτιδήποτε γίνεται, δεν ξεγίνεται. Αν αφήσουμε να γίνει το νέο ΚΥΤ, ύστερα θα είναι αργά.

Πρόσφατα είδαμε αγκαλιές, καμαρωτό-καμαρωτό τον κύριο Κύτελη με τον κύριο Γεραπετρίτη. Ο κύριος Γεραπετρίτης υποσχέθηκε διάφορα. Δυστυχώς ο κύριος Κύτελης έχει συνδέσει την κομματική του καριέρα και ανέλιξη με την καταστροφή του τόπου μας. Ακούγεται και φυσικά δεν είναι εύκολο ν’αποδειχτεί, ότι διακινείται μπόλικο μαύρο χρήμα προκειμένου να σπάσει το μέτωπο της αντίστασης ενάντια στο νέο ΚΥΤ. Η κυβέρνηση μοίρασε τα τρία ΚΥΤ σε τρεις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες. Τό δικό μας ΚΥΤ το ανέλαβε η ΤΕΡΝΑ Α.Ε, που έχει πρόεδρο τον πεθερό του κυρίου Γεραπετρίτη. Κι ο νοών νοείτω.

Θέλουν να μας επιβάλουν το νέο ΚΥΤ. Είναι πολλά τα λεφτά. Θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους και αδιαφορούν για τον τόπο μας. Αδιαφορούν αν το νέο ΚΥΤ γίνει δίπλα στο δάσος, κυριότερο πνεύμονα της Λέσβου. Ανά πάσα στιγμή με τόση μεγάλη συγκέντρωση κόσμου, στατιστικά και μόνο, είναι πιθανότατη μια καταστροφική πυρκαγιά. Και τότε τι θα μας πουν οι κύριοι Κύτελης και Μηταράκης; Θα μας ζητήσουν συγγνώμη; Μετά από μια πιθανή ανεπανόρθωτη ζημιά;

Το νέο ΚΥΤ δεν πρέπει να το αφήσουμε να γίνει. Διότι σημαδεύει το μέλλον της Λέσβου και καταστρέφει πολλές από τις προοπτικές της. Δεν θέλουμε ανάπτυξη που να βασίζεται στο προσφυγικό ζήτημα. Ανάπτυξη ζυμωμένη με αίμα και δάκρυ ταλαιπωρημένων  ανθρώπων. Θέλουμε ανάπτυξη που ο ευλογημένος τούτος τόπος μπορεί να στηρίξει. Θέλουμε να  πουλάμε το ποιοτικό μας λάδι σε καλές τιμές, θέλουμε να πουλάμε τα ονομαστά τυριά μας. Θέλουμε να εκμεταλλευτούμε την πλούσια γεωθερμία μας. Να στηρίξουμε τον εναλλακτικό τουρισμό μας. Και τόσες άλλες δυνατότητες ανάπτυξης που έχουμε.  

Αντί για αυτή την ανάπτυξη, θέλουν να μας επιβάλουν το ρόλο του δεσμοφύλακα, του συνοριοφύλακα, του ειδικού φρουρού. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δεν κάνει την παραμικρή προσπάθεια να στηρίξει και να ενισχύσει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Το καμάρι των νησιών μας. Αντίθετα το σαμποτάρει και θέλει να το συρρικνώσει.

Όλοι σήμερα πρέπει να πάρουμε θέση. Οι πολιτικοί μας να μην κρύβονται. Η σιωπή τους, η αποχή τους και η σιωπηλή στήριξη τους στα σχέδια του Μηταράκη, είναι συνενοχή. Και θα τους καταλογιστεί.

Θέλουμε ένα ελπιδοφόρο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας. Κυρίως γι αυτά. Βάζουμε το χέρι μας στην καρδιά. Λέμε όχι στη νέα δομή της Βάστριας.

 

Μοιράσου το άρθρο!