Άρθρα - Γνώμες

31/08/2020 - 13:13

"Δεν υπάρχει Δημοκρατία στην Επιστήμη"

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ανάρτηση του δημοσιογράφου Δημήτρη Αλικάκου

Δεκάδες διαδηλώσεις στην Ευρώπη, και σε όλο τον κόσμο, πραγματοποιούνται κατά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονται κατά της «ιατρικής τυραννίας» και την «προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου». Τι κι αν οι περισσότεροι από αυτούς που επικαλούνται «ελευθερίες» και «δημοκρατικό δικαίωμα» προέρχονται κυρίως από το χώρο της ακροδεξίας. Ακούγεται και ως ανέκδοτο. Ας είναι.

Πάμε στην ουσία. Η δύναμη των πολλών, λένε, θα σαρώσει τις μάσκες και τους περιορισμούς.

Ένα λεπτό.

- Πόσοι είστε;

- Οι μισοί, ίσως και παραπάνω.

- Να πούμε 60%;

- Ίσως και παραπάνω.

- Να πούμε 80% για να μη σου χαλάσω τη διάθεση;

- Μέσα είσαι φίλε.

Ε λοιπόν, σου έχω νέα!

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ.

«Τι είπες ρε φασίστα;»

Πάρε βαθιά ανάσα και συνεχίζουμε.

Ακόμα και ΟΛΟΙ οι κάτοικοι του πλανήτη να κατέβουν σε διαδηλώσεις με θέσεις και απόψεις «Ο ΚΟΡΩΝΟΙΌΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΨΕΜΑ», «ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ», «ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ» κλπ. θα είναι, και είναι, οπωσδήποτε ένα θέμα που οφείλει να απασχολήσει θεσμούς και κυβερνήσεις, αναφορικά με την αντιμετώπιση (λάθος σε αρκετές περιπτώσεις όπως αποδείχθηκε) του νοσηρού φαινομένου. Πολιτική, νομική, επικοινωνιακή κοκ.

ΌΧΙ ΟΜΩΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ.

Γιατί πολύ απλά η άποψή σου στο χώρο της επιστήμης (κυρίως ιατρικής), που ασχολείται με την καταπολέμηση της πανδημίας, βαραίνει όσο ένα υποατομικό σωματίδιο. Δηλαδή καθόλου!

Η εντύπωση ορισμένων ότι η δύναμη του πλήθους δύναται να αλλάξει, ή έστω να επηρεάσει, τη θέση της Επιστήμης είναι μια πομφόλυγα τόσο μεγάλη όση και η άγνοια όσων την διατυπώνουν.

Οι επιστήμονες δεν συνδιαλέγονται με το λαό. Δεν παίρνουν στα σοβαρά την άποψή του. Δεν την ακούνε καν!

Οι επιστήμες έχουν τη δική τους "εσωτερική δημοκρατία". Έχουν τα συνέδρια και τα επιστημονικά περιοδικά. Το επιστημονικό επιχείρημα και την τεκμηρίωση, που απευθύνονται ΜΟΝΟ στην επιστημονική κοινότητα. Σεισμολόγος στους σεισμολόγους, μαθηματικός στους μαθηματικούς, γιατρός στους γιατρούς. Εκεί δεν κερδίζει ούτε ο πιο πλούσιος ή όμορφος ή αυτός που «τα λέει ωραία». "Κερδίζει" αυτός που με κόπο τεκμηριώνει τη θέση του.

- Κι αν αυτός σφάλει;

- Έρχεται ο άλλος που τον διορθώνει.

Από αυτή την διαδικασία, αιώνες ώρα, αποκλείονται τα πλήθη αυτών που έχουν… άποψη. Ακριβώς γιατί ποτέ δεν τέθηκε σε ψηφοφορία, από όσους έχουν "άποψη", π.χ. η στατική επάρκεια ενός κτηρίου. Πολιτικό μηχανικό καλούμε, όχι ομάδες “ειδικών” στο φέισμπουκ να αποφασίσουν αν θα πέσει στο κεφάλι μας. (Για την υγεία του παιδιού σου γιατί το κάνεις; )

Άρα λοιπόν γεμίστε όχι μία, αλλά δέκα πλατείες Συντάγματος, φωνάξτε τόσο δυνατά που να σας ακούσουν μέχρι τη Σελήνη. Σκίστε τα ρούχα σας, τραβήξτε τα μαλλιά σας από απόγνωση που «δεν μας ακούν».

Ναι σωστά. Δεν σας ακούν!

Γιατί πολύ απλά (πάμε πάλι):

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ.

(Και αυτό είναι μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της Δημοκρατίας)

Μοιράσου το άρθρο!