Άρθρα - Γνώμες

19/04/2019 - 06:48

«Δουλεύοντας» για τη Χρυσή Αυγή στη Λέσβο

Ο Γ. Μιχαήλ εγκαινιάζει από σήμερα τη συνεργασία του με το Lesvosnews.net με το πρώτο του άρθρο. Τροφή για σκέψη και προβληματισμό.

Γράφει ο  Γ. Μιχαήλ *

Οι πληροφορίες που από χθες το πρωί διέρρευσαν σχετικά με τη μεταφορά προσφύγων-μεταναστών από άλλα νησιά στη Λέσβο προκάλεσαν αίσθηση και όλοι περίμεναν την κατηγορηματική διάψευση από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.  Η διάψευση δεν ήρθε ποτέ. Αντίθετα το απόγευμα έφθασαν οι μετανάστες από τη Σάμο στη Λέσβο.

Είναι δύσκολο σ’ αυτή την απόφαση του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Βίτσα να βρούμε μια λογική εξήγηση.  Μπορεί κάποιος να  υποστηρίξει ότι αυτό έγινε για ανθρωπιστικούς λόγους διότι οι συνθήκες στη Σάμο είναι άσχημες. Όμως αυτό το επιχείρημα εύκολα καταρρίπτεται γιατί όλοι αυτοί οι μετανάστες δεν έφυγαν από τη Σάμο για να πάνε σε μια δομή στην ηπειρωτική Ελλάδα με καλύτερες συνθήκες. Έφυγαν από τα χειρότερα της Σάμου για να έρθουν στα χειρότερα της Μυτιλήνης. Οι μετανάστες-πρόσφυγες υφίστανται δηλαδή μια επιπλέον ταλαιπωρία, το Υπουργείο ουσιαστικά τους κάνεις μπαλάκι και σίγουρα δεν απαλύνει τον πόνο τους.  Μπορεί να υποστηρίξει ότι αυτό έγινε για γραφειοκρατικούς λόγους ώστε να γίνει γρηγορότερα η διαδικασία καταγραφής. Μα και πάλι εδώ στη Λέσβο τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Είναι αξιοσημείωτο ότι τη μεταφορά μεταναστών στη Λέσβο την έχουν σχολιάσει αρνητικά ακόμη και ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό. 

Η χθεσινή μεταφορά μεταναστών στο νησί μας ούτε ως ανικανότητα δεν μπορεί να εξηγηθεί. Μετά από την εμπειρία τόσων ετών δεν προχωράς σε τέτοιες αποφάσεις όσο ανίκανος κι αν είσαι! 

Η ενέργεια αυτή του Υπουργείου ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Δεν είναι μόνο η επιστολή της κας Καλογήρου προς τον κ. Βίτσα. Είναι όλη αυτή η οργή του κόσμου που έχει διοχετευθεί στα social media και στις συζητήσεις των πολιτών.

Δυστυχώς αυτή η στάση της Κυβέρνησης οδηγεί πλέον σε «βρόμικες σκέψεις». Αυτό που κατά καιρούς λέγεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «σπρώχνει» κόσμο από τη δεξιά προς την ακροδεξιά ίσως να αποτελεί τη λογική εξήγηση για όσα έγιναν χθες στο νησί μας. Η μεταφορά μεταναστών – προσφύγων στη Λέσβο ουσιαστικά ρίχνει «λάδι στη φωτιά» , μεγαλώνει την οργή, δίνει αφορμή για ρατσιστικά σχόλια και εν κατακλείδι οδηγεί κόσμο προς την ακροδεξιά και κυρίως προς τη Χρυσή Αυγή. Ας το πούμε καθαρά πλέον: ρίχνουν συνειδητά νερό στο μύλο της ακροδεξιάς.  Ενδεχομένως αυτό για το ΣΥΡΙΖΑ - στην παρούσα φάση - δεν είναι κακό καθώς πιστεύουν ότι έτσι ψαλιδίζουν τη δύναμη της Νέας Δημοκρατίας. Είναι πραγματικά θλιβερό, υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε Αθήνα και Λέσβο να δείχνουν  ότι δεν αντιλαμβάνονται αυτή την πραγματικότητα που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει!   

Μετά τη μεγάλη κρίση του προσφυγικού που έζησε το νησί μας, με τη σημερινή ντροπή της Ευρώπης (=Μόρια) και λίγο πριν από τις πολλαπλές εκλογικές μάχες, τέτοιες ενέργειες - όπως η χθεσινή - ξεπερνάνε τα όρια ανοχής, δυναμιτίζουν το κλίμα, τρέφουν την ακροδεξιά.  Με τη Χρυσή Αυγή να διεκδικεί ακόμη και Βουλευτική έδρα στο νησί σας ο ΣΥΡΙΖΑ με τον τρόπο του πλέον είναι σα να «δουλεύει» για τη Χρυσή Αυγή. Όμως αυτές οι κοντόφθαλμες λογικές θα είναι η ταφόπετρα και για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς υπάρχει κόσμος εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ που βλέπει, σκέφτεται , κρίνει και καταδικάζει όλο αυτό το σκηνικό…

 

Γ. Μιχαήλ ψηφίζει στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, δραστηριοποιείται επιχειρηματικά σε Θεσσαλονίκη και Μυτιλήνη, αγαπάει τη Λέσβο και τη θάλασσα.

(φωτο αρχείου από τα γραφεία της ΧΑ στη Μυτιλήνη)

 

Μοιράσου το άρθρο!