Άρθρα - Γνώμες

08/07/2020 - 17:17

Το έγκλημα έχει και ηθικό αυτουργό

Γράφει ο Στρατής Σαμιώτης *

Οι επανειλημμένες κλοπές και διαρρήξεις από μετανάστες σε επιχειρήσεις και βιοτεχνίες, που βρίσκονται στον περιφερειακό δρόμο της Μόριας, εγείρουν μείζον ζήτημα για τη στάση της ηγεσίας της Αστυνομίας στη Λέσβο. 

Μετανάστες κλέβουν επί τρεις ημέρες συνεχόμενα την επιχείρηση τροφίμων του Δημήτρη Ντουνιά, όπως ανέδειξαν σχετικά πρόσφατα τα “Νέα της Λέσβου” και ο γιος του επιχειρηματία βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τους δράστες που τον κυνηγούσαν με μαχαίρι.

Λες δεν πειράζει, και προχωράς παρακάτω συλλογιζόμενος «τι να σου κάνει και η Αστυνομία σε τόσες χιλιάδες κόσμο;».

Ξανακλέβουν τον ίδιο επιχειρηματία, ο οποίος αναγκάζεται να εγκαταλείψει το ακίνητο το οποίο μισθώνει Μη Κυβερνητική Οργάνωση! Λες δεν πειράζει, και προχωράς παρακάτω συλλογιζόμενος «τι να σου κάνει και η Αστυνομία σε τόσες χιλιάδες κόσμο;».

Κλέβουν μια το εργοστάσιο της ΛΕΒΑ της οικογένειας Μπουχλή, μια μονάδα-καύχημα για τον τόπο μας στην αιχμή του δόρατος των τοπικών προϊόντων με τα αλίπαστα και το ούζο, και λες δεν πειράζει, και προχωράς παρακάτω συλλογιζόμενος «τι να σου κάνει και η Αστυνομία σε τόσες χιλιάδες κόσμο;».

Την κλέβουν και δεύτερη και τρίτη και τέταρτη και δέκατη φορά. Πάλι λες δεν πειράζει, και προχωράς παρακάτω συλλογιζόμενος «τι να σου κάνει και η Αστυνομία σε τόσες χιλιάδες κόσμο;».

Όταν από τον περασμένο Μάρτιο η ίδια επιχείρηση, μόνο μία επιχείρηση στις τόσες που δέχονται τις επιθέσεις αλλοδαπών έχει πέσει θύμα κλοπών και διαρρήξεων 50 φορές, ε, όχι τότε δεν μπορείς να πεις «τι να σου κάνει και η Αστυνομία σε τόσες χιλιάδες κόσμο;». Το αντίθετο μάλιστα! Τότε καλείς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να κάνει το κουμάντο του με την ηγεσία της Αστυνομίας στη Λέσβο, γιατί σε συνδυασμό με τους πυροβολισμούς στον Αφάλωνα αυτό που πλέον διαφαίνεται είναι ότι η ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης οδηγείται σε καταστάσεις Άγριας Δύσης και αυτό γιατί δυστυχώς στη Λέσβο δεν υπάρχει σερίφης! Δεν είναι δυνατόν να χτυπούν οι συναγερμοί στο εργοστάσιο της ΛΕΒΑ και να φτάνουν πρώτοι οι ιδιοκτήτες από τη Μυτιλήνη και όχι η αστυνομία που βρίσκεται λίγα μέτρα παραπέρα! 

Έχουμε την άποψη πως στα όσα συμβαίνουν στη Μυτιλήνη ναι σαφώς υπάρχουν οι δράστες, υπάρχουν όμως και ηθικοί αυτουργοί. Και δυστυχώς στη θέση του ηθικού αυτουργού δεν βλέπουμε κανέναν άλλον από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο με την αδράνεια και την προκλητική ανοχή του στα όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης, είναι αυτό που επί της ουσίας οπλίζει τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής. 

Όταν μία και μόνο επιχείρηση στον περιφερειακό της Μόριας μετρά 50 χτυπήματα τους τελευταίους μήνες, κι οι ιδιοκτήτες της ζητούν βοήθεια με απόγνωση αλλά δεν βρίσκεται δίπλα τους κανένας αρμόδιος, τότε είναι προφανές πως ο ηθικός αυτουργός για κάθε πολίτη που φτάνοντας στα όρια της εξόντωσης παίρνει το νόμο στα χέρια του δεν είναι άλλος από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ένα Υπουργείο που αφήνει τη Λέσβο να βουλιάζει, τους κατοίκους να κλαίνε για τις περιουσίες τους και το μεταναστευτικό να λειτουργεί χωρίς κανένα νόμο, οδηγώντας επί της ουσίας στην πόρτα της εξόδου τους ίδιους τους κατοίκους τούτου του τόπου!

Και όλα αυτά την ώρα που η ηγεσία της τοπικής Αστυνομίας κυκλοφορεί βολεμένη στα κλιματιζόμενα υπηρεσιακά αυτοκίνητα ακόμα και τις Κυριακές, απασχολώντας στελέχη για να έχουν το ρόλο του οδηγού, σε μια στιγμή που δεν περισσεύει ούτε ένας άνθρωπος στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου.

Η αδιαφορία των αρμοδίων για τα όσα συμβαίνουν στο μεταναστευτικό ζήτημα για τον τόπο μας είναι τόσο προκλητική, ώστε εκ των πραγμάτων να τροφοδοτεί και δεύτερες σκέψεις ακόμα και στους πλέον καλόπιστους της τοπικής κοινωνίας για το ποιος, τελικά, είναι ο στόχος τους για το μεταναστευτικό!

 

* εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου

 

Μοιράσου το άρθρο!