Άρθρα - Γνώμες

13/07/2014 - 16:32

Το φακελάκι της ντροπής

του Δημήτρη Παπαγιαννίδη
Αντιναύαρχος ΠΝ εα  Πρόεδρος ΕΚΑΒ

Το πρόσφατο περιστατικό εκβιαστικής απαίτησης καταβολής χρηματικού ποσού από γιατρό προκειμένου να προβεί στην ενδεδειγμένη θεραπεία βαρέως νοσούντος και συνάμα οικονομικώς ανήμπορου συμπολίτη μας, αποτελεί όνειδος και ντροπή για μία σύγχρονη και ευνομούμενη, δηλαδή πολιτισμένη, κοινωνία. Παράλληλα, με αφορμή αυτό το μεμονωμένο περιστατικό επιχειρείται η επίρριψη, ευρύτερα, μομφής στο σύνολο σύστημα παροχής υγείας στην χώρα.

Έχων την τιμή του Διοικητού του ΕΚΑΒ και συνεργαζόμενος ως εκ της ιδιότητας μου με πλειάδα εξαιρετικών επιστημόνων και λειτουργών του δημοσίου αγαθού της υγείας έχω εδραία την πεποίθηση ότι περιστατικά σαν το παραπάνω είναι εξαιρετικά μεμονωμένα, απηχούν όλως προσωπικά και ιδιοτελή κίνητρα και δεν δύνανται να αμαυρώσουν την συνολική εικόνα του κλάδου ο οποίος κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες καλείται και επιτελεί με επάρκεια την υψηλή του αποστολή.

Σε κάθε περίπτωση οι απαράδεκτα χαμηλές αμοιβές των θεραπόντων του ιατρικού λειτουργήματος στο ΕΣΥ δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελούν άλλοθι απαράδεκτων και όλως αντικοινωνικών συμπεριφορών. Η πολιτεία διά στόματος Πρωθυπουργού έχει δεσμευθεί στην αποκατάσταση των αδικιών κάνοντας ειδική μνεία στο ειδικό μισθολόγιο των ιατρών αμέσως μόλις οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν. Και η δέσμευση αυτή είναι ισχυρή, απότοκη της αναγνώρισης της πολιτείας στο έργο που επιτελείται στον ευαίσθητο χώρο της υγείας, προφανούς σπουδαιότητας για τους κατοίκους της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό η συντριπτική πλειοψηφία των ευσυνείδητων ιατρών σε αγαστή συνεργασία με τους πολίτες οφείλουν να θέσουν στο περιθώριο τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές ευάριθμων επιόρκων προς όφελος όλων. 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!