Άρθρα - Γνώμες

24/08/2017 - 06:21

Φωτιές και.. κανένας καιρός δεν αλλάζει τα μυαλά μας !

yle="text-align: justify;">Γράφει ο Κώστας Βελούτσος *

Περνά ο καιρός δίχως να αλλάξει κάτι συνταρακτικό στις ζωές μας μα προπαντός τα μυαλά μας δεν τα αλλάζει κανένας καιρός.  Είναι πάντως άξιο να αναρωτιέται κάποιος πότε ήταν η άνοιξη ή ο χειμώνας και πότε ήρθε ο Αύγουστος που κατά τα λεγόμενα του σοφού λαού μας δεν είναι ο μήνας του καλοκαιριού αλλά του χειμώνα.  Πότε ήταν που είχαμε χιόνια, δρόμους κλειστούς και απροσπέλαστους, με τον κρατικό μηχανισμό να δηλώνει απών σε πολλές περιπτώσεις, και να το καλοκαίρι με τις φωτιές και τους σεισμούς - και τι σύμπτωση!- τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται σε διακοπές.


Τι μας αφήνει όμως το φετινό καλοκαίρι που σε λίγο θα είναι μια ανάμνηση;  Αν το πάρουμε πανελλαδικά μας αφήνει μια κακή εικόνα ως αναφορά στις πυρκαγιές που ήταν μεγάλες.  Άλλωστε αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο και μ’ αυτό δυστυχώς ασχολούμαστε. Καίγονται  αρκετές περιοχές της χώρας,  καταστρέφονται εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα άλλα το ωραίο είναι πως δεν καίγεται καμία από τις πολιτικές γούνες παρά μόνο οι γούνες των ανυπεράσπιστων ζώων. Αυτές –οι πολιτικές- δεν καίγονται ποτέ, μα ποτέ όμως.  Αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες όπως ακριβώς αντέχουν και στις χαμηλές. Πότε θα έρθει αυτή η μέρα, θέλω να γνωρίζω, που κάποιος ας πούμε υπεύθυνος πολιτικός ή του ευρύτερου χώρου της πολιτικής θα έχει τα κότσια-για να μην πω καμία άλλη λέξη-  που θα παραιτηθεί για λόγους ευθιξίας. Δεν θα το κάνει ποτέ κανένας απ’ αυτούς για τον απλούστατο λόγο ότι για εκείνον δεν θα υπάρχει καμία απολύτως ευθύνη ή αυτές θα μετατοπίζονται προς τους κατωτέρους ώσπου και ως δια μαγείας θα εξαφανίζονται και θα ξεχνιούνται.  Πάντα σ’ αυτόν τον τόπο κάποιος άλλος θα ευθύνεται για ό, τι κακό συμβαίνει, για το καλό όμως , γιατί συμβαίνουν και τέτοια,  θα έχει πολλούς μνηστήρες και πατέρες τόσο πολλούς που δεν θα χωράνε στις φωτογραφίες.


Η καταστροφή που προκάλεσε η πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά στον Κάλαμο και στο Καπανδρίτι ήταν, άκουσον –άκουσον περιορισμένης έκτασης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, κάτι που με κάνει να θυμηθώ τις δηλώσεις του πάλαι ποτέ υπουργού δημόσιας τάξης Β. Πολύδωρα που θεώρησε υπεύθυνο τον άνεμο για τις τότε φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία διότι ο άτιμος άλλαζε διαρκώς  διευθύνσεις και δεν ήταν σταθερός.  


Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει, αλλά αυτή η λέξη είναι παντελώς άγνωστη, χρόνια τώρα, όπως άγνωστη για αιώνες παραμένει η λέξη ευθύνη. Κατά τ’ άλλα γίνονται συσκέψεις στο Μαξίμου από πολιτικούς και άλλους φορείς του κράτους και εξερχόμενοι δηλώνουν ευθαρσώς στα κανάλια ότι είναι η ώρα των ευθυνών και των μεγάλων αποφάσεων. Λόγια μεγάλα, λόγια εύκολα δίχως ουσία για να βρισκόμαστε σε δουλειά  και το χειρότερο λόγια που δεν έγιναν ποτέ πράξεις.


Θα γίνουν όμως αναδασώσεις σε όλες τις πυρόπληκτες περιοχές, θα γίνουν άμεσα αντιπλημμυρικά έργα, όπως μας διαβεβαίωσαν οι αρμόδιοι, διότι ο χειμώνας είναι κοντά και δεν αστειεύεται. Πέρυσι πήραμε μια γεύση τι εστί χειμωνιάτικο βερίκοκο. Υπομονή και κουράγιο.

 


* Ο Κώστας Ν. Βελούτσος γεννήθηκε, ζει κι εργάζεται στη Μυτιλήνη. Υπηρέτησε στο Πυροσβεστικό Σώμα από το 1987 έως το 2015.  Είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.

Έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία του :  "Σεργιάνι στη ζωή" ,  "Τελευταία Φορά" , "Ζωή από τον θάνατο" ,"Κόκκινα Φεγγάρια" και πρόσφατα "Άλικες Ζωές"

Μοιράσου το άρθρο!