Άρθρα - Γνώμες

20/06/2019 - 10:32

Γιάννης Ζαφειρίου: η συμπεριφορά της Κυβέρνησης αλείφει με βούτυρο το ψωμί των ακροδεξιών στοιχείων

Άρθρο του Γιάννη Ζαφειρίου, υποψήφιου βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων

Πάνω από 16.000 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου. Τα συχνά ναυάγια και οι δεκάδες νεκροί στις θάλασσες, οι άθλιες συνθήκες στα "hot spots" και τα κέντρα φιλοξενίας, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που βρίσκονται στο δρόμο, στο έλεος των ΜΚΟ ή και σε αστυνομικά τμήματα, συνθέτουν το προσφυγικό δράμα στα νησιά μας.

Για το δράμα αυτό υπαίτιοι είναι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, η κυβέρνηση και τα κόμματα που υπηρετούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, καταπατώντας το δικαίωμα των λαών στην ειρήνη και την ευημερία.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στους κατοίκους των νησιών μας, αφού παρά τις όποιες υποσχέσεις που έχουν δοθεί κατά καιρούς, δεν έχει λάβει στην ουσία κανένα μέτρο για την προστασία των κατοίκων και την αποζημίωση όποιων από αυτούς έχουν υποστεί ζημιές από την πολυετή παρουσία των προσφύγων και μεταναστών στο νησί μας.

Αυτή η συμπεριφορά της Κυβέρνησης αλείφει με βούτυρο το ψωμί των ακροδεξιών στοιχείων και ενισχύει το μίσος απέναντι στους ξεριζωμένους.

Ταυτόχρονα η ενεργή συμμετοχή της χώρας μας στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, που λεηλατούν και ξεριζώνουν τους λαούς με στόχο την εξασφάλιση των συμφερόντων τους, συμβάλει στην συντήρηση των παλιών και την δημιουργία νέων προσφυγικών ροών, που με την σειρά τους κατακλύζουν τα απέναντι παράλια και ζητούν διαφυγή προς την Ευρώπη μέσω της χώρας μας.

Καλούμε τους εργαζόμενους των νησιών μας να δυναμώσουν την πάλη κόντρα στην απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που τους κρατά εγκλωβισμένους στα νησιά μας και συνολικά στη χώρα μας.

Να μην επιτρέψουν να αναπτυχθούν αντιλήψεις μίσους και ρατσισμού στο λαό, αντιθέτως να ενταθεί η αλληλεγγύη, να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση, ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Επίσης καλούμε τον λεσβιακό λαό, να συνεχίσει να εκφράζει με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη του σε όποιον την έχει ανάγκη, πρώτα απ’ όλα γιατί είμαστε άνθρωποι και νιώθουμε πως αυτή μας η ανθρώπινη ιδιότητα έτσι μας επιβάλλει να κάνουμε.

Να μην ξεχνάμε πως και εμείς, πρόσφυγες παππούδες και γιαγιάδες έχουμε, που πριν 90 και βάλε χρόνια, είχαν αφήσει σπίτια, περιουσίες, δικούς τους ανθρώπους άθαφτους στα απέναντι παράλια. Και όμως, 100 χρόνια μετά, σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα.

Σήμερα είναι πλέον αναγκαίο για το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα να παρθούν άμεσα και δραστικά μέτρα. Απαιτούμε:

-           το κλείσιμο του «hot spot» σε όλη την Ελλάδα.

-           τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και των μεταναστών από το νησί μας και όλα τα νησιά του Αιγαίου, με τη μεταφορά τους σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας, από όπου στη συνέχεια να φύγουν για τους τόπους προορισμού τους.

-           τη μεταφορά στην ηπειρωτική χώρα των κέντρων όπου θα γίνονται οι αιτήσεις ασύλου, η κατάθεση των εγγράφων, η εξέταση τους, η έκδοση όποιων άλλων εγγράφων είναι αναγκαία ανάλογα με τη περίπτωση. Να απομακρυνθούν από τη Λέσβο και από τα άλλα νησιά του Αιγαίου όλες αυτές οι διαδικασίες.

-           την αποζημίωση όλων των κατοίκων του νησιού στο ακέραιο για όλες τις ζημιές που έχουν υποστεί οι συμπολίτες μας, από την πολυετή παρουσία των προσφύγων και μεταναστών στο νησί.

-           την ένταξη όλων των εργαζομένων σήμερα στα «hot spot» σε κρατικές και αυτόδιοικητικές δομές, κοντά στους τόπους κατοικίας τους.

 

Γιάννης Ζαφειρίου

Υποψήφιος βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ

 

           

Μοιράσου το άρθρο!